Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε αποθήκη όπλων στη Συρία

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε το βράδυ της Τετάρτης μια αποθήκη όπλων στη Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα τι είδους όπλα περιείχε η αποθήκη η οποία βρισκόταν σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας χαλκού, στην πόλη Χομς, ούτε αν ανήκε στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ ή στην σιιτική τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που μάχεται στο πλευρό των δυνάμεών του.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ το ισραηλινό τηλεοπτικό Κανάλι 10 μετέδωσε ότι το αεροσκάφος που διεξήγαγε την επιδρομή επέστρεψε με ασφάλεια.

Η συριακή δημόσια τηλεόραση αναφέρθηκε σε «επίθεση» της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Χισγιά και πρόσθεσε ότι ο συριακός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά με πύραυλο εδάφους-αέρος.
Η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα αλ Ουάταν ανέφερε στον ιστότοπό της ότι στη βιομηχανική ζώνη ξέσπασε πυρκαγιά μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Το Ισραήλ και η Συρία από τεχνική άποψη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 περίπου 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα των Υψωμάτων του Γκολάν τα οποία έχει προσαρτήσει, απόφαση που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Περίπου 510 τετρ. χλμ. παραμένουν υπό συριακό έλεγχο.
Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011 το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλές επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ και του συριακού στρατού. Στις 22 Σεπτεμβρίου το Ισραήλ διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές εναντίον αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Έναν μήνα αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε θέσεις του συριακού καθεστώτος σε αντίποινα για τους όλμους που έπληξαν το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν.
Το Ισραήλ σπανίως επιβεβαιώνει τις στρατιωτικές του ενέργειες στη Συρία, αλλά έχει διατρανώσει την αποφασιστικότητά του να εμποδίσει την παράδοση όπλων στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία εδώ και πολλά χρόνια εξαπολύει συχνές επιθέσεις εναντίον πόλεων του Ισραήλ.


Πηγή πληροφοριών: Jerusalem Post, Jewish Times, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις