Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Τετοια μερα, τετοια ωρα ηταν ηδη αργα για μενα. Ημουν ηδη στους δρομους της φανταστικης τοτε Αθηνας.

Τετοια μερα, τετοια ωρα ηταν ηδη αργα για μενα. Ημουν ηδη στους δρομους της φανταστικης τοτε Αθηνας. Οι δρομοι αρχοντικοι, καθαροι, και στολισμενοι.
Απο βραδυς ειχε γινει το πλανο. 5 το πρωι, πρωτος σταθμος, πλ. αμερικης ,Πατησιων και μυθυμνης, κομμωτηρια ''Καραπιπερη'' στον 1ο οροφο. Οι κυριες της εποχης,ηταν ολες εκει. Δεν ρωτας εστω κι αν εισαι 8 χρονων. 

Σπρωχνεις την πορτα, και αρχιζεις δυνατα, για να καλυψεις τον θορυβο απ τα σεσουαρ, να τα λες. Δεν περιμενεις την κοπελλα να σου δωσει το 10αρικο αλλα τριγυρνας αναμεσα τους χαμογελαστα. Οι τσαντες ανοιγουν, τα ασημενια 20αρικα πεφτουν βροχη, και οι ψιλομυτες το μονο που κοιταζουν ειναι, πια θα δωσει πιο πολλα απο την αλλη. Ηδη σχεδιαζω που θα τα χαλασω μετα. Μαλλον στον ''Βελμαχο'' στο παιχνιδαδικο της φωκιονος. Θελω εκεινο το αεροβολο πιστολι, με την μακρια κανη, 220 δρχ το ειχα δει στην βιτρινα και μου ετρεχαν τα σαλια. Ψιλοπραματα,λεω μετρωντας τα πρωτα μου λεφτα. 280 δρχ,και ηταν ακομα πεντε το πρωι. Κατω στην πατησιων ,μεσα απ τα λεωφορεια ακουγες τα καλαντα. Ερασιτεχνες σκεφτομουνα. ΤΙ να τους δωσουν; πενηνταρακια; αντε καμια δραχμη; Αστους,εγω εχω αλλα σχεδια. 3-4 καλα κομμωτηρια, και μετα τον ηλεκτρικο ,κυριος, χωρις να φαινεται το τριγωνακι. Παω Ν.Ηρακλειο,στην γιαγια και στον παπου, στις θειαδες μου, για τα ''χοντρα' μετα συνεχιζω για κηφισια, ναχουν ξυπνησει οι αρχοντοκυριες, να πιασω τα σπιτια. Καλήν ημεραν άρχοντες
κι αν είναι ορισμός σας
Χριστού την θεία γέννηση
να πω στ΄ αρχοντικό σας

Χριστός γεννάται σήμερον
εν Βηθλεέμ τη πόλη
οι ουρανοί αγάλλονται
χαίρει η φύσις όλη

Εν τω σπηλαίω τίκτεται
εν φάτνη των αλόγων
ο βασιλεύς των ουρανών
και ποιητής των όλων. Και του χρονου,με υγεια, να σας τα ξαναπω!

Akis Pirpilidis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις