Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Η “Επαναστατική Αυτοάμυνα” πίσω από την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Σε ποιες άλλες επιθέσεις είχε χρησιμοποιηθεί το όπλο με το οποίο προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον αστυνομικό – «φρουρό» στην Χαριλάου Τρικούπη.

Η οργάνωση “Επαναστατική Αυτοάμυνα” βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την βαλλιστική εξέταση στους κάλυκες που συνέλλεξαν οι αστυνομικοί, μετά τους πυροβολισμούς στην Χαριλάου Τρικούπη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας, "όπως προέκυψε από τις εργαστηριακές-συγκριτικές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το ίδιο όπλο (τύπου πολεμικού τυφεκίου διαμετρήματος 7,62 mm Kalashnikov) το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις παρακάτω ένοπλες επιθέσεις:
  • την 25-05-2014 κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,
  • την 31-07-2016 κατά των γραφείων της Πρεσβείας του Μεξικού και
  • την 10-01-2017 σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Στις δύο πρώτες περιπτώσεις υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ». Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.). Οι έρευνες συνεχίζονται".

Δύο ρουκέτες απο την "17 Νοέμβρη"

Εκτός απο τις "καθημερινές" επιθέσεις με βόμβες μολότοφ, τρομοκρατικά χτυπήματα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, έχουν γίνει ακόμη δύο φορές, από την "17 Νοέμβρη", με ρουκέτα που έπεσε στην κλούβα των ΜΑΤ, στις 2/11/1991 και η άλλη επίσης με ρουκέτα, που κατέληξε στο πίσω μέρος των γραφείων του Κινήματος, στις 31/3/1999.
Οι δράστες ήθελαν νεκρό
Νεκρό ήθελαν οι δράστες των πυροβολισμών στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ., που βλέπουν ως τρομοκρατική την επίθεση που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στη Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου.
επίθεση - ΠΑΣΟΚ - πυροβολισμοί - Χαρ. Τρικούποι - φθορές
Ο φρουρός που βρισκόταν στη γωνία, όμως, είδε τον δράστη που τον σημάδευε με παρατεταμένα τα χέρια και πρόλαβε να καλυφθεί ο ίδιος και να φωνάξει, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε τραυματισμός.
Το περιστατικό έγινε λίγο πριν από τις 20:00 και ο δράστης πλησίασε το σημείο από τη Ζωοδόχου Πηγής, πυροβολώντας, πιθανότατα με καλάσνικοφ, πέντε ή έξι φορές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.
Οι σφαίρες διαπέρασαν στύλο, στο ύψος του κεφαλιού όρθιου ανθρώπου, έσπασαν το πάνω μέρος φαναριού, ενώ ίχνη από βολίδες βρέθηκαν σε κατάστημα ρούχων και σε ένα δέντρο.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του φρουρού που στεκόταν στο σημείο, ο δράστης πλησίασε πεζός, ενώ δεν αποκλείεται να είχε συνεργό και να έφυγαν από το σημείο με μοτοσικλέτα.
Πυροβολισμοί - γραφεία ΠΑΣΟΚ
Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ εκείνη την ώρα, βρίσκονταν 30 με 40 άτομα, όμως παρά το ότι θεωρείται πιθανότερο στόχος να ήταν η διμοιρία των ΜΑΤ και όχι τα γραφεία του κόμματος, τίποτα ακόμα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ο χώρος αποκλείστηκε και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής διενήργησε τις επιτόπιες έρευνες, ενώ έχει συλλεχθεί το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, όπου πιθανολογείται ότι έχει καταγραφεί ο δράστης ή οι δράστες.
Πυροβολισμοί - γραφεία ΠΑΣΟΚ
Υπενθυμίζεται ότι, αυτή δεν είναι η πρώτη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, καθώς αντίστοιχη είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2017,για την οποία ευθύνεται η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Πρόκειται για την ίδια οργάνωση που είχε πραγματοποιήσει, μεταξύ άλλων, την επίθεση κατά της πρεσβείας της Γαλλίας, τον Νοέμβριο του 2016.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Τσουβάλας, επέστρεψαν εσπευσμένα από την Κρήτη, όπου βρίσκονταν για εκδήλωση της Αστυνομίας.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταδίκασαν άμεσα και ομόθυμα την επίθεση, ενώ άνοιξε νέο πεδίο πολιτικής κόντρας, με την αντιπολίτευση να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και τον Νίκο Τόσκα και την κυβέρνηση να «βλέπει» προβοκάτσια πίσω από το χτύπημα.
H Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επεσήμανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει μιλήσει με κυβερνητικά στελέχη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και είναι πλέον η ώρα η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και "να μας πει επιτέλους τι θα κάνει".
Πυροβολισμοί - γραφεία ΠΑΣΟΚ
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα σήμερα".
Με καταδίκη της τρομοκρατίας ξεκίνησε το δεύτερο debate των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, το οποίο ξεκίνησε μία ώρα μετά από την επίθεση με πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, η οποία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσρων του ΑΝΤ1
Γραφεία ΠΑΣΟΚ - Χαριλάου Τρικούπη - πυροβολισμοί

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη των κομμάτων για την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Άμεση ήταν η αντίδραση από το Μαξίμου το οποίο σε ανακοίνωση του τονίζει, «καταδικάζουμε απερίφραστα την προβοκατόρικη επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε άμεση επικοινωνία με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και έδωσε εντολή για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σχολιάζοντας το περιστατικό ρίψης πυροβολισμών στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά, δήλωσε, «γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εντοπιστούν τόσο οι δράστες όσο και όποιοι πιθανόν κρύβονται από πίσω. Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων της αστυνομίας και των απλών πολιτών».
Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της αναφέρει, «τρεις μόλις μέρες, αφότου η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε το πρόβλημα της ανομίας, άγνωστοι με καλάσνικοφ πυροβόλησαν τους αστυνομικούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Τα υβριστικά και συκοφαντικά σόου του κ. Τσίπρα στην Βουλή δεν μπορούν να κρύψουν το μέγεθος του προβλήματος που ο ίδιος έχει προκαλέσει. Η αποψινή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ δεν είναι fake news, αλλά σφαίρες κατά της Δημοκρατίας».
Να «αναλάβει τις ευθύνες του» κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά από την επίθεση με πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. «Οι σφαίρες στο ΠΑΣΟΚ είναι επίθεση κατά της Δημοκρατίας», υπογράμμισε, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Tweet Μητσοτάκη για ΠΑΣΟΚ
Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του «καταδικάζει το νέο χτύπημα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά με πυροβολισμούς από διερχόμενο αυτοκίνητο. Πρόκειται για ύποπτες ενέργειες που πρέπει να διερευνηθούν».
Την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ζήτησε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, λίγη ώρα μετά από την επίθεση με πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.
«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση με πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μία ύποπτη τρομοκρατική ενέργεια, η οποία θα πρέπει να διαλευκανθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.
«Η κυβέρνηση εδώ και τώρα πρέπει να λάβει μέτρα, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα. Τα κόμματα πρέπει να φυλάσσονται, όπως και η ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και να μην ερχόμαστε κατόπιν εορτής, να κάνουμε απλά διαπιστώσεις» ανέφερε η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωση της.

Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για εκμετάλλευση της επίθεσης

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «θα συνιστούσαμε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν να αξιοποιήσουν για μικροκομματικά οφέλη και φθηνή αντιπολίτευση μία εγκληματική και προβοκατόρικη ενέργεια, περισσότερη αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα.
Απέναντι στους εχθρούς της Δημοκρατίας και της ομαλότητας δεν χωράνε παιχνίδια εντυπώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και την ικανότητά της να συλλάβει σύντομα και αυτούς τους δράστες».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας,σχολιάζοντας το περιστατικό ρίψης πυροβολισμών στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά, δήλωσε, «γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εντοπιστούν τόσο οι δράστες όσο και όποιοι πιθανόν κρύβονται από πίσω. Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων της αστυνομίας και των απλών πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις