Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Η Lockheed Martin συμφώνησε με την Τουρκία για την πιστοποίηση του βλήματος cruise SOM-J στα τουρκικά F-35

Υπογράφηκε η συμφωνία της Lockheed Martin με την τουρκική εταιρεία Roketsan για την δημιουργία του νέου τουρκικού βλήματος cruise SOM-J το οποίο θα αποτελέσει τον βασικότερο εξοπλισμό των τουρκικών F-35.

Ο SOM-J είναι το πρώτο μη αμερικανικό όπλο το οποίο κάνει χρήση της διασύνδεσης ανοικτής
αρχιτεκτονικής (UAI) του F-35 για την αξιοποίηση διαφορετικών οπλικών συστημάτων. Το όπλο χρησιμοποιεί σύστημα GPS το οποίο συμπληρώνεται από ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και συστήματος αποθηκευμένου χάρτη ναυτιλίας (TERCOM) τα δεδομένα του οποίου επαληθεύονται με τη χρήση ενός ραδιουψομέτρου.
Στην τελική φάση προσβολής ένα υπέρυθρο σύστημα παρατήρησης συγκρίνει την εικόνα του στόχου με αυτή που υπάρχει αποθηκευμένη στο επεξεργαστή του βλήματος προκειμένου να υπάρξει επιβεβαίωση.
Ο υπέρυθρος ερενυτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά την ενδιάμεση ναυτιλία λαμβάνοντας υπέρυθρες εικόνες από διάφορα σημεία ναυτιλίας και συγκρίνοντάς τα με αυτά που πρόκειται να διασχίσει. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε περίπτωση που η λειτουργία του GPS υποβαθμιστεί για διάφορους λόγους.
Ακόμη το βλήμα διαθέτει αμφίδρομη ραδιοζεύξη για την αλλαγή της πορείας του ή του στόχου εάν αυτό καταστεί επιθυμητό.
Σε ότι αφορά την εμβέλεια του όπλου, αρχικά η ανακοινώσιμη εμβέλειά του ανερχόταν στα 182 χλμ. αλλά οι στόχοι όπως τέθηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν το 2011 ανέρχονται στα 2500 χλμ. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ερευνητικού ιδρύματος TUΒITAK το 2011 επιβεβαιώθηκε η ανάπτυξη έκδοσης η οποία θα έφτανε τα 2500 χλμ.
«Το βλήμα δοκιμάζεται τώρα στα 300 χλμ. και δοκιμάστηκε επιτυχώς με ακρίβεια πλήγματος της τάξης των 10 μ. και στη συνέχεια των 5μ. σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε δοκιμές για 500 χλμ. και στη συνέχεια για τα 1500 χλμ. με στόχο τα 2500 χλμ.» είχε πει ο Yücel Altınbaşak.
Το βλήμα φέρει πολεμική κεφαλή 230 χλγρ. και αναπτύσσει ταχύτητα mach 0,94 και φέρεται εντός της αποθήκης οπλισμού του αεροσκάφους.
Ο συνδυασμός του SOM-J με τα χαρακτηριστικά stealth του F-35 το καθιστούν ένα πραγματικό όπλο πρώτου πλήματος, ικανό να αποδιοργανώσει την εχθρική αεράμυνα και υποδομές. Όπως είχε δηλώσει ο πτέραρχος Tod Wolters, το 2016 διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη «για αυτό το οποίο είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι είναι ότι φέρνουμε ένα μαχητικό 5ης γενιάς στην Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που ουσιαστικά δρα ως αποτρεπτικός παράγοντας» είχε δηλώσει ο αμερικανός πτέραρχος για να συνεχίσει:
«Αυτό εξαναγκάζει του Ρώσους να δουν τι κάνουμε και να συνειδητοποιήσουν ότι εάν επιχειρήσουν να εμπλακούν μαζί μας θα είναι σαν να δώσουν ένα ματς πυγμαχίας σε ένα Ρινγκ με ένα αόρατο Μοχάμεντ Άλι».
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις