Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Dijsselbloem: Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να πάρουν μέτρα για τους πλειστηριασμούς

Για σημαντική πρόοδο από την πλευρά της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου μετά το
τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών.
Ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι "πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά για να κλείσει η αξιολόγηση", σημειώνοντας ότι "θα προτιμούσαμε αυτό να γίνει πριν το τέλος του έτους".
Ερωτηθείς για το θέμα των πλειστηριασμών μετά το πάγωμα της διαδικασίας λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων, ο Dijsselbloem σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν πως θα αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τα εμπλεκόμενα μέρη και να μην μπει σε κίνδυνο η διαδικασία.
Για το χρέος ο Dijsselbloem υπενθύμισε ότι στο Eurogroup του Μαΐου του 2016 είχαν συμφωνηθεί τα βήματα για πιθανά μέτρα ανακούφισης και είχε επίσης συμφωνηθεί ότι αυτά τα βήματα θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος.

"Μέχρι τότε [το τέλος του προγράμματος] περιμένω την περαιτέρω διαμόρφωση του μηχανισμού για την ανακούφιση του χρέους τα επόμενα χρόνια ανάλογα και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέπει ευελιξία στην όλη διαδικασία. Η δουλειά για τον μηχανισμό θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και αυτό είναι το επόμενο βήμα", επισήμανε.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Pierre Moscovici σημείωσε ότι στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά έχει γίνει σημαντική πρόοδος και όλα τα μέρη έχουν εποικοδομητικές συνομιλίες.
"Η τεχνική εργασία συνεχίζεται για να προετοιμαστεί η επόμενη αποστολή η οποία αναμένεται να είναι τέλη Νοεμβρίου στην Αθήνα. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους", πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση του ότι "είναι ένας ρεαλιστικός στόχος".
Ο Moscovici σημείωσε παράλληλα ότι θα πρέπει το καλοκαίρι "να περάσουμε στην επόμενη ημέρα", στο στάδιο δηλαδή για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. "Το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση συνολικά του προγράμματος είναι να ολοκληρώσουμε ομαλά την αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους", δήλωσε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling έκανε λόγο για "καλή πρόοδο στην τελευταία αποστολή".
"Υπενθυμίζω ότι εκταμιεύτηκαν και τα τελευταία 800 εκατ. ευρώ μετά το πράσινο φως των θεσμών. Με αυτή την πληρωμη φτάσαμε τα 8,5 δισ ευρώ της δόσης, ενώ το συνολικό ποσό που έχει λάβει η Ελλάδα φτάνει τα 40,2 δισ. ευρώ", δήλωσε.


capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις