Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Πώς η «φουσκωτή» και πάμφθηνη λύση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχει «πονοκεφαλιάσει» την Δύση (φωτό, βίντεο)

«Κάθε είδος πολέμου βασίζεται στην εξαπάτηση• Θα νικήσει αυτός που ξέρει ποτέ να πολεμήσει και ποτέ να μην πολεμήσει» έλεγε χιλιάδες χρόνια πριν ο Κινέζος στρατιωτικός Σουν Τσου και συγγραφέας της «Τέχνης του
Πολέμου» που έχει γίνει απαραίτητο εγχειρίδιο σε κάθε σπουδαστή στρατηγικής. Αυτό ακριβώς υιοθέτησαν και οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το 45ο Σύνταγμα Μηχανικού της Ρωσίας έχει μια ειδική αποστολή. Να φουσκώνει άρματα μάχης και βαλλιστικούς πυραύλους ώστε να παραπλανά τον εχθρό και να δυσκολεύει την συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις πραγματικές ρωσικές δυνάμεις και το που ακριβώς σταθμεύουν.
Πριν από την απόβαση στην Νορμανδία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι συμμαχικές δυνάμεις των Αμερικανών και των Βρετανών είχαν φτιάξει ψεύτικα άρματα μάχης και αεροσκάφη που τα είχαν τοποθετήσει στις βρετανικές ακτές με σκοπό μπερδέψουν τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Μπορεί να ακούγεται σαν μια αστεία ιδέα αλλά αποτελεί μια ευφάνταστη στρατηγική, και φυσικά φτηνή. Από κοντά εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται περί ενός ψεύτικου π.χ. άρματος μάχης, από τον ουρανό όμως ή από τις δορυφορικές φωτογραφίες δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει την διαφορά.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Izvestia «οι Ρώσοι στρατιώτες μπορούν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά ν’ αναπτύξουν ψευδή συστήματα πυροβολικού και πυραύλων ακόμη και να «χτίσουν» ένα εικονικό αεροδρόμιο».
Το 45ο Σύνταγμα Μηχανικού μάλιστα έλαβε μέρος και στην στρατιωτική άσκηση «Zapad 2017» τον Σεπτέμβριο.
Μάλιστα η μονάδα μπορεί ακόμη και να «ντουμπλάρει» την ηλεκτρονική αλλά και θερμική υπογραφή των αναπτυγμένων μονάδων προκαλώντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στις εχθρικές δυνάμεις όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το γραφείο «Foreign Military StudiesOffice» του Στρατού των ΗΠΑ.
Αυτοί οι ψευδής στόχοι απορροφούν μεγάλο μέρος της προσοχής των εχθρικών δυνάμεων – όπως έμαθε και το ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια των σερβικών βομβαρδισμών το 1999 – και δεν κοστίζουν ακριβά.
Μάλιστα ένα φουσκωτό άρμα μάχης μπορεί να κοστίζει μερικές εκατοντάδες δολάρια στην χειρότερη περίπτωση ενώ ένας πύραυλος που θα το χτυπήσει στην καλύτερη των περιπτώσεων έχει «ετικέτα» άνω των 20.000 δολαρίων. 

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις