Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Κουραμπιές ή Μελομακάρονο. Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Εχει επικρατήσει λανθασμένα η αντίληψη ότι το μελομακάρονο υπερέχει διατροφικά έναντι του κουραμπιέ γιατί το
μελομακάρονο φτιάχνεται με μέλι, καρύδια και ελαιόλαδο, ενώ ο κουραμπιές με βούτυρο και ζάχαρη, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Προσθέτει ότι "αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη γιατί πρώτον το μέλι το μόνο που προσφέρει είναι η αντιμικροβιακή του δράση εφόσον είναι ανεπεξέργαστο και τρώγεται ωμό και δεν υπερέχει έναντι της ζάχαρης ως γλυκαντικό ακόμα και αν είναι φυσικό". Μάλιστα εξηγεί ότι "ανεβάζει το σάκχαρο ακριβώς το ίδιο. Το ελαιόλαδο είναι ένα πολύ καλό μονοακόρεστο λίπος που όμως έχει νόημα να το τρώμε κυρίως ωμό.

 

Από την άλλη έχει πλέον καταρριφθεί ο μύθος ότι το βούτυρο είναι επικίνδυνο. Το αντίθετο μάλιστα. Το βούτυρο είναι πολύ υγιεινό γιατί είναι καλή πηγή CLA που βοηθά τη λιπόλυση και περιέχει απαραίτητες για την υγεία μας λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D. Το βούτυρο και το ελαιόλαδο είναι εξίσου υγιεινά αρκεί και τα δύο να τα τρώμε με λαχανικά και πρωτεΐνη και όχι μαζί με υδατάνθρακες. Εξάλλου τα μελομακάρονα περιέχουν ζάχαρη και αλεύρι ενώ πλέον οι περισσότεροι λόγω έντονης γεύσης του ελαιόλαδου τα φτιάχνουν με σπορέλαια, ένα είδος λίπους που προκαλεί φλεγμονή στο σώμα μας".



Πηγή: http://politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις