Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Δημήτρης Παπανικολάου: Ξέραμε τι θα συνέβαινε στη Δυτική Αττική!

Δημήτρης Παπανικολάου: Ξέραμε τι θα συνέβαινε στη Δυτική Αττική! 

Τζούλια Λιακοπούλου

Ο Καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, με αφοπλιστική ειλικρίνεια δήλωσε: «Γνωρίζαμε το τι θα γίνει στη Δυτική Αττική!»

2 Απριλίου 2014, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, όπου και εξελέγη, η κυρία Δούρου, έβλεπε τα δεδομένα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής σαφώς πιο εύκολα. Έδινε μάλιστα και χρονοδιάγραμμα 6 μηνών (!) για την εκπόνηση σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας... 

Ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, Δημήτρης Παπανικολάου, αφοπλίζει με την ειλικρίνεια του και προειδοποιεί πως αν δεν γίνει κάτι άμεσα, θα ξαναζήσουμε μεγάλη καταστροφή σαν και αυτήν της Δυτικής Αττικής. Ο κ. Παπανικολάου είναι ο καθηγητής που ασχολήθηκε με την περιοχή της Μάνδρας, σε μάθημα που έκανε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, με βάση προηγούμενες καταστροφές. «Ήταν μια βασική άσκηση, για το θέμα των πλημμυρών» είπε την Τετάρτη 15/11, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν προσθέσει ότι «Επιλέξαμε αυτήν την περιοχή, ως εκ των χαρακτηριστικών περιπτώσεων στις οποίες η ανθρώπινη παρέμβαση, η άγνοια ή αδιαφορία, η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα, ήταν εγκληματικού χαρακτήρα».


Τα στοιχεία που έδωσε, όχι μόνο συγκλονίζουν, αλλά προκαλούν και οργή. Κατέληξε στο ότι «Τα στοιχεία που υπάρχουν ως προς το τι φταίει και τι πρέπει να γίνει είναι ξεκάθαρα, για όποιον θέλει να τα δει».
To πρώτο πράγμα που είπε ήταν: «Έχουν υπάρξει αρκετά πλημμυρικά  γεγονότα, με χαρακτηριστικό του 1996, με δυο θύματα. Η φύση είχε προειδοποιήσει για όσα έγιναν, σε Μέγαρα, Μάνδρα και Νέα Πέραμο, στο τμήμα βόρεια της Εθνικής Οδού. Μολονότι είναι δεδομένη η ισχυρή βροχόπτωση και η μεγάλη έκταση στην οποία μαζεύουν τα νερά από τις “λεκάνες” του όρους Πατέρα, ένα βουνό 1.100 μέτρα, το ρέμα το οποίο έρεε δίπλα στην παλιά Εθνική, μέχρι πριν καμιά 20αρια χρόνια περίπου, έχει πάψει να υπάρχει. Από ανθρωπογενή επέμβαση. Κάποιοι που είχαν οικόπεδα, ανατολικά από το ρέμα και την Εθνική Οδό (την παλαιά Εθνική Οδός), θεώρησαν ότι έπρεπε να τα αξιοποιήσουν και έχουν κάνει επιχειρήσεις εκεί».
 
 

Στο μάθημα που έκανε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, επεσήμανε πως στις παρεμβάσεις ανήκουν ένα αμαξοστάσιο και κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Το τραγικό είναι πως πρόκειται και για ένα αμαξοστάσιο του Δήμου. Ακόμα και ο Δήμος συμμετείχε σε αυτήν την αυθαίρετη  διαδικασία» .

«Εκτός από αυτό το ρέμα, υπάρχουν και άλλα, μικρότερα -δεξιά και αριστερά. Είναι όμως, το βασικό που αποστραγγίζει τη γύρω περιοχή από το νερό που κατεβαίνει από το όρος Πατέρα, την Αγία Σωτήρα κλπ. Δεν είναι κάποιο τεράστιο ποτάμι. Έχει 2-3μ. πάχος και 2-3 βάθος μ. Αυτό, λοιπόν, το ρέμα, θάφτηκε από μια σειρά κατασκευών. Έχουν βάλει τις αυλές και τις εισόδους τους στο μπαζωμένο ρέμα. Έκοψαν τη ροή του και δεν υπάρχει πλέον, συνέχεια. Για αυτόν το λόγο, το νερό γέμισε όλη την περιοχή, πέρασε πάνω στην παλαιά Εθνική Οδό, και χρησιμοποίησε την άσφαλτο σαν οδό ροής πλέον (σαν κοίτη) και κατέβηκε μέσα στην πόλη, χωρίς διευθέτηση. Ακατάστατο, παρορμητικό και όπου βρήκε δρόμους, τα σάρωσε όλα. Σε συνδυασμό δε, με το ότι από τις πυρκαγιές υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και για αυτό έχουμε πολλή λάσπη. Για αυτό γέμισε λάσπη όλη η περιοχή! Έχουμε πολλούς υπεύθυνους, δηλαδή κανέναν!!! Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να δούμε και άλλη τέτοια καταστροφή. Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις προφανώς και εντείνουν τον προβληματισμό, διότι η βροχή που συνεχίζει, με ανησυχεί για το σήμερα και για το αύριο. Ιδίως στις περιοχές που έχουν ήδη πληγεί από τις προηγούμενες πλημμύρες, διότι αυτήν την στιγμή η ικανότητα του εδάφους να απορροφήσει είναι μηδενική. Ό,τι πέφτει, κινείται επιφανειακά. Τίποτα δεν ρουφάει ή δεν αποθηκεύει μέσα της η γη, γιατί είναι ήδη μπουκωμένη. Όλο το πορώδες που υπάρχει στα εδάφη είναι καλυμμένο από τα φρεάτια. Ας ελπίσουμε, να μην έχουμε άλλα θύματα. Έχω σοκαριστεί από τα θύματα. Ξέραμε, καταλαβαίναμε πως θα γίνει ό,τι έγινε. Ήταν σαφές. Άλλο όμως, να πλημμυρίζει δέκα υπόγεια και πέντε ισόγεια και άλλο να χάνουμε ανθρώπους».

Το πρόβλημα, όμως θα το λύσει άμεσα η κ. Δούρου, η οποία αυτομηνύθηκε…!


 

Βεβαίως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον...  έχουν τα όσα έλεγε η κυρία Δούρου περί ευθυνών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής ακριβώς δύο χρόνια πριν, όταν στις 24 Νοεμβρίου 2015 είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) όπου συζητήθηκε το θέμα των έργων του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Περιφερειάρχης δήλωνε: «Τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία. Ήλθε η ώρα να πάψουν οι κάθε είδους δικαιολογίες αδράνειας και να ξεκινήσουν τα έργα. Έργα απαραίτητα για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, τα οποία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ενός blame game που αναζωπυρώνεται σε κάθε κακοκαιρία. Δεν μπορούν κάποιοι, σε μια απόπειρα να δικαιολογήσουν την επιλογή απραγίας τους, να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους. Οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουν, με σοβαρότητα και σύστημα, στα αναγκαία, χρονίζοντα έργα υποδομής, έτσι ώστε η Αττική να μην πνίγεται σε κάθε νεροποντή. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι κρίσιμης σημασίας και δεν προσφέρονται για επιφανειακή αντιμετώπιση με όρους μικροπολιτικής. Η αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνεται από τα έργα αυτά».

Βέβαια, στις 2 Απριλίου 2014, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, όπου και εξελέγη, η κυρία Δούρου, έβλεπε τα δεδομένα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής σαφώς πιο εύκολα. Έδινε μάλιστα και χρονοδιάγραμμα 6 μηνών (!) για την εκπόνηση σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας κατακεραυνώνοντας τον προκάτοχο της για έλλειψη τέτοιου πλάνου: «Όλα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η παράταξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Όταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές». Αυτή ήταν η ακριβής δήλωσή της...!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις