Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Μπακλαβάς

Υλικά
2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
400 γραμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

400 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
150 γραμ. γαλέτα ή 18 φρυγανιές στο μούλτι
1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλα 
1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας καστανή ακατέργαστη ζάχαρη (προαιρετικά)
200 γραμ. βούτυρο αγελάδος
50 γραμ. βούτυρο πρόβειο
150 γραμ. φυτίνη

Για το μέλωμα

150 γραμ. μέλι
950 γραμ. ζάχαρη
600 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλλα
1½ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
½ λεμόνι (τη φλούδα του)
Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο και τη φυτίνη να λιώσουν σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Εν τω μεταξύ χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια, βάζουμε όλα τα υλικά, (εκτός απ᾿ τα βούτυρα) σ᾿ ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας, ή ένα στρογγυλό Ν°36 (36 εκ. διάμετρο).

Το βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, (αν χρησιμοποιήσουμε το στρογγυλό, τα στρώνουμε ακτινωτά), βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο.

Μ᾿ ένα κουτάλι, ή με το χέρι μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω - γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο - βουτύρωμα - γέμιση, φύλλο - βουτύρωμα - γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.

Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.

Προσέχουμε ώστε το μαχαίρι μας να φτάνει μέχρι τη μέση και όχι μέχρι τον πάτο του ταψιού. Σε κάθε σχηματισμένο κομμάτι καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο.

Το περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με μπόλικο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.

Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν του ρίξουμε το σιρόπι.

Το σιρόπι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 4'.

Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο - λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού. Αφήνουμε το γλυκό για τουλάχιστον μία ώρα πριν το κόψουμε, προκειμένου να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις