Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο στην Ευρώπη. Γιατί οι Μουσουλμάνοι στην ΕΕ θα αντικαταστήσουν τους Χριστιανούς

© AP Φωτογραφία / Christophe Ena Μουσουλμάνοι στην προσευχή μπροστά από το δημαρχείο στο προάστιο του Παρισιού. Φωτογραφία αρχείου
ΜΟΣΧΑ, 1 Δεκεμβρίου – RIA Novosti, Igor Gashkov.  Το μέγεθος του μουσουλμανικού
πληθυσμού στη Δυτική Ευρώπη θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Εάν η μετανάστευση συνεχιστεί  με τους ρυθμούς των τελευταίων ετών, ο αριθμός των υποστηρικτών του Ισλάμ στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα τριπλασιαστεί.
  Ωστόσο, ακόμη και όταν τα σύνορα είναι κλειστά, η τάση για την ανάπτυξη του Ummah (της μουσουλμανικής κοινότητας)  θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση. Με το πιο ριζοσπαστικό από τα σενάρια, ένας στους τρεις Σουηδούς και ο ένας στους πέντε  Νορβηγούς  μετά από μια γενιά θα καλέσουν το  ιερό τους βιβλίο  το Κοράνι.  ‘Από το Ισλάμ, η ΕΕ δεν μπορεί να ξεφύγει και η ζωή θα είναι ενδιαφέρουσα’, σχολίασε στο  RIA Novosti σχετικά με την αλλαγή στη σύνθεση του πληθυσμού ο Ρώσος θεολόγος Aleksey Malashenko.
Η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια
Οι δημογραφικές προβολές για την Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζονται σε τρεις παραλλαγές της εξέλιξης των γεγονότων.  Σύμφωνα με το  λιγότερο πιθανό σενάριο, η νίκη κερδίζεται από τους υποστηρικτές των σκληρών μέτρων.  Ωστόσο, το κλείσιμο των συνόρων, το οποίο απαιτούν, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα επιτρέψει την ανατροπή της κατάστασης.  Το ποσοστό του γηγενούς πληθυσμού στο επίπεδο της γονιμότητας 1,6 παιδιά ανά γυναίκα θα μειωθεί, και ο ισλαμικός  πληθυσμός θα  αυξηθεί από τους Μουσουλμάνους που  έχουν φτάσει στην Ευρώπη, διότι σε αυτή την κοινωνική ομάδα, μια γυναίκα κατά μέσο όρο γεννά 2,6 παιδιά.
Ακόμα και η υιοθέτηση δραστικών  μέτρων δεν θα σταματήσει τη μεταβολή των εθνικών σταθερών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.  Το μερίδιο του ισλαμικού πληθυσμού με την άμεση νίκη των εθνικιστών θα εξακολουθήσει να αυξάνεται από 4,9 σε 7,4%. Εάν η μετάβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο, τότε η πιθανότερη αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού θα είναι έως και 11%.  Με μια τέτοια πρόβλεψη, από το 2050, το μερίδιό του  στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί στο 16% και στη Σουηδία – στο  20%.]
Το Ισλαμικό Χαλιφάτο στην Ευρώπη. Γιατί οι Μουσουλμάνοι στην ΕΕ θα αντικαταστήσουν τους Χριστιανούς - Εικόνα1© AP Φωτογραφία / Christophe Ena  Μουσουλμάνοι κατά την προσευχή της Παρασκευής σε έναν από τους δρόμους του Παρισιού
Το ριζοσπαστικό σενάριο, που προβλέπει τη διατήρηση του ρυθμού που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε μια απότομη και απρόβλεπτη μεταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διατήρηση της μετανάστευσης στο ίδιο επίπεδο θα σημαίνει ότι μέχρι το 2050 στη Σουηδία οι μουσουλμάνοι θα είναι το 30% του πληθυσμού και στη γειτονική Νορβηγία – 17%.
Συνδυάζοντας το Ισλάμ και τους ομοφυλοφιλικούς γάμους
Η τάση αύξησης του μουσουλμανικού πληθυσμού ανοίγει πολλές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές χώρες.  Στην πολιτική τάξη της ΕΕ, υπάρχουν πολλές ελπίδες για τον συνδυασμό του Ισλάμ με τις φιλελεύθερες αξίες.  Μεταξύ των υποστηρικτών αυτής της προσέγγισης είναι ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο Sadik Khan, που ο ίδιος ονομάζεται Μουσουλμάνος και ταυτόχρονα υποστηρίζει τους ομοφυλοφιλικούς γάμους. Σε μια συνομιλία με το  RIA Novosti, ο Ρώσος ισλαμικός επιστήμονας Ρωμαίος Σιλαντίεφ δήλωσε ότι δεν θεωρεί μια τέτοια στρατηγική παραγωγική.  ‘Ο συνδυασμός του Κορανίου και του φιλελευθερισμού είναι δυνατός κατ ‘αρχήν, αλλά αυτή η προσέγγιση δεν θα είναι δημοφιλής.  Οι προσπάθειες γίνονται σε αυτό το είδος, αλλά, σύμφωνα με τα κοινωνιολογικά δεδομένα, λίγοι τις  υποστηρίζουν
Ο μουσουλμάνος που αποδέχεται τις φιλελεύθερες αξίες, είναι ευκολότερο να εγκαταλείψει το Ισλάμ παρά να επιτύχει κάποιες αλλαγές σε αυτό ‘, – λέει ο Σιλαντιέφ.
Αυτή η προσέγγιση συνεπάγεται την αναζήτηση ενός συμβιβασμού από τη ριζοσπαστική, ευρωπαϊκή πλευρά.  Έτσι, τα τελευταία χρόνια, η μόδα κερδίζει δημοτικότητα στην ΕΕ, συμβατή με ορισμένες από τις απαιτήσεις του Ισλάμ. Αλλά αν είναι δυνατόν το  να βρεθεί αμοιβαία κατανόηση σε αυτή τη βάση είναι ασαφές.  ‘Όσον αφορά την ένδυση, η κατάσταση είναι ασταθής.  Η αντίδραση μπορεί να αποδειχθεί αναστρέψιμη, μέχρι την απόρριψη.  Αυτό ισχύει για τα ρούχα που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο μιας γυναίκας, και σε μικρότερο βαθμό – hijabs ‘, – δήλωσε ο RIA Novosti Alexei Malashenko.
Το Ισλαμικό Χαλιφάτο στην Ευρώπη. Γιατί οι Μουσουλμάνοι στην ΕΕ θα αντικαταστήσουν τους Χριστιανούς - Εικόνα2© AP Φωτογραφία / dpa / Boris Roessler Μουσουλμάνες γυναίκες. Φωτογραφία αρχείου
Η σύγκλιση των μουσουλμάνων και των Ευρωπαίων μπορεί να περάσει από μια έρευνα στο Ισλάμ από  κίνητρα δυνητικά κοντά στις απόψεις που επικρατούν στη Δύση.  Από την άποψη αυτή, ο Μαλάσενκο είναι επίσης επιφυλακτικός.  ‘Αν θέλετε, μπορείτε να βρείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη μουσουλμανική κληρονομιά.  Όλα αυτά δεν έρχονται σε αντίθεση με το Κοράνι, αλλά η ισλαμική δημοκρατία και η κατανόηση των δικαιωμάτων δεν είναι κάτι που υπάρχει στην Ευρώπη’, λέει.
‘Οι Γερμανοί απλά δεν θέλουν περισσότερα παιδιά’
Το  RIA Novosti απηύθυνε έκκληση σε έναν ειδικό στη δημογραφία για να διαπιστώσει εάν οι κοινωνίες των οποίων το ποσοστό γεννήσεων έχει μειωθεί σημαντικά έχουν την ευκαιρία να το αποκαταστήσουν στο έπακρο.  Σύμφωνα με την Yevgenia Andreeva, υπάλληλο του Κέντρου Δημογραφίας και Οικολογίας του INP RAS, δεν γνωρίζει τέτοιες περιπτώσεις.  Οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, που πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία, τη Γαλλία, καθώς και στην Ουγγαρία και την πρώην ΛΔΓ, δεν έφεραν επιτυχία.  Το πρόβλημα είναι ότι πουθενά στην Ευρώπη η αύξηση του ποσοστού γεννήσεων υποστηρίζεται άνευ όρων από το σύνολο της κοινωνίας.  Χωρίς τη συγκατάθεση των οικογενειών, είναι αδύνατο να αποκατασταθεί ο παλαιός πληθυσμός.
‘Ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης Ευρώπης είναι χώρες στις οποίες οι μνήμες των πρόσφατων ολοκληρωτικών καθεστώτων είναι ισχυρές. Στις  τελευταίες προσπάθησαν  συχνά να παρέμβουν  στις δημογραφικές διαδικασίες, αλλά  από τότε είχε προκαλέσει απόρριψη.  Για το λόγο αυτό, για παράδειγμα, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, δεν υπήρξε ποτέ αύξηση του ποσοστού γεννήσεων σε κρατικό επίπεδο.  Η κατάσταση βολεύει τους ίδιους τους Γερμανούς – απλώς δεν θέλουν να έχουν περισσότερα παιδιά από ό, τι έχουν τώρα », καταλήγει η Andreeva.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις