Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

Τα μηνύματα και τα διδάγματα της ΜΕΔΟΥΣΑΣ νότια της Ρόδου!- ΦOBEΡEΣ EIKONEΣ

Τα μηνύματα και τα διδάγματα της άσκησης Ελλάδας-Αιγύπτου με την κωδική ονομασία ΜΕΔΟΥΣΑ 5,νοτιοανατολικά της Ρόδου έχουν ενδιαφέρον.


Πρώτα απ΄ όλα η συνεργασία των δύο χωρών σε θάλασσα και αέρα δημιουργούν μια πολύ καλή αποτρεπτική δύναμη για όλους τους “άτακτους” της περιοχής. Η Αίγυπτος έχει ελικοπτεροφόρα και η Ελλάδα “βάζει” τα πιο σύγχρονα συμβατικά υποβρυχία του κόσμου,συν τις μονάδες επιφανείας που παρά τα όποια προβλήματα είναι αξιόπιστες. 

Το δίδαγμα; Η Αίγυπτος με τα χίλια προβλήματα, πολιτικά,κοινωνικά,οικονομικά, με “επαναστάσεις” και αραβική άνοιξη,με πραξικοπήματα και τόσα άλλα εξοπλίζεται! Τα ελικοπτεροφόρα Mistral τα πήρε από τους Γάλλους μέσα σε μια περίοδο βαθύτατης κρίσης. Όχι επειδή έτσι έκανε κέφι στον Σίσι ,αλλά επειδή γνωρίζει και ο ίδιος και οι συνεργάτες του πως για να υποστηρίξει η χώρα τα οικονομικά της συμφέροντα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο,πρέπει να ΄ναι ισχυρή. Και διπλωματικά και στρατιωτικά. Το ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο. Στην Ελλάδα αρνούμαστε να το καταλάβουμε. Από την εποχή του Πάγκαλου ….τζούνιορ, μέχρι και σήμερα.

Καμμένος και Αρχηγοί στο ελικπτεροφόροΟ Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, παρακολούθησε τη Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 5», νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Παρακολουθούμε, με τους Αρχηγούς των Επιτελείων, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον Αρχηγό ΓΕΑ, τον Αρχηγό του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού και παρατηρητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την τελευταία φάση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 5 », που έχει οργανωθεί από τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και της Αιγύπτου, εδώ στη Ρόδο, στην παραλία της Καλάθου, με συμμετοχή πλοίων που λαμβάνουν για πρώτη φορά μέρος σε επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, όπως η ναυαρχίδα του αιγυπτιακού στόλου, το «MISTRAL», οι φρεγάτες Fremm και τα πλοία του στόλου, σε συνδυασμό με τις ειδικές δυνάμεις.

Μια αποβατική άσκηση μεγάλου βεληνεκούς που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη τη Μεσόγειο – πέραν της επισφράγισης της άριστης σχέσης της Ελλάδος με την Αίγυπτο – για τη διαμόρφωση ενός άξονα σταθερότητας που δίνει την ελπίδα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και αποτελεί πλέον τον κεντρικό κορμό αυτών των δυνάμεων σταθερότητας και η Αίγυπτος, μια μεγάλη δύναμη, η ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, με την παρουσία της εδώ, επισφραγίζει ουσιαστικά τη διεθνή συνεργασία. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η διασφάλιση των θαλασσίων οδών και η στενή συνεργασία στην αμυντική θωράκιση του ελεύθερου κόσμου, δίνουν μια ελπίδα για την ευρύτερη περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ τους Αρχηγούς, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους Στρατεύσιμους και τους Εθνοφύλακες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, τους Αρχηγούς των Επιτελείων και το προσωπικό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και τις φίλες σύμμαχες χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία και τα Αραβικά Εμιράτα.

Σε αυτή την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 5» είναι σημαντική και η παρουσία της Κύπρου. Όπως γνωρίζετε, με την Αίγυπτο και την Κύπρο έχουμε και μια τριμερή επιτροπή στρατιωτικής συνεργασίας η οποία εξελίσσεται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις