Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

Η κινέζικη εισβολή τρομάζει Ε.Ε. και ΗΠΑ

Οι παγκόσμιες κινήσεις του «δράκου»

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον μετά τις κινήσεις του Πεκίνου στη διάσκεψη της ομάδας «16+1» στη
Βουδαπέστη. Είναι ενδεικτικό ότι  η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» έγραψε ότι στρώθηκε κόκκινο χαλί στους Κινέζους, μεταφέροντας παράλληλα τις ανησυχίες Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων πως οι Κινέζοι επιδιώκουν την πολιτική επιρροή στην Ένωση μέσω της οικονομικής διείσδυσης.
Ομοίως, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την κινεζική επέκταση και στην αμερικανική ήπειρο, καθώς Κίνα και ο Καναδάς έδειξαν τη βούλησή τους να διαπραγματευθούν και να υπογράψουν μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (FTA) κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γκενγκ Σουάνγκ είπε, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης που κάνει, ότι η Κίνα και ο Καναδάς προχώρησαν σε βάθος διαπραγματεύσεις για την FTA κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τριντό. Όπως είπε, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν την οικονομική παγκοσμιοποίηση, να διασφαλίσουν την απελευθέρωση και διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων, να συνεργασθούν για τη δημιουργία μίας περιοχής ελεύθερου εμπορίου και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την έγκαιρη έναρξη των σχετικών συνομιλιών.

Ο Τριντό πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου και αντάλλαξε απόψεις με την ηγεσία της χώρας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, είπε ο Γκενγκ. Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, συμφώνησαν να εμβαθύνουν την πρακτική συνεργασία τους στο εμπόριο, τις επενδύσεις, την καθαρή τεχνολογία και το διάστημα, καθώς και να διευρύνουν τις ανταλλαγές πολιτών στον τουρισμό, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Συμφώνησαν, επίσης, να προωθήσουν τον συντονισμό στα διεθνή και περιφερειακά θέματα και να εργασθούν από κοινού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τον Καναδά για την εφαρμογή της συμφωνίας των ηγετών των δύο χωρών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της ίσης μεταχείρισης και του αμοιβαίου οφέλους, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διμερής στρατηγική συνεργασία, δήλωσε ο Γκενγκ.

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις