Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

Τα Φώκλαντς θωρακίζονται μετά την αγορά Etendard από την Αργεντινή.

Η Βρετανία στήνει ένα αντιπυραυλικό «τείχος» αξίας 78 εκατομμυρίων λιρών στα Φώκλαντς μετά την προμήθεια από την Αργεντινή πέντε γαλλικών μαχητικών Super Etendard Modernisé. Το σύστημα Sky Sabre BMC4I (Battle Management, Command, Control, Communications, Computers and Intelligence) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και σύμφωνα με βρετανικές πηγές θα

χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με το ισραηλινό σύστημα Iron Dome το οποίο έχει αποδείξει την αξία του καταρρίπτοντας εκατοντάδες πυραύλους που εκτοξεύονται κατά του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας.
Ο πόλεμος των Φώκλαντς μπορεί να έληξε νικηφόρος για την Βρετανία, ωστόσο οι Βρετανοί δεν εφησυχάζουν. Ένας λόγος είναι ότι το Μπουένος Άιρες έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της διεκδίκησης των Μαλβίνας, όπως αποκαλούν οι Αργεντίνοι τα νησιά, παρά την ήττα στον πόλεμο του 1982 και παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι των νησιών έχουν διατρανώσει την θέλησή τους να παραμείνουν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα Φώκλαντς θωρακίζονται μετά την αγορά Etendard από την Αργεντινή. - Εικόνα1
Οι λεπτομέρειες της αγοράς των Super Etendard παραμένουν ακόμη άγνωστες, ωστόσο τα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν σύντομα στην 2da Escuadrilla Aeronaval de Caza y Ataque του Ναυτικού της Αργεντινής.
Όπως αναφέρει η επιθεώρηση Jane’s στον ισότοπό της, η Μοίρα θα χρησιμοποιήσει μερικά από τα παραληφθέντα αεροσκάφη –τα οποία αποσύρθηκαν πέρυσι από το γαλλικό Ναυτικό– για την εκπαίδευση χειριστών και κατόπιν θα αναβαθμίσει τα Super Etendard που βρίσκονται σήμερα εκτός υπηρεσίας με κιτ εκσυγχρονισμού και ανταλλακτικά από τα γαλλικά αερσοσκάφη.
Αντιπυραυλική «ασπίδα»
Τα Φώκλαντς θωρακίζονται μετά την αγορά Etendard από την Αργεντινή. - Εικόνα2
Το σύστημα Sky Sabre συνδυάζει ραντάρ, εκτοξευτές πυραύλων και αεροσκάφη για τον εντοπισμό προσεγγιζόντων «στόχων» (αεροσκαφών, ελικοπτέρων, drones, πυραύλων cruise) ιχνηλατώντας την πορεία τους και εξακριβώνοντας την ταυτότητά τους για την δημιουργία μιας «τακτικής εικόνας» γρήγορα. Το σχετικό συμβόλαιο έχει ανατεθεί από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην ισραηλινή Rafael Advanced Defence Systems η οποία συνεργάζεται με την Mprest που σχεδίασε το Iron Dome προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το σύστημα το οποίο θα θωρακίσει τα Φώκλαντς θα είναι εφάμιλλο του ισραηλινού.
Πρόσφατα η Βρετανία δοκίμασε ένα άλλο αντιπυραυλικό σύστημα νέας γενιάς, το Sea Ceptor της MBDA, εκτελώντας βολή από την φρεγάτα Type 23 HMS Argyll (F231) ανοικτά των ακτών της Σκωτίας. Το Sea Ceptor αποτελεί την ναυτική έκδοση του συστήματος CAMM (Common Anti-Air Modular Missile) το οποίο θα αντικαταστήσει το GWS 26 Mod 1 Seawolf στις φρεγάτες της ανωτέρω κλάσης και θα εξοπλίσει τα σκάφη της κλάσης Type 26 όταν αυτά ενταχθούν σε υπηρεσία από το 2021 και μετά.
Αν και μοιράζεται ορισμένα χαρακτηριστικά με τους ASRAAM, διαθέτει αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και ραντάρ ενεργού καθοδήγησης, δυνάμενο να αναχαιτίζει και να καταστρέφει υπερηχητικούς πυραύλους ενώ προβλέπεται να αποτελέσει μέρος της «ομπρέλλας προστασίας» των υποβρυχίων και των αεροπλανοφόρων κλάσης Queen Elizabeth του Βασιλικού Ναυτικού. Το σύστημα θα αντικαταστήσει τους Rapier του Στρατού, στην δε RAF θα συμβάλλει στην αντικατάσταση των ASRAAΜ που βρίσκονται σε υπηρεσία.
Αλέξανδρος Θεολόγου
ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις