Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

ΗΠΑ: Φοβόμαστε ότι ο Κουφοντίνας δεν θα επιστρέψει στη φυλακή

Διπλωματικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της διήμερης άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, με εκπρόσωπο του αμερικανικού
υπουργείου Εξωτερικών να εκφράζει «πρωτοφανή ανησυχία» και να καταδικάζει την απόφαση να επιτραπεί στον καταδικασμένο τρομοκράτη να βγει από τη φυλακή για 48 ώρες. 

Mάλιστα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε και φόβους ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θα επιστρέψει στη φυλακή. 


«Κάτι συνέβη σήμερα στην Ελλάδα που μας προκάλεσε πρωτοφανή ανησυχία. Και αυτό είναι ότι η Ελλάδα απελευθέρωσε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδό του από τη φυλακή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έλαβε διήμερη άδεια από ελληνική φυλακή. Εχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων αυτής του Γουίλιαμ Νορντίν αλλά και του Ρόναλντ Στούαρτ» είπε η Χέδερ Νάουερτ , και συμπλήρωσε: «Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την υπόθεση αυτή στην ελληνική κυβέρνηση». 

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος τόνισε ότι ορισμένα μέλη της 17 Νοέμβρη που είχαν βγει με άδεια στο παρελθόν στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. «Προφανώς έχουμε ανησυχία για αυτό». 




Ακολούθησε η εξής ερώτηση από Αμερικανό δημοσιογράφο: «Για να καταλάβουμε, αφέθηκε ελεύθερος μόνο για δύο μέρες και μετά θα γυρίσει πίσω;». Η εκπρόσωπος απάντησε: «Έτσι έχουμε καταλάβει, αλλά με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες που έχουμε, ανησυχούμε ότι δεν θα γυρίσει πίσω».

Αντιδράσεις από τους πρέσβεις ΗΠΑ και Βρετανίας 

Νωρίτερα, την ενόχλησή τους είχαν εκφράσει και οι πρέσβεις ΗΠΑ και Βρετανίας, με τον Αμερικανό Τζέφρι Πάιατ να λέει ότι η απόφαση ατιμάζει τη μνήμη των νεκρών και την Βρετανίδα Κέιτ Σμιθ να κάνει λόγο για βαθιά απογοήτευση. 

«Ενώνω τη φωνή μου με άλλες ανά την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα για την απογοητευτική απόφαση της άδειας ενός καταδικασμένου τρομοκράτη, δολοφόνου και ηγέτη της 17 Νοέμβρη» έγραψε στο twitter ο Τζέφρι Πάιατ, και συμπλήρωσε: «Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στους ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς αλλά η σημερινή άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους». 


Λίγη ώρα αργότερα, η κ. Σμιθ έγραψε: «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων». 


Το tweet της συνοδεύεται από πλακέτα για τον στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς, που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη. 

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη ατιμάζει τη μνήμη των διπλωματών μας

Ανακοίνωση για τον Κουφοντίνα εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναφέρει ότι είναι αδιανόητο πώς ένας τρομοκράτης που έχει σκοτώσει διπλωμάτες έχει το δικαίωμα να απολαύσει μια τέτοια ρύθμιση. 

«Πληροφορηθήκαμε με μεγάλη λύπη μας ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη Τσετίν  Γιοργκού το 1991 και για την απόπειρα δολοφονίας και του διπλωματικού υπαλλήλου Ντενίζ Μπουλούκμπαση και για τη συμμετοχή στη δολοφονία του δεύτερου σύμβουλου της τουρκικής πρεσβείας Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, βγήκε από τη φυλακή σήμερα (9 Νοεμβρίου) για μια περίοδο δύο ημερών» γράφει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Είναι αδύνατο να γίνει κατανοητό πώς ένας τρομοκράτης που έχει επανειλημμένα αφαιρέσει τις ζωές των διπλωματών μας έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια τέτοια ρύθμιση. Η ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη ατιμάζει τη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις