Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να φάτε τρόφιμο που ακούμπησε μύγα

Οι μύγες είναι από τα πιο ενοχλητικά έντομα. Κάνουν βόλτες μέσα στο σπίτι, περπατούν σε επιφάνειες και κάνουν τις νοικοκυρές να
τρελαίνονται όταν «κάθονται» στο φαγητό τους.

Η ατάκα «βάλε κάτι πάνω από το φαΐ μην πάει καμιά μύγα» έχει ακουστεί στα περισσότερα σπίτια και, όπως αποδεικνύεται και επιστημονικά, κάτι ξέρουν οι μαμάδες.

Ερευνα από τρία πανεπιστήμια, Pennsylvania State University, Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης και Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, διαπίστωσε ότι οι μύγες κουβαλάνε πολύ περισσότερα βλαπτικά μικρόβια από αυτά που νομίζαμε. 

Οπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, η μέση μύγα συχνά κουβαλάει στα πόδια της και τα φτερά της εκατοντάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία προέρχονται ακόμη και από κόπρανα που έχει προηγουμένως κάτσει. Τα βακτήρια μεταφέρονται πολύ εύκολα στις επιφάνειες που κάθεται στη συνέχεια (από φαγητό, πάγκους κτλ).

«Τα πόδια τους και τα πτερύγια παρουσιάζουν την υψηλότερη μικροβιακή ποικιλομορφία στο σώμα της μύγας, υποδηλώνοντας ότι τα βακτήρια χρησιμοποιούν τις μύγες σαν αερομεταφορείς», λέει ο καθηγητής Στέφαν Σούστερ του Nanyang στη Daily Mail.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις