Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες δημιουργούς βυζαντινών μωσαϊκών στις ΗΠΑ

Ο Γιάννης Φραζής είναι εικονογράφος μωσαϊκών. Κατασκευάζει βυζαντινά έργα και είναι ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες – δημιουργούς βυζαντινών μωσαϊκών στις ΗΠΑ.
Οι δημιουργίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Νέα Υόρκη, Αυστραλία και Ελλάδα.

Γεννήθηκε στην Κάλυμνο και έχει ακόμα 4 αδέρφια. Ο πατέρας του ήταν μαθηματικός και λάτρευε τον ελληνικό πολιτισμό.


Ένα καλοκαίρι, ήταν μάρτυρας της ανασκαφής μιας βυζαντινής εκκλησίας στο νησί και όταν αντίκρισε ένα κατεστραμμένο μωσαϊκό, τότε γεννήθηκε το πάθος του, ένα πάθος που στη συνέχεια οι γονείς του τον ενθάρρυναν να συνεχίσει.

Μάλιστα, βοήθησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία Καλύμνου στην πλήρη αποκατάσταση του μωσαϊκού.

Συνέχισε να δουλεύει στις ανασκαφικές ομάδες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, βοηθώντας στη συντήρηση αρχαιοτήτων που έφερναν στο φως. Τελικά τα βυζαντινά ψηφιδωτά τον κέρδισαν. Το πρώτο ψηφιδωτό που δημιούργησε ήταν μια τοιχογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χωρίς μάλιστα κάποια πρότερη τεχνική εκπαίδευση.

Αποφασίζει να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και εγκαθίσταται στο Μπρούκλιν.

«Η Βυζαντινή εικονογραφία απαιτεί τεράστια ποσοστά υπομονής» λέει ο Γ. Φραζής.

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου της Νέας Υόρκης ζήτησε από τον Φραζή να δημιουργήσει 2 ψηφιδωτά, τα οποία τώρα βρίσκονται στους εξωτερικούς τοίχους της εκκλησίας και έχουν γίνει πόλος έλξης. Φυσικά, έργα του βρίσκονται και σε άλλες εκκλησίες των ΗΠΑ.

Έχει δημιουργήσει επίσης, ένα μοναδικό εγκόλπιο βυζαντινής τεχνοτροπίας, το οποίο παρουσίασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το 2009.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις