Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

BOMBA; Στη λίστα των Paradise Papers η Μαρέβα Μητσοτάκη

Μέγα πολιτικό θέμα και αντικείμενο οξύτατων κομματικών αντιπαραθέσεων δημιουργεί η αποκάλυψη ότι στα 6.000 έγγραφα ελληνικού «ενδιαφέροντος»
που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers, εμφανίζονται  τα ονόματα της Μαρέβα Μητσοτάκη, συζύγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας,  και μίας πρώην υπουργού.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη, βάσει των στοιχείων των Paradise Papers, είναι μέτοχος κατά 50% σε offshore εταιρία με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική, ενώ ήταν και διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. 

Η κ .Μητσοτάκη, με απάντησή της προς το «Εθνος», το οποίο δημοσιεύει τα παραπάνω στοιχεία που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers, επισημαίνει ότι το επίμαχο διάστημα που περιγράφεται στα έγγραφα, ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα συμπληρώνει ότι «το γεγονός ότι ήμουν σε διάσταση, δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση, στερείται αντικειμένου. Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοκοινομικό τομέα. Αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον καθένα».

Το 2010 η Μαρέβα Γκαρμπόφσκι Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της, από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank, ιδρύουν την Eternia Capital Management, μια asset management εταιρεία που εξειδικευόταν στα hedge funds. Την περίοδο εκείνη η κα Γκραμπόφσκι ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα Έθνος, σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συνεργάτες τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως συνεργάτες τους.

Όταν ένα πρόσωπο ταυτοποιείται ως ΠΕΠ, τότε θα πρέπει μεταξύ άλλων να εφαρμόζονται πιο αυστηροί έλεγχοι απ’ ότι στους υπόλοιπους πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας, που αναλαμβάνει την σύσταση offshore για λογαριασμός τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε offshore, κάτι που ασφαλώς ισχύει και στην περίπτωση της Μαρέβα Μητσοτάκη.

Τις επόμενες  ημέρες αναμένεται ότι θα αποκαλυφθούν της πρώην υπουργού και δύο Ελλήνων τραπεζιτών που εμφανίζονται στα επίμαχα έγγραφα .

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις