Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Εδώ είναι ο "παράδεισος" και η "κόλαση" εδώ

Της Νίκης Ζορμπά
Καλύτερο momentum για τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από το χθεσινό, δεν γινόταν να βρεθεί, δεδομένων των συνθηκών (ελεγχόμενης έστω) γκρίνιας που επικρατεί στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. 

Οι διαρροές από τα paradise papers που έβαζαν στο συριζαϊκό "κάδρο" τη Ν.Δ δια της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη δια της εκτενούς απάντησής της, λειτούργησαν σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης σε όσους βουλευτές δεν πείθονται από το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια και την Επιτροπεία σε λίγους μήνες από τώρα. 
Το "φύλλο" έπαιξε σωστά είναι η αλήθεια προς εσωτερική κατανάλωσηκαι ο Αλέξης Τσίπρας,ο οποίος, παρότι απέφυγε να κατονομάσει τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη, άφησε να πέφτει σκιά εις "όλη" τη Ν.Δ , μπερδεύοντας Παπασταύρου, Αυγενάκη, offshore, ελίτ και πλούτο γενικώς σε αντίστιξη με το... φιλολαϊκό κυβερνών κόμμα. 
Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, απευθυνόμενος στους βουλευτές του, έδωσε (και πάλι) προεκλογικής εντάσεως χροιά στην ομιλία του, καταλήγοντας στο επιμύθιο δια λογοπαιγνίου ότι "όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας δεν απέφυγε να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής". 
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός, κραδαίνοντας τα paradise papers σαν μοχλό συσπείρωσης, επεδίωξε να αποκρούσει και την κριτική που δέχεται (εντός και εκτός κόμματος) περί της ταύτισης της "κυβερνώσας Αριστεράς" με τα άλλα μνημονιακά κόμματα και να τραβήξει ξανά διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους "νεοφιλελεύθερους" της αντιπολίτευσης και τους φιλολαϊκούς της κυβέρνησης που άλλον τι δεν απεργάζονται νύχτα - μέρα από την προάσπιση των δικαιωμάτων των "ανθρώπων του μόχθου", όπως χαρακτηριστικά, είπε.

Κατάφερε αυτό το αφήγημα προς... εαυτούς και αλλήλους να αποτρέψει τις εντάσεις που προοιωνιζόταν η επίθεση των "53" στην "πλειοψηφία" την περασμένη εβδομάδα;
Εν πολλοίς, ναι αλλά μερικώς και με σύντομη ημερομηνία λήξεως. 
Καυγάδες και σοβαρές αντεγκλήσεις μπορεί να αποφεύχθηκαν κατά την (τετράωρη περίπου) μάζωξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τα "αγκάθια" όμως στον δρόμο για τον "εμβληματικό Αύγουστο του 2018" (καθόσον για τότε προγραμματίζεται η λήξη του τρέχοντος προγράμματος), είναι παρόντα και δεν πάνε στον παράδεισο.
Η αγωνία για τους πλειστηριασμούς, καταγράφηκε και στη χθεσινή Κ.Ο, οδηγώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κάνει παρέμβαση υπερασπιζόμενος την ανάγκη της εκκίνησής τους, για τα "ακριβά" ακίνητα. Χρειάστηκε μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, να υπενθυμίσει στους συντρόφους του, ότι το πλέγμα προστασίας για τους πλειστηριασμούς είναι ήδη ισχυρό και οποιαδήποτε περαιτέρω προστασία (για ακίνητα άνω των 300.000) δεν θα ήταν ούτε κοινωνικά δίκαιη ούτε προοδευτική ως αίτημα, πολλώ δε μάλλον εφόσον θα θέσει σε διακινδύνευση τις τράπεζες. 
Τούτο δεν ήχησε καλά στα αυτιά πολλών συριζαίων, με τον Νίκο Φίλη, να επαναλαμβάνει πως δεν "πρέπει να μιλάμε για έξοδο από το μνημόνιο" αλλά ούτε και πλειστηριασμοί να ξεκινήσουν. 
Κατά τα λοιπά, βοηθούσης της συγκυρίας, οι γκρίνιες στην Κ.Ο ήταν χαμηλής εντάσεως και αφορούσαν ως επί το πλείστον τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης (τις "κλειστές" υπουργικές πόρτες που συναντούν οι βουλευτές) και ειδικού ενδιαφέροντος θέματα από βουλευτές της περιφέρειας (προσφυγική πίεση στα νησιά- επίδομα θέρμανσης ζήτησαν οι ορεσίβιοι). 
Κάτω από το παραδείσιο χαλί των διαρροών, κρύφτηκε χθες (για πόσο;) η κόλαση των μηνών που έρχονται για τους πάλαι ποτέ "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις