Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας,Κύπρου,Ισραήλ στέλνουν μήνυμα στους “άτακτους” της περιοχής

Τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Αθήνα. Η συνάντηση έγινε στο ΥΠΕΘΑ και στις τοποθετήσεις τους οι τρεις υπουργοί έστειλαν τα
μηνύματά τους. Καμμένος και Φωκαίδης προς την Τουρκία και ο Λίμπερμαν στο Ιράν.
Οι τρεις υπουργοί έκαναν δηλώσεις αλλά δεν δέχτηκαν ερωτήσεις.
Τι είπαν:
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:
Μια ματιά στην γεωπολιτική πραγματικότητας στην περιοχή είναι αρκετή για να καταλάβει την αναγκαιότητα της υπαρξης αυτου του τόξου σταθερότητας, Ελλάδας,Κύπρου,Ισραήλ…
Αναπτυξη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ασφάλεια.Είναι καθηκον μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την αμυνα των χωρών μας
Η ασταθεια στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα.Απαιτείται συλλογικη προσπάθεια.
Τριμερή συντονιστική επιτροπή  θα προετομάσει την συνάντηση των ΥΠΑΜ.
Ειμαστε ανοιχτοί σε διευρυνση συνεργασίας και  με αλλές χωρες της περιοχής. Στη βάση των αρχων του διεθνούς δικαίου.
Βασικός όρος ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και στην εθνική κυριαρχία

Α.ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ:
Πιστεύω οτι όλοι μας εχουμε πολλοί καλές διμερεις σχέσεις και πλεον τριμερείς. Θα μπορέσουμε έτσι να θέσουμε περισσότερα θέματα επι τάπητος.

Μπορεί να είναι ενας σταθερός πυλώνας πρόνοιας και ευημερίας. Θα συνεχίσουμε σε επίπεδο ειδικών στους επομενους μήνες. Θα συζητήσουμε πιθανές κατευθύνσεις για αυτή τη συνεργασία.
Αντιμετωπίζουμε παρομοιες προκλήσεις (λαθρεμποριο, εμποριο λευκής σαρκός).
Ο διαχωρισμός που εχουμε στη Μεσογειο δεν ειναι θρησευτικος αλλά αναμεσα σε μετριοπαθεις και ριζοσπαστικές χωρες. Ολες οι μετριοπαθείς χώρες θα πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπιστούν τα ριζοσπαστικά ρεύματα στην περιοχή.
Χ.ΦΩΚΑΙΔΗΣ:

Η σημερινή τριμερής συναντηση είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατευθυνση της εμβαθυνσης της μεταξύ μας συνεργασίας. Της μεγιστοποιήσης των δυνατοτήτων που μας παρέχει η κοινή μας γεωγραφία για να υπερασπιστούμε την σταθερότητα και την ασφάλεια.
Σε αυτό το πλαίσιο η αμυντική συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή
Μέσω της τριμερούς συνεργασίας αλλά και με αλλες που αναπτύσσουμε επιδικώκουμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτές τις νεες προκλήσεις και απειλές.  Κυπρος,Ελλαδα και Ισραήλ, υπερασπίζονται οχι μονο τα κοινα μας συμφέροντα αλλα και τα συμφεροντα της ΕΕ αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Η Κύπρος στηρίζει και ενισχύει τον αξονα αυτό της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Οραμα μας να μετατρέψουμε σταδιακά την ευρυτερη γειτονια μας απο μια ζωνη συγκρουσεων και απειλων σε μια περιχή σταθερότητας και αναπτυξης.

Πεπεισμένος οτι ο δρομος αυτός θα αποβεί ιδιαιτερα επωφελής για τις χώρες μας αλλα και θα συμβαλλει για να γινει κατανοητό οτι σε αυτή την περιοχή δεν έχουν θέση ουτε οι απειλές ούτε η δημιουργία εντάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις