Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ !!!

ΑΠΟ ΤΟΝ SSM
Πάνω από 57 δις ευρώ τα ναυτιλιακά δάνεια των Ελλήνων εφοπλιστών, με το 85% αυτών να είναι από τράπεζες του εξωτερικού !!!
Τα ναυτιλιακά δάνεια βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και οι εξελίξεις που αφορούν τη
χώρα μας σχετίζονται τόσο με τους ελέγχους που ήδη γίνονται, όσο και με τα «πακέτα» της πώλησης και της τιτλοποίησης τους που προχωρούν οι τράπεζες.

Πέρα από τα μέχρι τώρα «ευρήματα» που βρίσκονται υπό διερεύνηση ακόμα και δικαστική, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Οι γερμανικές τράπεζες ανακοίνωσαν στις αρχές του χρόνου αυξημένες προβλέψεις για να καλύψουν επισφαλείς χορηγήσεις.

Αυτή η «οσμή» σκανδάλου» υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να θέσει υπό την αυστηρή εποπτεία του ΕSΜ τα δάνεια που έχουν δοθεί στους εφοπλιστές από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Και όπως φαίνεται τα δάνεια είναι τεράστια.


Και ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε φούσκες πρώτου μεγέθους, είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Οι έλεγχοι αυτοί από τον SSM επί της ουσίας έχουν ξεκινήσει από το 2016 με αφορμή τη βουτιά της αγοράς ξηρού φορτίου και τη «βύθιση» του δείκτη Baltic Dry Index από τα επίπεδα των 1,000 στις 250 μονάδες.

Η «ακτινογραφία» των ναυτιλιακών δανείων και ιδιαίτερα των Ελλήνων εφοπλιστών, προκαλεί πονοκεφάλους!!!

Σε αυτή την αγορά πρωταγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι γερμανικές τράπεζες, ακολουθούν οι σκανδιναβικές, ολλανδικές και γαλλικές, αλλά και το «μπάσιμο» από την Κίνα και την Κορέα… 
Ο δανεισμός των Ελλήνων της ναυτιλίας όπως γράφει η εφημερίδα Deal news, ξεπερνά τα 57 δισ. δολάρια. Το 85% αυτών προέρχεται από ξένες τράπεζες, καθώς στις ελληνικές αντιστοιχεί ένα ποσό χορηγήσεων που φτάνει τα 8,7 δισ.

Κατά περίεργο τρόπο και παρά τη συνεχή κρίση οι Έλληνες εφοπλιστές καταφέρνουν επί τρία συνεχόμενα χρόνια να συνεχίζουν το δανεισμό τους και να είναι περιζήτητοι πελάτες.

Ο γερμανικός τραπεζικός κλάδος έχει τα περισσότερα δάνεια Ελλήνων εφοπλιστών (πάνω από 10 δισ.) και τη μεγαλύτερη... εκπροσώπηση μεταξύ των 51 τραπεζών που ελέγχουν τα δάνεια των Ελλήνων εφοπλιστών.

Συνολικά, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα «χρεώνεται» στο 80% τα συνολικά δάνεια στους Έλληνες.


2,7 δισ τα «κόκκινα» στην Ελλάδα

Από τα 8,7 δισ. ευρώ ναυτιλιακά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από ελληνικές συστημικές τράπεζες στους εφοπλιστές τα 2,7 δις είναι «κόκκινα».

Το ¼ των δανείων δεν εξυπηρετείται!!!

Η ΤτΕ ελέγχει την ποιότητα των στοιχείων και τη σχέση των «κόκκινων» ως προς το σύνολο των χορηγήσεων και έχει δώσει σαφείς οδηγίες τόσο για τη διαχείριση όσο και για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων.


πηγη: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις