Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Αυτή είναι η τελευταία επιθυμία της υπεραιωνόβιας γιαγιάς από τη Συρία που έφθασε στην Αθήνα

Της Μαρίας Δεναξά


Τελευταία επιθυμία μιας γιαγιάς 110 ετών, που έφθασε στην Αθήνα από το Κομπάνι της Συρίας διασχίζοντας το Αιγαίο, είναι να
φθάσει στη Γερμανία για να ξαναδεί την εγγονή της Νασρίν.

Η Λαιλά Σαλέχ, γεννήθηκε το 1907 στη Συρία. Αρχές Νοεμβρίου μαζί με άλλα 15 άτομα μεταξύ των οποίων ήταν ο 30χρονος εγγονός της Χαλίλ αδελφός της Νασρίν, ο μικρός της γιος Αχμάντ η νύφη της, η γυναίκα του Χαλίλ και τα δυο δισέγγονά της, επιβιβάστηκαν σε μια πλαστική βάρκα για ένα επικίνδυνο ταξίδι στο φουρτουνιασμένο Αιγαίο. Έφθασαν στη Λέσβο και από εκεί στην Αθήνα.

"Δεν μπορώ να περπατήσω…αν υπάρχει ένα αυτοκίνητο, θα ήθελα να πάω να δω τη Νασρίν πριν πεθάνω", μουρμουρίζει στους δημοσιογράφους. Η Λαιλά μεγάλωσε την Νασρίν η οποία απέδρασε από την κόλαση του πολέμου το 2015 και κατάφερε να φθάσει στη Γερμανία, όπου της έδωσαν άσυλο.

Η μνήμη της Λαιλά είναι εξασθενημένη. Δεν γνωρίζει που βρίσκεται. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν "όταν έπρεπε να την σηκώσουν για να την βάλουν στην πλαστική βάρκα", λένε οι δικοί της.

Η πρώτη νύχτα της ηλικιωμένης γυναίκας στην Ελλάδα, ήταν κάτω από τα αστέρια παρά το κρύο. Στο κέντρο φιλοξενίας της Μόρια, η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών, την τοποθέτησαν προσωρινά σε ένα κοντέινερ. Και πριν από λίγες μέρες ταξίδεψαν οικογενειακώς για την Αθήνα.

Για την ώρα η οικογένεια της Λαιλά, δεν μπορεί να επωφεληθεί από το δικαίωμα της επανένωσης με την Νασρίν. Λόγω των πολλών αιτήσεων για άσυλο, η πρώτη συνέντευξη τους για την χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα, δεν προβλέπεται πριν από το 2019.

Πηγή ΦΩΤΟ: AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις