Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Σύγκλινο και λουκάνικα με μυρωδάτα χόρτα

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. λευκά μανιτάρια Ελληνικής γης

1.500 γρ. χόρτα μυρωδάτα, όπως καυκαλήθρες, μυρώνια,
τσουκνίδες, λάπαθα, σέσκουλα, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, καθαρισμένα από χοντρά κοτσάνια

1 - 2 πράσα

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

350 γρ. σύγκλινο καπνιστό

400 γρ. λουκάνικα

8 φετούλες μπέικον καπνιστό

ΣΥΝΤΑΓΗ
Πλένουμε όλα τα χόρτα και τα κόβουμε, όχι πολύ ψιλά. Κόβουμε τα πράσα σε μέτριες φέτες, τα κρεμμυδάκια πιο λεπτές και τα μανιτάρια στα 4. Βάζουμε σε ρηχή κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρώς το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει, ρίχνουμε όλα τα χόρτα με τα νερά που έχουν κρατήσει από το πλύσιμο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Με τους υδρατμούς τα χόρτα θα «πέσουν», θα μειωθεί ο όγκος τους και θα αφήσουν τα υγρά τους. Τα αλατοπιπερώνουμε, με προσοχή, γιατί δεν ξέρουμε πόσο αλμυρά είναι τα κρεατικά.

2Στο μεταξύ, κόβουμε το σύγκλινο σε μέτρια κομμάτια. Τα λουκάνικα τα κόβουμε σε μέτριες φέτες, τα τρυπάμε με πιρούνι και τα ζεσταίνουμε στο τηγάνι, ίσα να ροδίσουν ελαφρώς. Κόβουμε το μπέικον σε καρεδάκια και το τσιγαρίζουμε λίγο στο τηγανάκι. Όταν «πέσουν» τα χόρτα, τοποθετούμε πάνω τους όλα τα κρεατικά. Πρέπει τα υγρά τους να μην τα σκεπάζουν εντελώς (αν, όμως, δεν έχουν καθόλου υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό).

3Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μείνουν μόνο στο λάδι τους. Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο τρυφερά είναι τα χόρτα - γύρω στα 20 λεπτά. Σείουμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν και, αν χρειαστεί, ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη σπάτουλα. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται λίγο αλάτι και πιπερώνουμε γενναιόδωρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις