Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ο επικεφαλής της DPR ονόμασε τον λόγο της συμφωνίας με τον Πούτιν για την ανταλλαγή κρατουμένων

© RIA Novosti / Igor Maslov Ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) Αλέξανδρος Zakharhenko. Φωτογραφία αρχείου
DONETSK, 16 Νοεμβρίου – RIA Novosti. Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης
Λαϊκής Δημοκρατίας  του  Ντόνετσκ του Αλέξανδρος  Zakharchenko συμφώνησε με τη στάση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ
Πούτιν για το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων με το Κίεβο, καθώς η πρωτοβουλία αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τις  αρχές της DPR.

Την Τετάρτη, ο Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικώς με τους ηγέτες της των Λαϊκών Δημοκρατιών  Donetsk  και Lugansk Aleksander Zaharchenko και Ιγκόρ Plotnitsky την πρωτοβουλία  του ηγέτη του Κοινωνικού κινήματος “Ουκρανική επιλογή-οι σωστοί άνθρωποι”, Βίκτορ Μέντβεντχουκ για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ουκρανίας και της DPR και LPR.  Ο Zakharchenko και ο Plotnitsky υποστήριξαν γενικά αυτή την ιδέα, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, γραμματέας Τύπου του αρχηγού του κράτους.
«Σήμερα συζητήσαμε  τηλεφωνικά με τον  Vladimir Vladimirovich Putin την ανταλλαγή των κρατουμένων και άλλα ζητήματα στο θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων  και  συμφωνώ με τη θέση του προέδρου της Ρωσίας -. Θα πρέπει να  καθοδηγούμαστε εδώ τις αρχές του  ανθρωπισμού , η ανταλλαγή των κρατουμένων δεν θα πρέπει να είναι ένα ζήτημα του πολέμου και του εμπορίου.» – δήλωσε στο RIA Novosti  ο Zakharchenko .
Ο επικεφαλής της DPR σημείωσε τη σημασία της ύπαρξης ηθικών αρχών στην τρέχουσα κατάσταση στο Donbass.
«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω  ότι πίσω στο 2014, όταν οι Ουκρανοί  στρατιωτικοί παραδόθηκαν  σε εμάς αιχμάλωτοι κατά  εκατοντάδες, επανειλημμένα τους είχα στείλει  στους γονείς και στις συζύγους τους με  την υπόσχεση να μην επιστρέψουν στον πόλεμο.
Ακόμα και τότε, γνωρίζαμε ότι σε έναν εμφύλιο πόλεμο δεν πρέπει να  κερδίζει  αυτός που θα είναι  ισχυρότερος στο πεδίο της μάχης – και αυτό το έχουμε  αποδείξει, κερδίζοντας αρκετές νίκες επί του τακτικού στρατού στον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία,  θα κερδίσει αυτός που θα πρέπει να καθοδηγείται από ηθικές αρχές, ο οποίος θα διατηρήσει  το ανθρώπινο πρόσωπο. «- εξήγησε.
Ο Ζαχάρενκο σημείωσε ότι υποστήριξε την πρωτοβουλία του Πούτιν, επειδή δεν έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της DPR.
«Ναι λοιπόν, υποστήριξα την πρωτοβουλία του Προέδρου της Ρωσίας για τον απλό λόγο ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές μας και με ποιο τρόπο η Δημοκρατία πρέπει να ενεργεί για το θέμα των αιχμαλώτων πολέμου .», – είπε.
Ο επικεφαλής της Δημοκρατίας είπε ότι η DPR αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά τους  κρατουμένους των δυνάμεων Ασφαλείας, σε τρόπο που να  είναι πάντα σύμφωνα με όλα τα διεθνή πρότυπα. Το Κίεβο, με τη σειρά του, μας παρέδωσε  επανειλημμένα αιχμαλώτους, των οποίων η κατάσταση έδειχνε τη χρήση βασανιστηρίων και έλλειψης κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Μέντβεντχουκ κατά τη συνάντηση με τον κ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να απελευθερώσει 306 ανθρώπους ως μέρος της ανταλλαγής κρατουμένων στο  Donbass, με τη σειρά του, το Κίεβο είναι σε αναμονή για την απελευθέρωση από την  πολιτοφυλακή για  περισσότερα από 70 άτομα πριν από το νέο έτος. Σύμφωνα με Μέντβεντχουκ, αυτή η ανταλλαγή θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των συμφωνιών Μινσκ, καθώς και για την Ειρήνη στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Ο Μέντβεντχουκ είπε ότι στις 15 Νοεμβρίου θα είναι  ακριβώς 14 μήνες, που  δεν λαμβάνει χώρα ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ουκρανίας και των Δημοκρατιών του Donbass  οφειλόμενη στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία Μινσκ, οι ανταλλαγές πρέπει να γίνονται  σύμφωνα με το «όλα για όλα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία έχει κάποιες  δυσκολίες στην εφαρμογή αυτής της αρχής, για παράδειγμα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι αδύνατον να εφαρμόσει αυτή την αρχή σε σχέση με όσους εμπλέκονται σε πολύ  σοβαρά εγκλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις