Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Σοκολατένιο μπράουνι με γλυκοπατάτα

Με 100 μόλις θερμίδες, μια μικρή γλυκοπατάτα εξασφαλίζει στον οργανισμό όλα τα καλά του κόσμου: ίνες, βιταμίνες Α , C και B6 , κάλιο, σίδηρο,
μαγγάνιο και χαλκό, όλα στοιχεία με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Και βέβαια μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων πράγμα που την κάνει ιδανική τροφή για έναν δρομέα καθώς από ότι φαίνεται έχει πλεονεκτήματα έναντι των άλλων υδατανθράκων – το κυριότερο, η σταδιακή απορρόφηση στο αίμα πράγμα που την κάνει πιο σταθερή πηγή ενέργειας.
Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι όλα τα δρομικά sites (αλλά και τα ιατρικά) περιλαμβάνουν τη ρίζα που πρώτος έφερε στην Ευρώπη ο Κολόμβος στις λίστες με τις τροφές που πρέπει να μπουν στο τραπέζι του δρομέα!

Οι γλυκοπατάτες μπορούν, να ψηθούν στο φούρνο όπως οι κανονικές πατάτες, να κοπούν σε λεπτές φέτες και να γίνουν τσιπς, να γίνουν πουρές, να βράσουν με τα υπόλοιπα υλικά μιας σούπας, να συνοδεύσουν ένα κρέας.

Εμένα όμως μου έκλεψε την καρδιά μια απρόσμενη συνταγή στην οποία έπεσα τυχαία: ο δημιουργός της (thebigmansworld.com) χρησιμοποιεί την γλυκοπατάτα για να φτιάξει ένα πλούσιο σοκολατένιο μπράουνι. Το συνδυάζει με βούτυρο αμυγδάλου και δημιουργεί μια λιχουδιά κατάλληλη ακόμη και για εκείνους που δεν αντέχουν τη γλουτένη.
Στη δικιά μου δοκιμή μείωσα λίγο την ποσότητα της γλυκοπατάτας και πρόσθεσα, μια μικρή μπανάνα, την άλλη αγαπημένη τροφή του δρομέα. Και κανείς από όσους το πρόσφερα για δοκιμή, δεν μπόρεσε να καταλάβει το κρυφό υλικό!

300 γρ. πουρέ γλυκοπατάτας
1 μικρή ώριμη μπανάνα
200 γρ. βούτυρο αμυγδάλου (η συνταγή εδώ http://longrun.mediaglobe.gr/index.php/diatrofi/item/3-running-almondbutter-nutrition
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές κακάο
50 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Για το γλάσο
50 γρ κουβερτούρα
1 κουταλιά γάλα (αν αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας)

Ετοιμάζετε πρώτα τον πουρέ: Καθαρίζετε και βράζετε τις γλυκοπατάτες για 12-15 λεπτά περίπου, μέχρι να μπορείτε να τις τρυπήσετε εύκολα με τη μύτη του μαχαιριού. Τις σουρώνετε, τις πολτοποιείτε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν προσθέτετε την μπανάνα και την πολτοποιείτε κι αυτή. Προσθέτετε το βούτυρο αμυγδάλου, το μέλι, το κακάο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ντύνετε με λαδόκολλα ένα τα ταψάκι (περίπου 25Χ25 εκ) και αδειάζετε το μείγμα σ’ αυτό. Ισιώνετε όσο μπορείτε την επιφάνεια και χτυπάτε το ταψάκι για να πάει παντού το σοκολατένιο μείγμα.
Το ψήνετε για περίπου 25 λεπτά, το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει, πριν το βγάλετε από το ταψάκι.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τη σοκολάτα και το γάλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει και να αρχίσει να σταθεροποιείται λίγο.
Όταν το μπράουνι κρυώσει, το βγάζετε από το ταψάκι και αλείφετε την επιφάνεια του με το γλάσο. Το κόβετε σε ισομεγέθη τετράγωνα κομμάτια (βγαίνουν περίπου 9 και το κάθε ένα έχει γύρω στις 250 θερμίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις