Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος «σφραγίζουν» τον αμυντικό άξονα στην Ν.Α. Μεσόγειο: Πρώτη τριμερής διάσκεψη των υπουργών Άμυνας

Απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν και στους «μεγαλοϊδεατισμούς» του δίνουν από κοινού Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος με την πρώτη τριμερή συνάντηση
των υπουργών Άμυνας που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.
Να σημειωθεί πως το κλίμα ανάμεσα στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ-Σίσι και τον Ρ.Τ.Ερντογάν
είναι ήδη τεταμένο μετά τη χειρονομία του τελευταίου προς τους μουσουλμάνους στην διάρκεια επίσκεψης στην Δυτική Θράκη, χειρονομία που υιοθετήθηκε από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» το κόμμα του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και φανατικού εχθρού του Αλ-Σισι.
Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε τη Θράκη για να δείξει την αποδοκιμασία του προς τον Αλ-Σίσι έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Αιγύπτιου προέδρου.
Η πρώτη αυτή τριμερής συνάντηση, ουσιαστικά «σφραγίζει» την αμυντική συνεργασία τν τριών χωρών σε μια περιοχή όπου αφενός η Τουρκία πραγματοποιεί συνεχείς ασκήσεις παράνομα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αφετέρου δείχνει σφόδρα ενοχλημένη από το επίπεδο της συνεργασίας αυτής.
Άλλωστε η άσκηση «Μέδουσα 5» η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του Ν.Α. Αιγαίου με την παρουσία ενός αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου τύπου Mistral προκάλεσε «ρίγος» στην Άγκυρα η οποία βλέπει την έντονη αυτή στρατιωτική συνεργασία ως απειλή.
Στο μεταξύ, μνημόνιο συνεργασίας για αεροναυτική έρευνα και διάσωση θα υπογράψουν Κύπρος και Αίγυπτος κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου, στρατηγού Σεντκί Σόμπχι, που αρχίζει αύριο, Δευτέρα.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Λευκωσίας, πρόκειται για τη μόλις δεύτερη επίσημη επίσκεψη υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας (η πρώτη πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια), γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη πρόοδο στις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2015 αμυντική συμφωνία, ενώ το 2016 και 2017 έχουν υπογραφεί και υλοποιούνται ετήσια προγράμματα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
Πέραν από τις συναντήσεις με τον ομόλογό του, ο Αιγύπτιος υπουργός, που συνοδεύεται από διευρυμένη αντιπροσωπεία του αιγυπτιακού στρατού, θα επισκεφθεί μονάδες της κυπριακής Εθνοφρουράς, όπου θα παρακολουθήσει στρατιωτικές επιδείξεις. Επίσης, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις