Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

ΟΔΗΓΟΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Το σωστό κλάδεμα χαρακτηρίζεται ως η δεύτερη τροφή για τα δένδρα. Τα ελαιόδεντρα αντιδρούν θετικά στο κλάδεμα το
οποίο γίνεται συνήθως μαζί με την συγκομιδή ή ακόμα καλύτερα τον χειμώνα. Οι στόχοι του κλαδέματος είναι α) η δημιουργία ισχυρού κορμού και φυλλώματος β) η απολαβή υψηλής και ποιοτικής παραγωγής γ) η διευκόλυνση των καλλιεργητικών εργασιών και δ) η μείωση της τάσης των δένδρων για παρενιαυτοφορία. Τα κλαδέματα διακρίνονται σε 1) κλάδεμα μόρφωσης 2) κλάδεμα καρποφορίας 3) κλάδεμα ανανέωσης και 4) κλάδεμα αναγέννησης.
Το κλάδεμα μόρφωσης γίνεται στα μικρά δένδρα και αποσκοπεί στο να δημιουργήσουμε το τελικό σχήμα του δένδρου. Πρέπει να είναι ελαφρύ και συνήθως αφαιρούμε τα περιττά κλαδιά. Το συγκεκριμένο κλάδεμα γίνεται μετά το 3 ή 4 έτος ηλικίας τους.
Το κλάδεμα καρποφορίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο και πρέπει να είναι μέτριο. Σκοπός είναι να ευνοηθεί η νέα καρποφόρα βλάστηση, να αφαιρεθεί η ξερή βλάστηση και να αυξηθεί ο φωτισμός της φυλλικής επιφάνειας του δέντρου.
Το κλάδεμα ανανέωσης χρειάζεται σε ελαιόδεντρα που είναι παραμελημένα και δεν έχουν δεχτεί κλάδεμα αρκετά χρόνια. Αφαιρούμε τα ξερά ή διασταυρούμενα κλαδιά και μειώνουμε στο μισό το μήκος των δευτερογενών βραχιόνων.
Το κλάδεμα αναγέννησης είναι ακόμα πιο αυστηρό από αυτό της ανανέωσης. Εφαρμόζεται σε γερασμένα δένδρα και αποσκοπεί σε πλήρη ανανέωση του σκελετού με καρατομήσεις βραχιόνων σε απόσταση 30cm από το σημείο εκπτύξεως τους.
Με την ολοκλήρωση του κλαδέματος καίμε όλα τα κλαδιά που κόψαμε ώστε να μην αποτελέσουν εστίες μόλυνσης.
Στο κατάστημα ΄΄ΓΕΩΠΟΝΟΣ΄΄ μπορείτε να μας συμβουλευθείτε για το σωστό κλάδεμα της ελιάς καθώς και να προμηθευτείτε όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε, για να το πραγματοποιήσετε.
Tip: Το κλάδεμα είναι εργασία ουσιώδους σημασίας και πρέπει να γίνεται από εργάτες με μεγάλη εμπειρία.
Tip: Αμέσως μετά το κλάδεμα καλό θα είναι να εφαρμοστεί ψεκασμός με χαλκό ώστε να προστατευθούν οι τομές από βακτήρια και μύκητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις