Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

Ηχηρή παρέμβαση Βαρθολομαίου για τους πλειστηριασμούς (βίντεο)

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και η αγωνία του για την κοινωνική συνοχή.

Ηχηρή συμβολική, αλλά και ουσιαστική παρέμβαση για το θέμα των πλειστηριασμών από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


Σε συνέντευξη του, στο περιοδικό «Σχεδία» που πωλείται στους δρόμους από άστεγους (σημ: το μισό αντίτιμο πηγαίνει για την στήριξη τους), ο κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας με ιδιαίτερο προβληματισμό και με την χαρακτηριστική φράση «πονάει η ψυχή μας», αναφέρεται στο θέμα των πλειστηριασμών και μάλιστα χωρίς να ερωτηθεί.

«Δυστυχώς, στη σημερινή εποχή της πολυδιάστατης κρίσης που βιώνουμε, χιλιάδες αδερφοί μας βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς κατοικία αφού, όπως ακούμε, αρκετά σπίτια θα κατασχεθούν με τους πλειστηριασμούς, λόγω των ανεξόφλητων δανείων. Πονά η ψυχή μας  γι΄ αυτή τη νέα πραγματικότητα και ευχόμαστε να είναι όσο πιο ανώδυνη γίνεται για τον ελληνικό λαό, που ήδη έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά. Προπαντός να διαφυλαχθεί στο ακέραιο η συνοχή της κοινωνίας», αναφέρει στην παρέμβαση του ο κ. Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε στην συνέντευξη του ότι «ο Χριστός έγινε ο πρώτος άστεγος Θεός», καθώς γεννήθηκε σε μια ταπεινή φάτνη και ως νήπιο  βίωσε την προσφυγιά και την ξενιτιά, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον τόπο της γέννησής του.«Πιστεύουμε βαθύτατα στο ανθρώπινο και αναφαίρετο δικαίωμα της στέγασης, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε σωστές οικογένειες και υγιή πρόσωπα για την κοινωνία μας» δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Σχεδία».

Ως προς την έλλειψη στέγης και το προσφυγικό ο κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε: «Ο Χριστός, ως νήπιο, έγινε “ο πρώτος άστεγος Θεός” -ας επιτραπεί ο όρος- που βίωσε την προσφυγιά και την ξενιτιά, αναγκαζόμενος να εγκαταλείψει τον τόπο της γεννήσεώς Του και να μεταβεί με τους γονείς του στην Αίγυπτο».


Αναφερόμενος στον διαθρησκειακό διάλογο τόνισε: «δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αρνηθεί την πίστη του, αλλά να αλλάξει τη σκέψη ή τη στάση του έναντι του άλλου. Οι προκαταλήψεις και η επιθετικότητα προέρχονται από την παρερμηνεία της θρησκείας».

Σχολιάζοντας την θρησκευτική τρομοκρατία σημείωσε πως «επανειλημμένως έχουμε καταδικάσει κάθε μορφή βίας και κάθε πόλεμο που γίνονται εν ονόματι της πίστεως. Κάθε πόλεμος στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος ενάντια στην ίδια τη θρησκεία».

Αναφερόμενος στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης προειδοποίησε: «Ο θρησκευτικός φανατισμός και ο φονταμενταλισμός απομακρύνουν τους ανθρώπους από τον Θεό. Εάν, μάλιστα, ανεχτούμε κι εμείς οι ορθόδοξοι τη δημιουργία τέτοιων φαινομένων στις ενορίες και στις κατά τόπους Μητροπόλεις, τότε να ξέρετε ότι τα παιδιά μας στο μέλλον δεν θα μπορούν να βρουν και να συναντήσουν βιωματικά τον Θεό της ειρήνης».

Τέλος, για το περιβάλλον και τη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία οι ΗΠΑ πρόκειται να αποσυρθούν, όπως έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε: «Καλούμαστε όλοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, για να προστατεύσουμε και τον τελευταίο κόκκο άμμου σε αυτόν τον πλανήτη, που είναι ο οίκος μας, το σπίτι μας».Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις