Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Αυτά είναι τα τελικά κριτήρια για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα ορίζονται τα τελικά κριτήρια για τη
διανομή του.
Κάτι το οποίο ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Τα κριτήρια καταβολής του κοινωνικού μερίσματος είναι τα εξής:
1) Εισοδηματικά Κριτήρια
Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος.
Για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 13.500 ευρώ
Για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τα 15.750 ευρώ,
Για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα το ποσό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ,
Για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλια τέκνα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20.250 ευρώ
Για τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα με τέσσερα ανήλικα τέκνα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 22.550 ευρώ
Για πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα το ποσό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 27.000 ευρώ.

2) α. Ακίνητη περιουσία:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα μέχρι 31.10.2017 πράξη προσδιορισμού φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
β. Κινητή περιουσία:
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ, όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε προστιθέμενο μέλος, κατά τον τρόπο που θα προσδιοριστεί με την ΚΥΑ της παρ. 4. Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:
Εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:
- εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας,
- δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
- δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
- δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.
Κριτήριο διαμονής
Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων κατά την τελευταία πενταετία.
Άλλα κριτήρια
- Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31/10/2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ.
- Ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.


Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις