Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Πρόταση Άσαντ με κομιστή τον Πούτιν, την απέρριψε το Ισραήλ που απειλεί…

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, φέρεται να πρότεινε στον Ισραηλινό Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφωνία που θα περιλάμβανε αποστρατικοποιημένη ζώνη που θα εκτείνεται σε βάθος 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα, εάν εγκαταλείψει όλα τα σχέδια ανατροπής του συριακού καθεστώτος.
Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα του Κουβέιτ Al Jarida της περασμένης Κυριακής, οι Ισραηλινοί δεν

δέχθηκαν τη συμφωνία και δεσμεύθηκαν να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις του Ιράν εάν τολμήσουν και εγκατασταθούν 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα, σύμφωνα με τα σχέδιά τους.

Η συζήτηση για τη συμφωνία έγινε κατά την προ ημερών επίσκεψη του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Ρωσία, όπου έδωσε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που αφορούσε στη ζώνη των 40 χιλιομέτρων στα κοινά τους σύνορα.
Ο Πούτιν φέρεται να μετέφερε το μήνυμα στον Νετανιάχου, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αναφέρει ότι θα ήταν πρόθυμος να την αποδεχθεί, όμως ο στόχος του Ισραήλ για εξάλειψη του Ιράν και της Χεζμπολάχ από τη γειτονική χώρα θα παραμείνει. Εν ολίγοις, οι Ισραηλινοί διαμηνύουν ότι δεν σκοπεύουν να συμβιβαστούν στο ζήτημα της ιρανικής παρουσίας.
Το Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα του Κουβέιτ που δείχνει πολύ καλά ενημερωμένη (…) θεωρεί τον Άσαντ ως τον τελευταίο πρόεδρο της κοινότητας των Αλαουιτών, θεωρώντας ότι αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, με πρόεδρο πιθανώς κάποιον σουνίτη ίσως οδηγήσει σε μια κυβέρνηση περισσότερο αποστασιοποιημένη από το Ιράν, κάτι που θεωρείται επιθυμητή εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις