Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Ερχεται ολική ανάφλεξη στην Ουκρανία – Αμερικανικά αντιαρματικά Javelin εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης – Τα παίζουν όλα για όλα Κίεβο και Ουάσιγκτον

Η κυβέρνηση Τραμπ  ενέκρινε ένα σχέδιο για την παροχή θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι , σε μια μακρόπνοη κίνηση που
εμβαθύνει τη συμμετοχή της Αμερικής στη στρατιωτική σύγκρουση της χώρας  και μπορεί να επιτείνει περαιτέρω τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Τα νέα όπλα περιλαμβάνουν και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα αφορά αυτόματα τυφέκια.
Η κίνηση είναι πιθανό να αποτελέσει άλλο ένα σημείο ρήξης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ επικαλείται συνεχιζόμενες πιέσεις που αναφέρουν ότι είναι  υπερβολικά διστακτικός»  για να αντιμετωπίσει το Κρεμλίνο.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι στέλνει δεκάδες άρματα μάχης στα σύνορα , ενώ η Μόσχα οπλίζει και  εκπαιδεύει Ρωσόφωνους αυτονομιστές.
Ο Τραμπ εξέταζε το σχέδιο για αρκετό καιρό μετά την υπογραφή του State Department και του Πενταγώνου που είχαν υπογράψει νωρίτερα .
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, υπεύθυνο για την επίβλεψη των ξένων στρατιωτικών πωλήσεων, δεν επιβεβαιώνει βέβαια  ότι θα αποσταλούν αντιαρματικοί πύραυλοι  ή άλλα θανατηφόρα όπλα, αλλά «ομιλεί» για την παροχή «ενισχυμένων αμυντικών ικανοτήτων» για να βοηθηθεί η Ουκρανία  να οικοδομήσει την στρατιωτική δύναμη της μακροπρόθεσμα, υπερασπιζόμενη την κυριαρχία της για  να «αποτρέψει περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα».
«Η βοήθεια των Η.Π.Α. είναι απολύτως αμυντική και, όπως πάντα λέγαμε , η Ουκρανία είναι μια κυρίαρχη χώρα και έχει το δικαίωμα να αμυνθεί», δήλωσε ο Νάουερτ εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με το νόμο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο για τις προγραμματισμένες πωλήσεις όπλων σε ξένες χώρες , δημιουργώντας μια περίοδο αναμονής στην οποία οι Γερουσιαστές  μπορούν να σταματήσουν την πώληση.
Η  Washington Post έγραψε επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ  ενέκρινε την πώληση τουφεκιών Barrett M107A1 για ελεύθερους σκοπευτές, πυρομαχικών, ανταλλακτικών και άλλων ειδών για αυτά έναντι τιμήματος 41,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα, αυτά είναι θανατηφόρα όπλα και νομίζω θα ακολουθήσουν κι άλλα», σχολίασε εξέχων αμερικανικός κοινοβουλευτικός, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκαν φθάνοντας στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, επισήμανε η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετά τον βομβαρδισμό ενός χωριού που ελέγχουν κυβερνητικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή με ρουκέτες, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άμαχοι και να καταστραφούν ολοσχερώς ή να υποστούν ζημιές πενήντα σπίτια.
Ο ΟΑΣΕ, που επιτηρεί την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, τόνισε ότι κατέγραψε 16.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας από την 11η Δεκεμβρίου ως τη 17η Δεκεμβρίου, αριθμό αυξημένο κατά 35% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ξέσπασε το 2014 και η αιματοχυσία συνεχίζεται, παρά τις συμφωνίες ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται πως θα τερμάτιζαν τη σύρραξη στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι. Θύματα καταγράφονται σχεδόν καθημερινά.
Η κίνηση αυτή έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιδεινώσει την όλη κατάσταση δημιουργώντας νέα ένταση με την Ρωσία …η οποία πρόσφατα έγινε γνωστό ότι μετακίνησε την 20η στρατιά της στα σύνορα με την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις