Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Δυσοίωνες προβλέψεις για τον πλανήτη- Τα τρία καταστροφικά σενάρια της CIA για το 2035

Άκρως απόρρητη έκθεση

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη και των παγκοσμίων δυνάμεων, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση
δημοσιεύεται κάθε 4 χρόνια, έχει φέτος τίτλο «Ο κόσμος το 2035, σύμφωνα με τη CIA: Το παράδοξο της ανάπτυξης».

Πιο συγκεκριμένα, στα επόμενα χρόνια οι εξωτερικές αλλά και εσωτερικές εντάσεις μεταξύ των χωρών θα αυξηθούν, ενώ ταυτόχρονα η απειλή της τρομοκρατίας ανάμεσα στις δυτικές χώρες θα είναι πολύ μεγάλη. Η απαισιοδοξία είναι ορατή από τις πρώτες κιόλας γραμμές της αναφοράς: «Στα επόμενα πέντε χρόνια θα δούμε αύξηση των εντάσεων μεταξύ κρατών αλλά και στο εσωτερικό τους», ενώ οικονομικά βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Στην 300 σελίδων αναφορά της η CIA παραθέτει και τρία πιθανά σενάρια για την κατάσταση στον κόσμο μεταξύ του 2020 και του 2035.

Το πρώτο σενάριο περιγράφεται από τη CIA ως μεγάλη οικονομική ατονία: «Τα κράτη ψάχνουν μεταφορικά και κυριολεκτικά να υψώσουν τοίχους για να προστατευθούν από τα εξωτερικά προβλήματα, δημιουργώντας έτσι νησίδες μέσα σε έναν ωκεανό αστάθειας».

Το δεύτερο σενάριο ονομάζεται «Δορυφόροι» και ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του 2020, όταν θα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εντάσεις μεταξύ τοπικών δυνάμεων. Ρωσία Κίνα και Ιράν έχουν πάρει την θέση των ΗΠΑ που έχει υποχωρήσει από την παγκόσμια περιφέρεια και επιβάλλουν «οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία» στις αντίστοιχες περιοχές επιρροής τους. Αρχικά, οι εντάσεις περιορίζονται σε οικονομικά και διπλωματικά αντίποινα, σε πόλεμο προπαγάνδας και κυβερνοεπιθέσεις, χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες. Οι ψεύτικες ειδήσεις κυριαρχούν και διαχέονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το τρίτο σενάριο αναφέρεται στην κατακόρυφη αύξηση της επιρροής των «κοινοτήτων», οι οποίες παραμερίζουν τις εθνικές κυβερνήσεις, καθώς αυτές χάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.Η εξωτερική πολιτική, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η εθνική άμυνα παραμένουν αρμοδιότητες των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά η Παιδεία, η Οικονομία και η Υγεία περιέρχεται στα χέρια της τοπικής εξουσίας, που εθνικά ή θρησκευτικά μπορεί να μην ομοιάζει με την κεντρική κυβέρνηση.

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις