Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

“Πυρά” εναντίον Μουζάλα για το προσφυγικό από τους δημάρχους των νησιών

Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις ολοένα αυξανόμενες προσφυγικές ροές, οι οποίοι ζητούν από την
Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για την αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες.

Στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Γιάννης Μουζάλας, που δέχθηκε κριτική ακόμη και από τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια, παραβιάζουν ουσιαστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναγνώρισε μόνο «το 20% της ευθύνης» για την κατάσταση, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι τραγικές συνθήκες θα είχαν αποφευχθεί αν είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο του Υπουργείου για διεύρυνση των χώρων υποδοχής και τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Λέσβο.
«Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική σέρνεται πίσω από καταστάσεις και επιχειρεί περιστασιακά να λύσει το πρόβλημα», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες από την Κυβέρνηση.
Νωρίτερα, οι δήμαρχοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου επέρριψαν ευθύνες στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για την κατάσταση στα νησιά τους, εκφράζοντας την άποψη ότι έχει γίνει πια μη διαχειρίσιμη.
«Δεχθήκαμε εισβολή, τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και μας φορτώνετε το πρόβλημα», υποστήριξε ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς ανέφερε ότι η κρίση είναι διαρκής και ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εφαρμόζεται μόνο στο μισό της κομμάτι και όχι σε αυτό που αφορά επιστροφές προς την Τουρκία. «Δεν υπάρχει νομική υποχρέωση διεύρυνσης των hot spots, δεν θα μετατρέψουμε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σε μοναδικό καταλύτη του προβλήματος», είπε ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος. Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών ζήτησε ο Δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος τόνισε επίσης την ανάγκη επιτάχυνσης της επαναπροώθησης προς την Τουρκία, της αναλογικής κατανομής σε όλη τη χώρα με πληθυσμιακά κριτήρια, καθώς και της πλήρους στελέχωσης των υπηρεσιών ασύλου.
Εγείρεται θέμα επιδόσεων του κ. Μουζάλα, γιατί δεν αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού στη χώρα μας, απάντησε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, όταν ρωτήθηκε εάν η ΝΔ θα συμφωνήσει με την τοποθέτησή του στη θέση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο πλευρό των δημάρχων των νησιών τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο twitter:
Πηγή: ant1news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις