Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Scaloppini = Σκαλοπίνια…, με σάλτσα λεμονιού…, η με κόκκινη σάλτσα…, ή σάλτσα μουστάρδας και κρασί…, ή σάλτσα μανιταριών…!!!

Από το υπό έκδοση..., «Συνταγές τσι νόνας...».!

Σκαλοπίνια είναι ιταλικής προέλευσης λέξη και προέρχεται από το
Scaloppine ή Scaloppini και σημαίνει λεπτές φέτες φιλέτου από μοσχάρι ή χοιρινό κρέας..., και είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα των ιταλών για τις Κυριακές και τις γιορτές...!!!

Με τη πάροδο του χρόνου τα Σκαλοπίνια μας μπορεί να είναι μπριζολάκια μοσχαριού γάλακτος (veal chops – scaloppine di vitello), είτε χοιρινά μπριζολάκια, ακόμη και αρνίσια παϊδάκια ή στήθος κοτόπουλου, κομμένο και χτυπημένο με τον ανάλογο τρόπο ώστε να είναι λεπτό σε πάχος για να απορροφά πιο εύκολα την όποια σάλτσα....
Στην πιο απλή εκδοχή μαγειρέματος, πανάρονται με χτυπημένο αυγά και τριμμένη φρυγανιά, όπως ακριβώς το σνίτσελ, και τηγανίζονται με λάδι ή βούτυρο σε σιγανή πάντα φωτιά ή σε πιο σύνθετες συνταγές με γλυκό κρασί, λεμόνι, σάλτσα, κρέμα ή μανιτάρια..., όπως θα δούμε στην συνέχεια...!!!

Scaloppini al limone = Σκαλοπίνια με σάλτσα λεμονιού...!!!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βήμα 1ο : Χτυπάμε με σφυράκι κουζίνας τα σκαλοπίνια μας, όπως κάνουμε με τις μπριζόλες, για να σπάσουν οι ίνες του κρέατος και να μαγειρεύονται καλύτερα και να είναι πιο μαλακά...
Αφού τα χτυπήσουμε αρκετά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλευρώνουμε ένα – ένα...!!!
Βήμα 2ο : Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λάδι ελιάς και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι κάψει, βάζουμε τα σκαλοπίνια μας..., και με λαβίδα τα γυρνάμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές τους...
Βήμα 3ο : Αφού τελειώσουμε την διαδικασία αυτήν, στο λάδι που ρόδισαν όλα τα σκαλοπίνια μας..., προσθέτουμε βούτυρο και στη συνέχεια αφού λιώσει προσθέτουμε γλυκό κρασί, ( ανάλογα πάντα με την ποσότητα από τα σκαλοπίνια μας ), και χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα από την φλούδα του..., ανακατεύοντας συνεχώς για δύο με τρία λεπτά....!!!
Βήμα 4ο : Αφού δέσουν όλα τα υλικά στο τηγάνι..., και σχηματίσουν μια παχύρευστη σάλτσα..., ρίχνουμε και τα σκαλοπίνια μας..., σκεπάζουμε το τηγάνι..., σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν...!!!
Όταν ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, τα σκαλοπίνια ας θα έχουν απορροφήσει όλες τις μυρωδιές και θα είναι έτοιμα για σερβίρισμα..., με ρύζι, βραστά λαχανικά, πουρέ ή πατάτες τηγανιτές..., και φυσικά το ανάλογο κρασάκι...!!!

Scaloppini al sugo rosso = Σκαλοπίνια με κόκκινη σάλτσα...!!!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1ο : Χτυπάμε με σφυράκι κουζίνας τα σκαλοπίνια μας, όπως κάνουμε με τις μπριζόλες, για να σπάσουν οι ίνες του κρέατος και να μαγειρεύονται καλύτερα και να είναι πιο μαλακά...
Βήμα 2ο : Κόβουμε κρεμμύδια σε ροδέλες και τα σοτάρουμε σε ένα μεγάλο και πλατύ τηγάνι. Αφού αρχίσουν τα ροδίσουν και έχουν χύσει όλα τα υγρά τους, ρίχνουμε και λάδι ελιάς και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μας...!!!
Βήμα 3ο : Ρίχνουμε στο τηγάνι και τα σκαλοπίνια μας και τα τηγανίζουμε για 5 με 10 λεπτά, ανάλογα με την σκληρότητα του κρέατος...!!!
Βήμα 4ο: Αφού ολοκληρωθεί το προηγούμενο βήμα, προσθέτουμε τριμμένη φρέσκια ντομάτα ή πουμαρώ ή πελτέ, τα πιπέρια μας, το ανάλογο αλάτι, φύλλα δάφνης και τριμμένο μαϊντανό...!!!
Βήμα 5Ο: Χαμηλώνουμε την φωτιά κι αφήνουμε τα σκαλοπίνια μας να βράσουν στην σάλτσα τους για 15 περίπου λεπτά...
Αφού ολοκληρωθεί η βράση, σβήνουμε με κόκκινο γλυκό κρασί..., σκεπάζουμε το τηγάνι μας και αφήνουμε την φωτιά..., ώστε να απορροφήσουν τα σκαλοπίνια μας τις μυρωδιές των υλικών που χρησιμοποιήσαμε...
Όταν ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, τα σκαλοπίνια ας θα έχουν απορροφήσει όλες τις μυρωδιές και θα είναι έτοιμα για σερβίρισμα..., με ρύζι, βραστά λαχανικά, πουρέ ή πατάτες τηγανιτές..., και φυσικά το ανάλογο κρασάκι...!!!
Καλή μας όρεξη με κόκκινο ξηρό κρασί...

Scaloppini al sugo di mostarda e vino = Σκαλοπίνια με σάλτσα μουστάρδας και κρασί...

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βήμα 1ο : Αλατοπιπερώνουμε τα σκαλοπίνια μας και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι που έχει αρχίζει να τζιτζιρίζει...!!!
Βήμα 2ο : Αφού πάρουν χρώμα και από τις δύο τους πλευρές..., ρίχνουμε στο τηγάνι και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μας..., και τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα σκαλοπίνια μας...!!!

Βήμα 3 : Αφού ολοκληρωθεί το προηγούμενο βήμα..., προσθέτουμε την μουστάρδα και το κρασί μας...!!! Το μίγμα είναι μισή κούπα του νερού μουστάρδα την οποία γεμίζουμε με λευκό κρασί...!!!
Όλα μαζί, τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να «δέσει» η σάλτσα μας...!!!
Σερβίρονται με βραστά λαχανικά, βραστές πατάτες ή πουρέ ή σαλάτα..., και φυσικά το ανάλογο κρασί...!!!

Scaloppini ai funghi = Σκαλοπίνια με σάλτσα μανιταριών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βήμα 1ο : Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε ένα-ένα τα σκαλοπίνια, τα τινάζουμε καλά και τα βάζουμε να τηγανιστούν σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν κι από τις δυο πλευρές...
Βήμα 2ο : Πλένουμε καλά τα μανιτάρια..., και τα βάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν όλο το νερό..., σε μια επόμενη φάση τα κόβουμε σε λωρίδες εάν είναι μεγάλα..., και τους ρίχνουμε μπόλικο χυμό λεμονιού...!!!
Βήμα 3ο : Στο τηγάνι, που είχαμε τηγανίσει τα σκαλοπίνια, ρίχνουμε βούτυρο, σκόρδο ψιλοκομμένο και τα μανιτάρια μας..., κι όλα μαζί τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε σιγανή φωτιά για 7 με 10 περίπου λεπτά...!!!
Βήμα 4ο : Προσθέτουμε, τέλος, στο τηγάνι τα σκαλοπίνια και τα αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί για 5 με 7 λεπτά...., ενώ, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό...!!!

Τέλος..., Σερβίρουμε τα σκαλοπίνια με τη σάλτσα τους, με ρύζι πιλάφι, τηγανιτές ή βραστές πατάτες ή πουρέ πατάτας..., βραστά λαχανικά..., και φυσικά το ανάλογο κρασάκι...

Καλή μας όρεξη και στην υγειά μας...!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σε όλες τις συνταγές μπορούμε να γαρνίρουμε τα πιάτα μας με μαύρες ελιές ή μαύρες σταφίδες...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις