Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Έμφραγμα: 3 σημάδια που δεν πάει το μυαλό σας

Ο πόνος στο στήθος και η απώλεια των αισθήσεων είναι τα πιο γνωστά συμπτώματα για έμφραγμα ή καρδιακή προσβολή, δεν είναι όμως τα μόνα.


Υπάρχουν περιπτώσεις που το σώμα στέλνει προειδοποιητικά σημάδια τα οποία μπορεί να φααίνονται ανώδυνα, είναι όμως πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι νομίζετε.

Η κύρια αιτία του εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι η απόφραξη της αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά. Όταν συμβεί ξαφνική απόφραξη μίας από τις στεφανιαίες αρτηρίες, τα κύτταρα των μυών της καρδιάς δεν είναι πλέον σε θέση να λάβουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου.

Επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η καθυστερημένη αποκατάσταση της παροχής αίματος θα τα θανατώσει. Τα μυϊκά κύτταρα της καρδιάς είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην έλλειψη οξυγόνου. Ο βαθμός της βλάβης που προκαλείται σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από το μέγεθος της αρτηρίας που υφίσταται την απόφραξη.



Συνήθως η απόφραξη αρτηρίας προκαλείται από έναν θρόμβο αίματος. Θρόμβος είναι το πηγμένο αίμα που φράζει τον αυλό της αρτηρίας και διακόπτει έτσι την ροή του αίματος. Οι θρόμβοι σχηματίζονται μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες λόγω ρήξης ενός σχηματισμού που ονομάζεται αθηρωματική πλάκα. Η αθηρωματική πλάκα δημιουργείται από τη σταδιακή συσσώρευση λιπιδίων τα οποία επικάθονται στα τοιχώματα της αρτηρίας.

Η δημιουργία της πλάκας —μια διεργασία που διαρκεί χρόνια και ονομάζεται αθηροσκλήρυνση— στενεύει προοδευτικά την αρτηρία. Όταν ραγεί αυτή η πλάκα, σχηματίζεται θρόμβος αίματος πάνω από τη ρήξη, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει απόφραξη ολόκληρης της αρτηρίας. Η διαδικασία σχηματισμού του θρόμβου πάνω στην πλάκα ονομάζεται αθηροθρόμβωση.

Έτσι, η αθηροσκλήρυνση προκαλεί προοδευτική στένωση των αρτηριών, όπου η πλάκα επικάθεται στο αρτηριακό τοίχωμα, ενώ η αθηροθρόμβωση συμβαίνει όταν ραγεί η πλάκα και σχηματιστούν θρόμβοι αίματος, οι οποίοι προκαλούν αιφνίδια απόφραξη μιας αρτηρίας η οποία, με τη σειρά της, προκαλεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου.H ρήξη της αθηρωματικής πλάκας μπορεί να συμβεί ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, ακόμη και αν η στένωση της αρτηρίας δεν είναι μεγάλη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η απόφραξη μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες όπως η φλεγμονή, ο αυτόματος διαχωρισμός -σχίσιμο- του αγγείου, από εμβολή μεταναστευτικού θρόμβου ή από μυικό σπασμό στην αρτηρία.

Ροχαλητό

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορεί να ροχαλίσουν σε κάποια φάση στον ύπνο τους. Αν όμως το ροχαλητό ακούγεται σαν αγκομαχητό ή σαν απότομη κοφτή ανάσα, αυτό μπορεί να σημαίνει πως το άτομο παθαίνει υπνική άπνοια. Διακόπτει δηλαδή για μερικά δευτερόλεπτα την αναπνοή του, μία κατάσταση που κουράζει και δυσχεραίνει τη λειτουργία της καρδιάς.

Ναυτία, καούρα ή πόνος στο στομάχι

Το έμφραγμα μπορεί να συνοδεύεται από εμετό. Αν όμως νιώσετε ναυτία, δυσπεψία ή καούρα, μπορεί επίσης να έχετε πρόβλημα στην καρδιά. Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή έχετε τα παραπάνω συμπτώματα σε συνδυασμό με σφίξιμο ή πόνο στο στέρνο ή/και στο χέρι, τηλεφωνήστε αμέσως στο 166.

Πρήστηκαν ξαφνικά τα πόδια σας

Εάν πρηστούν απότομα τα πόδια σας, τα πέλματα ή οι αστράγαλοί σας, είναι πιθανό η καρδιά σας να μην λειτουργεί σωστά ώστε να κινείται το αίμα σε όλο το σώμα. Αυτό αποτελεί ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Επίσης, αν διαπιστώσετε ότι έχει πρηστεί το ένα σας πόδι μόνο και μάλιστα υπάρχει κάποιο σημείο που το νιώθετε ευαίσθητο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σοβαρή φλεβική θρόμβωση, μια κατάσταση που επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις