Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Προς αναζήτηση νέας στρατηγικής η Ν.Δ.

Η σταδιακή αλλαγή της πολιτικής στρατηγικής της Ν.Δ. εξελίσσεται και μέρα με τη μέρα γίνεται πιο εμφανής. Η πολιτική επιλογή η αξιωματική αντιπολίτευση να τραβηχτεί πιο πίσω στο ζήτημα της μεγάλης καταστροφής στη Δυτική Αττική και να διατυπώσει κριτική για λάθη και παραλείψεις της περιφέρειας, αλλά και συνολικά του πολιτικού κόσμου, που εμπεριείχε και ψήγματα αυτοκριτικής για το κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ., εντάσσεται σ’ αυτό το κλίμα.
 
Στην Πειραιώς αντιλήφθηκαν, έστω και όψιμα, ότι η τακτική της ακραίας πόλωσης λειτουργούσε συσπειρωτικά για την κυβέρνηση και προκαλούσε αρνητικά ανακλαστικά στους πολίτες που αναζητούν πολιτική ομαλότητα και διακομματική συνεννόηση. Στο πλαίσιο αυτό οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν επιλέξει να χαμηλώσουν τους τόνους σε συγκεκριμένα ζητήματα και να ασκούν τον αντιπολιτευτικό τους έλεγχο πιο ευέλικτα.
 
Προφανώς, όπως λένε συνεργάτες του Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να υποσταλούν ούτε η σημαία της σκληρής αντιπολίτευσης ούτε η προσπάθεια φθοράς και αποδόμησης της κυβέρνησης, αλλά η χρήση των «υπερόπλων» θα γίνεται λελογισμένα και όχι άναρχα, καθώς έως πρότινος προκαλούσαν ζητήματα και οδηγούσαν συχνά σε λάθη. 
 
Όπως λένε από τη Ν.Δ., προφανώς θα αξιοποιούνται συστηματικά λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες της κυβέρνησης, ενώ δεν θα εγκαταλειφθεί η στοχοποίηση αδύναμων κρίκων, όπως οι υπουργοί Άμυνας Πάνος Καμμένος και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. 
Ειδικά για τον Καμμένο η Πειραιώς ετοιμάζεται για τη συνεδρίαση τη Δευτέρα στη Βουλή, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα που έχει προκύψει με τη ματαιωμένη αγοραπωλησία των βλημάτων από τη Σαουδική Αραβία. 
 
Η Ν.Δ. προσπαθεί να διατηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα και έχει στόχο να πλήξει την ηθική υπόσταση του προέδρου των ΑΝΕΛΛ, ο οποίος κινείται στον κεντροδεξιό χώρο και επιχειρεί, όπως λένε στην Πειραιώς, συχνά πυκνά να πλήξει τη Ν.Δ. και την ηγεσία της στο ηθικό πεδίο και να αποσπάσει ψήφους χρησιμοποιώντας την πίστη του στην «καραμανλική γραμμή» της Κεντροδεξιάς. 
 
Η περίπτωση Τόσκα απασχόλησε και το 5ο προσυνέδριο της Ν.Δ., που ήταν αφιερωμένο στα ζητήματα ασφάλειας και δημόσιας διοίκησης και έγινε χθες σε ξενοδοχείο κοντά στην Ομόνοια. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση ήθελε να τονίσει την έξαρση της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας.
 
Ταυτόχρονα η Ν.Δ. επιχειρεί συστηματικά να καλλιεργήσει το λαϊκό προφίλ της, αφού όπως έχει αποδειχτεί από τις δημοσκοπήσεις ο Μητσοτάκης έχει απογοητεύσει τμήματα της Λαϊκής Δεξιάς που δυσφορούν από τη νεοφιλελεύθερη ρητορική του. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από καιρό και γι’ αυτό καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για την αλλαγή αυτής της κατάστασης. 
Πολλοί όμως επισημαίνουν ότι η απομάκρυνση κοινωνικών ομάδων οφείλεται και στη λευκή απεργία που κάνουν καραμανλικά στελέχη της Λαϊκής Δεξιάς διαμαρτυρόμενα τόσο για τις αλλαγές που επιχειρούνται στο κόμμα μέσω της ανανέωσης όσο και για το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο του κόμματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις