Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Ο «Μπλε Θόλος» που μειώνει τις απώλειες από αδελφοκτόνα πυρά

Το σύστημα «Μπλε Θόλος» της ισραηλινής ΙΑΙ φιλοδοξεί να μειώσει τις απώλειες από τα αδελφοκτόνα πυρά, που πάντα είναι και οι πλέον οδυνηρές.

Οι απώλειες από αδελφοκτόνα πυρά δεν έχουν λείψει από κανέναν πόλεμο, ακόμη και από τους πλέον
πρόσφατους. Η ισραηλινή εταιρεία ΙΑΙ (Israel Aerospace Industries) έχει κατασκευάσει το σύστημα Blue Dome (Μπλε Θόλος) το οποίο υπόσχεται να μειώσει τις απώλειες από φίλια πυρά.
Ο «Μπλε Θόλος» παρέχει τη δυνατότητα αξιόπιστης αναγνώρισης των φίλιων δυνάμεων στο πεδίο της μάχης. Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται σε έναν ελαφρύ πομπό, 140 γραμμαρίων, που φοράει κάθε στρατιώτης στο μπάτσο του και μπορεί να εκπέμψει κωδικοποιημένα τη θέση και την ταυτότητα του.
Μπλε Θόλος
Η ακτίνα λέηζερ που εκπέμπεται ενεργοποιεί τον πομπό στο μπράτσο του στρατιώτη και αυτός αναγνωρίζεται ως φίλιος.
Το σύστημα «Μπλε Θόλος» λειτουργεί ως εξής. Όταν άγνωστες δυνάμεις παρατηρηθούν σε μία περιοχή, ή σε μία οικεία, τότε μία άλλη συσκευή του συστήματος, ένας πομπός ακτίνων λέηζερ, κατευθύνεται σε αυτές. Η ακτίνα λέηζερ, που είναι ασφαλής για τα μάτια, ενεργοποιεί τους πομπούς που φέρονται από τους στρατιώτες και εκπέμπεται το κωδικοποιημένο σήμα με τη θέση και την ταυτότητα τους. Έτσι αναγνωρίζονται θετικά ως φίλιοι.
Οπότε, με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να διαπιστωθεί εάν κάποιος είναι φίλιος ή όχι χωρίς να χρειάζεται επικοινωνία με τον ασύρματο ή άλλες συνεννοήσεις.
Ο πομπός ακτίνων λέηζερ μπορεί να ενσωματωθεί σε υπάρχουσες συσκευές παρατήρησης και σκόπευσης όπως κυάλια, περισκόπια αρμάτων, οπτικά ελικοπτέρων, κλπ. Οι μπαταρίες του πομπού που φέρεται στο μπράτσο κρατάνε τέσσερις ημέρες.
Μπλε Θόλος
Αριστερά φαίνεται ο πομπός λέηζερ που έχει ενσωματωθεί σε κυάλια νυχτερινής όρασης. Δεξιά φαίνεται ο πομπός που φέρεται στο χέρι με τις διαστάσεις του.
Το σύστημα βρίσκει ιδιαίτερα εφαρμογή σε αγώνα μέσα σε πόλεις όπου οι δυνάμεις μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι και ο κίνδυνος λάθους είναι μεγαλύτερος. Η ΙΑΙ υποστηρίζει ότι το σύστημα είναι απρόσβλητο σε ηλεκτρονικές παρεμβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις