Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ανεξάρτητη Αρχή για τις ΕΔ γιατί στην Ελλάδα δεν εξοπλιζόμαστε αλλά μόνο σκανδαλιζόμαστε

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Στην Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχτούμε πως δεν μπορούμε να εξοπλιστούμε, χωρίς να σκανδαλιστούμε! Δικαίως ή αδίκως! Όπως διαπιστώνουμε για πολλοστή φορά
αυτές τις ημέρες ο εξοπλισμός της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τον εμπιστευθούμε στους πολιτικούς ή μόνο σ΄ αυτούς. Τα ελληνικά πολιτικά κόμμα δείχνουν ανώριμα και ανίκανα να καταλάβουν τι σημαίνει εξοπλισμός της χώρας έχοντας προσβληθεί από τον ιό “του βεζίρη”. Ιός για τον οποίο στην Ελλάδα δεν βρέθηκε αντιβιοτικό ακόμη και στα χρόνια της κρίσης.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι κάτι πρέπει ν΄αλλάξει στο χώρο των εξοπλισμών.
Μια πρώτη άποψη παρουσιάζουμε, από έναν απόστρατο στρατιωτικό. Ο Γιώργος Μουρουζίδης καταθέτει την άποψή του για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Ενόπλων Δυνάμεων.
Διαβάστε τι υποστηρίζει:
Τις τελευταίες ημέρες κυριαρχούν στην επικαιρότητα δύο σημαντικά στρατιωτικά θέματα, με σοβαρές πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις.
Πρώτα η αναβάθμιση των F-16 και στην συνέχεια η πώληση πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.
Γύρω από τα θέματα αυτά, αναπτύχθηκε έντονη δημόσια συζήτηση, κυρίως για τον πολιτικό χειρισμό των θεμάτων και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο, δίκαια ή άδικα, για πολιτική εκμετάλλευση.
Πίσω όμως από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις , κρύβεται το διαχρονικό για την χώρα μας ζήτημα της τυποποίησης των διαδικασιών που σχετίζονται με τις αγορές αμυντικού υλικού και της αξιοποίησης όσων από τα υλικά αυτά δεν είναι πλέον χρήσιμα. 
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μολονότι προμηθεύονται πολεμικό υλικό κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες χώρες, από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, ουδέποτε κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν τις εμπειρίες τους και να παγιοποιήσουν τις πλέον οικονομικές και αποτελεσματικές διαδικασίες χειρισμού των δοσοληψιών αυτών. 
Η έλλειψη βιομηχανικής συνείδησης και η περιορισμένη εφαρμογή των διαδικασιών τυποποίησης, επιφέρουν σπατάλες, απομείωση της αγοραστικής δύναμης των διατιθέμενων πιστώσεων και καθυστερήσεις έως και στασιμότητα στις πωλήσεις των πλεοναζόντων υλικών.
Στην Ελλάδα της κρίσης, ο κάθε Κλάδος των ΕΔ διεκπεραιώνει ανεξάρτητα τα θέματα Διοικητικής του Μέριμνας, εντός και εκτός χώρας. Όταν χώρες όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και όλες οι προηγμένες χώρες, έχουν από καιρό ενοποιήσει τις διαδικασίες αυτές.
Όποιο χαμηλόβαθμο στέλεχος επιχειρήσει να αμφισβητήσει δυναμικά τον αναχρονισμό αυτό ή να αναδείξει προβλήματα διαφθοράς, πιθανόν να αντιμετωπίσει τη μήνη των προϊσταμένων του.
Τα παραπάνω μαζί με πολλά άλλα θέματα οργάνωσης, λειτουργιών, διαδικασιών, σπαταλών, δημοσίων εμφανίσεων, κρίσεων, μεταθέσεων, συμπεριφορών, κλπ επιβάλλουν την δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για τις Ένοπλες Δυνάμεις, στην οποία τα στελέχη θα μπορούν να προσφεύγουν επώνυμα ή ανώνυμα. Στην Αρχή αυτή, θα συμμετέχουν βουλευτές από όλα τα κόμματα, απόστρατοι κοινής αποδοχής, επιστήμονες, ελεγκτές, κλπ… 
Οι Στρατηγοί δεν μπορούν να λύσουν τα ζητήματα αυτά, άλλωστε δεν μπορεί διεφθαρμένοι υπουργοί ή ένα πελατειακό κράτος, να διενεργούν αδιάβλητες κρίσεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις