Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ο Ρωσικός κόσμος της Ευρώπης: Πώς οι ηγέτες της ΕΕ σώζονται με τη βοήθεια της Ρωσίας

© AFP 2017 / Ο Jonathan Nackstrand Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Macron και η Βρετανή Πρωθυπουργός Τερέζα May κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Γκετεμπόργκ της Σουηδίας. 17 Νοεμβρίου 2017
Vladimir Ardaev, αρθρογράφος  του  RIA Novosti
«Η ρωσική παρέμβαση», ιδιαίτερα μη αποδεδειγμένη, είναι μια νέα λέξη στους
εγχώριους πολιτικούς πολέμους των δυτικών ελίτ.  Φαίνεται ότι η ‘ρωσική απειλή’ γίνεται ένα καθολικό εργαλείο για την
καταπολέμηση των αντιπάλων και ένα επιχείρημα για την εξήγηση των ηττών  στους δικούς τους ψηφοφόρους.  Η Βρετανή  Πρωθυπουργός Τερέζα May, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, o επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND Bruno Cal. Ποιος είναι ο επόμενος;
‘Η εξέγερση τον Torries ‘ και οργή της May
Η Theresa May  επιτέθηκε  στη Ρωσία, μιλώντας στο συμπόσιο του Λόρδου Δήμαρχου του Λονδίνου.  Το Κρεμλίνο προσπαθεί να «υπονομεύσει τις ελεύθερες κοινωνίες» και εξαπλώνει τις παραμορφωμένες πληροφορίες για να χωρίσει τη μονολιθική Δύση, ανέφερε  η  Πρωθυπουργός. Παραδοσιακές κατηγορίες (η σύγκρουση στην Ουκρανία, η ‘προσάρτηση’ της Κριμαίας) αυτή τη φορά δεν σταμάτησε εκεί.  Μπόρεσε  να επιπλήξει τη Μόσχα για ‘τακτικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πολλών ευρωπαϊκών χωρών’ και ‘για μια εκστρατεία κατασκοπίας και απόσχισης στον κυβερνοχώρο’.  Το  τελευταίο,  όπως διαβεβαίωσε, ‘περιέλαβε την παρέμβαση στις εκλογές και μια επίθεση χάκερ στο Υπουργείο Άμυνας της Δανίας και στο Bundestag’.
Η λεκτική επίθεση της  May συνέπεσε με ένα εξαιρετικά δυσάρεστο σκάνδαλο γι ‘αυτήν στην Μεγάλη  Βρετανία, και στο οικείο περιβάλλον  για την  πρωθυπουργό του Συντηρητικού Κόμματος.
Η  Telegraph δημοσίευσε ένα εντυπωσιακό άρθρο σχετικά με την «εξέγερση των Torries».
Δεκαπέντε εξέχοντες Συντηρητικοί, κυρίως πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, δήλωσαν ότι εάν η επίσημη ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είχε διευκρινιστεί σε νόμο, θα ενταχθούν στο στρατόπεδο Εργατικής αντιπολίτευσης.   Επιπλέον – θα ψηφίσουν εναντίον όλων των ενεργειών του Υπουργικού συμβουλίου προς την κατεύθυνση του Brexit.]
Ο Ρωσικός κόσμος της Ευρώπης: Πώς οι ηγέτες της ΕΕ σώζονται με τη βοήθεια της Ρωσίας - Εικόνα1© REUTERS / Peter Nicholls  Η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Teresa May σε ένα συμπόσιο του Λόρδου Δήμαρχου του Δήμου του Λονδίνου. 13 Νοεμβρίου 2017 
Τι άρχισε εδώ.  Η εφημερίδα κατηγορήθηκε για ‘υποκίνηση’.  Οι δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν  ακόμη και  για τον τίτλο του άρθρου – στους κριτικούς δεν άρεσε η λέξη ‘αντάρτες’ γι αυτό που έγινε.  Ωστόσο, το γεγονός της διάσπασης στο κόμμα δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από  κανέναν.
Αλλά η σύγκρουση μεταξύ των Torries δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος για την  Πρωθυπουργό.  Ταυτόχρονα, τα Eυρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ρεκόρ αύξησης του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο – το επίπεδο έφθασε σε υψηλό πενταετίας και οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων ήταν οι υψηλότερες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.  Ο κύριος λόγος για τους δείκτες αυτούς, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ήταν η εξασθένηση της λίρας στερλίνας.  Η πτώση της, όπως θυμάμαι, ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, αφού το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του Brexit.  Υπό το βάρος των προβλημάτων που έπληξαν  την κυβέρνηση, η Theresa May  «ξαφνικά» θυμήθηκε  την «Ρωσική παρέμβαση» και τη «ρωσική απειλή».   Μια σύμπτωση;
Μακρόν, κάνετε  λάθος.
Και στο Παρίσι, όλα δεν είναι ήρεμα.  Ταυτόχρονα, εκατό πρώην υποστηρικτές του Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν, οι οποίοι τον ψήφισαν στις εκλογές, χτύπησαν δυνατά την πόρτα και ανακοίνωσαν ότι έφυγαν από το κόμμα ‘Εμπρός!’ Που δημιούργησε ο ίδιος.
Στην δημοσιευμένη  ‘Επιστολή εκατοντάδες  δημοκράτες’, είναι εξοργισμένοι από εξουσιαστικές κομματικές δομές που ‘μοιάζουν με το παλιό καθεστώς των απολυταρχικών ηγεμόνων της Γαλλίας’.  Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο Macron, έχοντας γίνει ο αρχηγός του κράτους, πρόδωσε τις αρχές του και τώρα, αντί της ‘δημοκρατίας των ανθρώπων’, κυριαρχεί το κίνημα ‘κυριαρχία των ελίτ’.
Το μήνυμα μίλησε επίσης για την αλαζονεία των κομματικών λειτουργών, των απειλών και των εκφοβισμών, στους οποίους υπόκεινται οι απλοί άνθρωποι ‘από τους Μακρονιστές’. Και αυτό δεν είναι όλο.   Ο πρόεδρος προάγει την διατύπωση ‘λατρεία προσωπικότητας’.
Οι συντάκτες της επιστολής είναι εκπρόσωποι του ‘εμπρός!’  στον χώρο του κόμματος και υπάλληλοι  των οργάνων του κόμματος.  Το διάβημα συνέβη λίγο πριν το συνέδριο του κόμματος.  Ο αντίκτυπος αποδείχθηκε αρκετά οδυνηρός – ειδικά δεδομένης της πρόσφατης δημοσκόπησης  του  Macron.  Σε αυτό το σημείο ο Γάλλος ηγέτης, όπως και η Βρετανή συνάδελφός του, για κάποιο λόγο θυμήθηκε την  μακρινή Ρωσία.  Για παράδειγμα, σε συνέντευξή του στο Αμερικανικό περιοδικό Time, είπε ότι η ‘ρωσική παρέμβαση’ ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τις δημοκρατικές χώρες, κυρίως για τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Ο Ρωσικός κόσμος της Ευρώπης: Πώς οι ηγέτες της ΕΕ σώζονται με τη βοήθεια της Ρωσίας - Εικόνα2© REUTERS / Christian Hartmann  Αναμνηστικά που απεικονίζουν τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν στο κατάστημα του Παρισιού. 17 Νοεμβρίου 2017 
Μια εβδομάδα αργότερα, ο Πρόεδρος, ωστόσο, διόρθωσε τη θέση του. με ένα σχόλιο στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είπε ότι όχι μόνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ο Ντόναλντ Τράμπμ, απειλούν τις δυτικές αξίες, δηλαδή το άνοιγμα και την ανοχή. ενώ ο Μακρόν είπε  ότι «η απομόνωση του Πούτιν και του Τραμπ από την Ευρώπη θα ήταν αντιπαραγωγική». Ματ.
Η  Σφήνα
Ο Επικεφαλής του Bundesnachrichtendienst (BND) – την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Γερμανίας –  Μπρούνο Κάχλ μιλώντας στο Μόναχο μπροστά στο κοινό  στο  Ίδρυμα Χανς Σεϊπλντ, μίλησε για τις τρεις κύριες απειλές για τη διεθνή ασφάλεια.  Η πρώτη είναι η μεταναστευτική κρίση, η δεύτερη είναι η αυξανόμενη οικονομική ανισορροπία στον κόσμο, η τρίτη είναι η πολιτική του Κρεμλίνου, όπως και χωρίς αυτήν.
Ειδικότερα, ο Kahl είναι δυσαρεστημένος με το πόσο επιτυχημένος είναι ο εκσυγχρονισμός των εξοπλισμών του Ρωσικού στρατού και η διαχείριση των στρατευμάτων.  Επιπλέον, επικρίνει τη Μόσχα για την οικοδόμηση στρατιωτικής εξουσίας στα δυτικά της Ρωσίας, καθώς και για προσπάθειες να εξαλείψει την Ουάσιγκτον και να επανακτήσει τον ρόλο του ηγέτη της Ευρώπης.  Το συμπέρασμα του αρχηγού της Γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών είναι προβλέψιμο: να παραμείνει πιο κοντά στην Αμερική και να μην επιτρέψει στο Κρεμλίνο να «γίνει  μια σφήνα» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Φυσικά, η άποψη του αρχηγού των πληροφοριών δεν είναι η άποψη του αρχηγού του κράτους ή της κυβέρνησης. Και οι Γερμανικές ομοσπονδιακές αρχές έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από αυτό. Ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου Steffen Seibert στη διάσκεψη τύπου τόνισε ξεχωριστά ότι ο Bruno Kal ενεργούσε για λογαριασμό του και όχι εξ ονόματος της καγκελαρίου.  Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι βρίσκεται στην τάση των διαθέσεων των Ευρωπαίων πολιτικών.
Ο Ρωσικός κόσμος της Ευρώπης: Πώς οι ηγέτες της ΕΕ σώζονται με τη βοήθεια της Ρωσίας - Εικόνα3© AFP 2017 / Hannibal Hanschke / pool  Ο Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Γερμανίας Μπρούνο Καλ]
‘Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτά’
Η άποψη για την  «Ρωσική  απειλή» δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση και τη στάση της Ρωσίας στην Ευρώπη, λέει ο διευθυντής του Κέντρου για ολοκληρωμένες   Ευρωπαϊκές  και Διεθνείς   Σπουδές  της Σχολής Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Υποθέσεων της HSE Timofei Bordachev.  Και τα συναισθηματικά αποσπάσματα εξηγούν ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί υιοθέτησαν πλήρως το στυλ και τα κίνητρα των Αμερικανών συναδέλφων τους.
‘Η  ταραχή αυτών των δηλώσεων μιλά κυρίως για το γεγονός ότι τα πράγματα στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου καλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρειάζονται επειγόντως να αποσπάσουν τους θεατές από τα  σοβαρά προβλήματα που είναι πλέον προφανή. Αυτός είναι ο Καταλανικός διαχωρισμός και η αδυναμία της Ισπανικής κυβέρνησης να διεξάγει Δημοκρατικό διάλογο με την περιοχή. Αυτή είναι η αδυναμία της Teresa May να προβεί σε διάλογο σχετικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η μειωμένη  βαθμολογία του  Macron.  Αυτή είναι μια κρίση με το σχηματισμό της Γερμανικής κυβέρνησης, η οποία συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα και μισό.  Προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και είναι  πάρα πολλά, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες με φρενίτιδα  ψάχνουν  για τουλάχιστον μερικές ιστορίες που μπορούν να αποσπάσουν  την προσοχή του κοινού », – εξηγεί Bordachev. 
Ο Ρωσικός κόσμος της Ευρώπης: Πώς οι ηγέτες της ΕΕ σώζονται με τη βοήθεια της Ρωσίας - Εικόνα4© RIA Novosti / Haver Luengo Οι  συμμετέχοντες στη συγκέντρωση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στη Βαρκελώνη. 11 Νοεμβρίου 2017
‘Το σύνολο του νεοφιλελεύθερου δυτικού συστήματος βιώνει μια βαθιά κρίση, προκειμένου να φωτίσει την εικόνα του, οδηγεί  τους πολιτικούς να προσπαθούν να’ στραφούν σε κάποιες εξωτερικές παραμέτρους ‘  Η Ρωσία αποδείχθηκε πολύ βολικός στόχος και δαιμονοποιείται από αυτούς ‘, συμφωνεί ο Αλέξανδρος Ορλόφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών στο MGIMO.
Η δαιμονοποίηση αναζωπυρώνεται σύμφωνα με  τον εμπειρογνώμονα  και πάλι στο  φλεγόμενο σκάνδαλο γύρω από τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή η ιστορία των μέσων ενημέρωσης για τους δυτικούς συνεργάτες μόλις ξεκινάει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις