Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Αστυνομία και ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ έδιωξαν τους πρόσφυγες από την πλατεία Σαπφούς


Ένταση δημιουργήθηκε για ακόμα μία φορά σήμερα (Τετάρτη), στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, με αφορμή τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην κεντρική πλατεία της πόλης. 

Πριν από δύο ημέρες (δηλαδή τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου), οι εν λόγω πρόσφυγες είχαν στήσει σκηνές στην πλατεία, καθώς δεν επιθυμούσαν να επιστρέψουν στη Μόρια. Ωστόσο το μεσημέρι της Τρίτης οι κάτοικοι κι οι επιχειρηματίες της περιοχής φώναξαν εισαγγελέα, ζητώντας να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από την περιοχή. 
Στο σημείο δημιουργήθηκε ένταση και έπειτα από την παρέμβαση της αστυνομίας, τα πνεύματα ηρέμησαν. Στη συνέχεια, ο δήμος και η αστυνομία έπεισαν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν σε άλλους χώρους και τους υποσχέθηκαν ότι θα εξεταστούν τα αιτήματά τους περί χορήγησης ασύλου. 
Οι πρόσφυγες πήγαν στους χώρους που τους προτάθηκαν, οι οποίοι όμως δεν τους άρεσαν. Αφού διανυκτέρευσαν το βράδυ της Τρίτης σε αυτούς τους χώρους, το πρωί της Τετάρτης αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πλατεία Σαπφούς, χωρίς ωστόσο να στήσουν σκηνές.
Εκεί, ήρθαν αντιμέτωποι με ομάδες των ΜΑΤ που άρχισαν να τους απωθούν με τις ασπίδες τους. Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να φύγουν, ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν πέσει κάτω και έκλαιγαν. Στην πλατεία έφτασαν και φασίστες (χρυσαυγίτες και ακροδεξιοί), οι οποίοι προπηλάκισαν τους πρόσφυγες. 
Τελικά, οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν ξανά από την πλατεία και δέχθηκαν να πάνε στο κτίτιο του ΠΙΚΠΑ για ένα τριήμερο. Έλαβαν την υπόσχεση ότι κατά το διάστημα αυτό, θα εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους, τουλάχιστον για όσους βρίσκονται πολύ καιρό στο νησί.  

Κάλεσμα για δράση διαμαρτυρίας από δήμαρχο Μυτιλήνης

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός καλεί σε διοργάνωση συγκέντρωσης στην Αθήνα, το πρώτο πενθήμερο του Δεκεμβρίου. Με επιστολή του στους καταγόμενους από τη Λέσβο κατοίκους της Αττικής, ζητά «να μη μετατραπεί το νησί, από νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε νησί φυλακή».
Ζητώντας από τους Λέσβιους της Αττικής να προβούν σε δράση διαμαρτυρίας, επαναλαμβάνει τα παρακάτω αιτήματα: 
  • Άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας του νησιού.
  • Να μη δημιουργηθεί οποιασδήποτε νέα δομή, ούτε να χρησιμοποιηθούν πλωτά κέντρα.
  • Να μην επιτραπεί σε κανένα να αποφασίζει χωρίς τους κατοίκους της Λέσβου και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις