Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Στρώνει χαλί αναίμακτης εξόδου η Lamda Development από την επένδυση στο Ελληνικό, ζητώντας και αποζημιώσεις

Οι αντιδράσεις, οι υπερβολές, η ταμπακέρα της εγγυητικής των 30 εκατ. ευρώ και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα έως τον Ιούνιο του 2018

Στρώνει το έδαφος η Lamda Development για έξοδο μετά διεκδίκησης αποζημιώσεων από το Ελληνικό ενώ την ίδια στιγμή έχει εκδώσει εγγυητική 30 εκατ. ευρώ έναντι της πρώτης δόσης του έργου που είναι 300 εκατ. ευρώ όταν υπογραφεί το τελικό κείμενο της σύμβασης.
Για να εκπληρωθούν όλες οι αιρέσεις της σύμβασης, που υπογράφηκε το 2014 και τροποποιήθηκε το 2016 ο χρόνος που παρέχεται είναι έως τα τέλη Ιουνίου του 2018 όπου εκεί θα κριθεί αν το δημόσιο θα ασκήσει τα «δικαιώματά του» και η Lamda τα δικά της.
Φυσικά αποτελεί ένα ερώτημα οι λοιποί επενδυτές του Ελληνικού από προκύπτει ότι συνεχίζουν να παραμένουν στο project ή και να πραγματικά ήταν ποτέ εντός και αν υπάρχουν δεσμευτικά κείμενα.
Η Lamda Development από την τελευταία ανακοίνωσή της είναι σαφές πως ετοιμάζει το έδαφος τον Ιούνιο του 2018 ισχυριζόμενη ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης.
Ποιο είναι όμως το κατ΄ ουσίαν ζήτημα για τη Lamda;
Είναι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου περιοχής που δεν αναφέρεται στη σύμβαση με το δημόσιο ενώ σαφές ότι προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες στην περίπτωση ανεύρεσης αρχαίων.
Στη σύμβαση όμως δεν προβλέπεται τι γίνεται στο μεσοδιάστημα μέχρι να πάρει το έργο στα χέρια της η Lamda.
Πέραν αυτού η Lamda ανάγει σε ζήτημα μεγίστης σημασίας το θέμα του ύψους των κτιρίων ισχυριζόμενη ότι η επένδυση σχεδιάστηκε με βάση το Νόμο που ίσχυε.
Το θέμα όμως είναι ότι ο νόμος δεν άλλαξε και κατά συνέπεια το ερώτημα είναι γιατί η εταιρία δεν προσφύγει κατά της Υπουργικής Απόφασης αφού θεωρεί ότι δεν εφαρμόζεται ο Νόμος.
Υπό αυτά τα δεδομένα το μείζον ερώτημα είναι αν υπάρχει προοπτική για το Ελληνικό ή η δημόσια επιθετική ρητορεία της Lamda έχει ως βάση της διασφάλισης της εγγυητικής επιστολής και της αναίμακτης εξόδου.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις