Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

RIA Novosti:Τα αναμενόμενα γεγονότα της διεθνούς πολιτικής κατά το έτος 2018

RIA Novosti / Alexei Vitvitsky Σημαίες της ΕΕ έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Φωτογραφία αρχείου
Μόσχα, 26 Δεκεμβρίου -RIA Novosti. Το προσεχές έτος 2018 αναμένεται να είναι άλλο ένα έτος αλλαγών και ελπίδων  για την διεθνή πολιτική.

Για διαφορετικέ χώρες αυτό  σχετίζεται με διαφορετικές αιτίες. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, θα γίνουν  εκλογές για την επιλογή των αρχηγών των κρατών . Θα πάνε  στις κάλπες και οι Αμερικανοί, αλλά θα είναι εκλογές για το  Κογκρέσο, από το αποτέλεσμα των οποίων, ωστόσο, μπορεί να εξαρτηθούν  σε μεγάλο βαθμό οι προοπτικές του Προέδρου της της Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump.

Χωρίς υπερβολή,  μια νέα εποχή περιμένει την Κούβα.   Από την εξουσία θα αναχωρήσει η οικογένεια που κυβέρνησε το νησί της ελευθερίας για σχεδόν εξήντα χρόνια  από το 1959 ο Κουβανός ηγέτης ήταν ο Φιντέλ Κάστρο και στην συνέχεια ο αδελφός του Ραούλ, και τώρα αποσύρεται. Ένα πολύ σημαντικό έτος θα είναι για την Μέση Ανατολή. Μετα την νίκη επί της  τρομοκρατικής ομάδας  του ισλαμικού κράτους* στην Συρία  έρχεται ένας χρόνος πολιτικής διευθέτησης .Φαίνεται ότι  το 2018 από πολλές απόψεις θα γίνει σαφές  εάν θα ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη ειρηνευτική διαδικασία στην χώρα αυτή  η ο ποία έχει πληγεί  από τον πόλεμο για αρκετά χρόνια. Οι ελπίδες  συνδέονται επίσης με την Ουκρανία.  Το θέμα της εισαγωγής ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών  στην χώρα αυτή συζητείται ενεργά. Δεν αποκλείεται  ότι αυτό θα συμβάλλει στην αποτελεσματική διευθέτηση των συμβαλλομένων μερών και ως εκ τούτου  θα διευκολύνει την εφαρμογή του πολιτικού μέρους των συμφωνιών του Μινσκ . Το RIA Novosti  πρσοφέρει την άποψη του σχετικά με αυτό και άλλα σημαντικά γεγονότα εξωτερικής πολιτικής του επομένου έτους.
Εκλογές-2018: Όχι μόνο στη Ρωσία
Το επόμενο έτος οι πολίτες ορισμένων κρατών θα επιλέξουν νέους ηγέτες των χωρών τους. Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ειδικότερα στην Φινλανδία. Εδώ όπως αναμένεται όλα θα είναι χωρίς εκπλήξεις δεδομένου ο πιο πιθανός νικητής θα είναι ο σημερινός ηγέτης του κράτους  Sauli Ninisto. Έτσι στις γενικά  θετικές σχέσεις  μεταξύ της Ρωσία και της Φινλανδίας μετά τις εκλογές είναι απίθανο να αλλάξει κάτι. Ο Ninisto  υποστηρίζει  ειδικότερα την διατήρηση του status quo στο θέμα της αλληλεπίδρασης της χώρας με το NATO. Το μεγαλύτερο  μέρος του Φινλανδικού πληθυσμού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις  που αντιτίθεται στην είσοδο  της χώρας στην συμμαχία  του Βορείου Ατλαντικού. Το 2018  αρχηγός του κράτους   θα επιλεγεί και σε άλλη μια χώρα της ΕΕ, την Ουγγαρία. Περισσότερο από το 40% των ψηφοφόρων  είναι έτοιμοι να ψηφίσουν το κυβερνόν κόμμα Fidesz. Η στήριξη για το επόμενο πολιτικό μπλοκ   Jobbik είναι το μισό . Και τα δυο κόμματα ξεκίνησαν έναν αγώνα  για τους ψηφοφόρους  που ζουν εκτός Ουγγαρίας, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και την Ρουμανία. Το Κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατεία είναι το πρόβλημα της μετανάστευσης. Τόσο το Fidesz όσο και το Jobbik δεν υποστηρίζουν  τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.  Σε περίπτωση  νίκης του Fidesz, ο σημερινός Πρωθυπουργός  Βίκτορ Ορμπάν θα είναι  ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου  της χώρας για τρίτη φορά .
Τον επόμενο χρόνο, νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί στην Γεωργία. Προφανώς  αυτές οι εκλογές  θα είναι οι τελευταίες που τον Γεωργιανό  ηγέτη  οι πολίτες της χώρας ψηφίζουν άμεσα. Τον Οκτώβριο του τρέχοντος  έτους το Κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες  ο Πρόεδρος  θα εκλεγεί από 300 εκλεγμένα μέλη  το εκλογικού σώματος. Οι αλλαγές πρέπει να τεθούν σε ισχύ  το 2024.  Δεν υπάρχει  ακόμη σαφής κατάλογος των υποψηφίων  για το αξίωμα του Προέδρου , οπότε δεν είναι ακόμη δυνατόν  να εκτιμηθεί ποια θα είναι η κατάσταση στη Γεωργία μετά το  2018.  Την επιθυμία για εκλογή έχει ήδη εκφράσει ο πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Γεωργίας Nino Burjanadze. Ο Γκεόργκι  Μαργκβελασβίλι, ο επίτιμος Πρόεδρος, είναι απίθανο να πάει στις κάλπες.
Ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη
Στην Βόρειο- Ανατολική Ασία  οι προσδοκίες είναι πιο ανησυχητικές. Ενώ οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα σε αμοιβαίες προκλήσεις έχουν φτάσει σε απειλές στρατιωτικού χαρακτήρα, η παγκόσμια κοινότητα διερωτάται  μήπως θα έπρεπε να υπάρξει  ο πόλεμος ή όχι στη Κορεατική Χερσόνησο. Και υπάρχει κάτι που το φοβούνται, ούτε ο Kim Yong Un ούτε ο Trump είναι προβλέψιμοι. Στην Πιονγκγιάνγκ, για παράδειγμα  λένε ότι η ΛΔΚ δεν επιδιώκει να πολεμήσει αλλά δεν θα το  αποφύγουν. «Ο πόλεμος από μόνος του   είναι ήδη μια εδραιωμένη πραγματικότητα είναι μόνο θέμα χρόνου»,  σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας. Η Ουάσιγκτον  επίσης καταδεικνύει συνεχώς ότι ξέρει πως να κάνει πολεμικές δηλώσεις. «Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι  για την δεύτερη επιλογή  (την χρήση της στρατιωτικής δύναμης) αλλά αυτή δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή, αλλά αν την επιλέξουμε θα είναι καταστροφική», δήλωσε ο Trump νωρίτερα. Δεδομένης της έντασης των παθών , η κατάσταση μπορεί εύκολα να εξελιχθεί  σε στρατιωτική αντιπαράθεσή. Το μόνο ερώτημα είναι  ποιος θα είναι ο πρώτος που θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Βόρεια Κορέα. Η Μόσχα πιστεύει  ότι αυτός που  είναι ο πιο έξυπνος θα πρέπει να υποχωρήσει σε αυτή την σύγκρουση. Απομένει να μάθουμε ποιος θα είναι αυτός. Μέχρι στιγμής  κανένας αναλυτής δεν έχει προβλέψει το αποτέλεσμα των γεγονότων. Όλοι συμφωνούν ότι οι εχθροπραξίες πλήρους κλίμακας μπορεί να έχουν  καταστροφικές  συνέπειες  για ολόκληρη την περιοχή . Η θέση των ΗΠΑ  φαίνεται να αρχίζει να αλλάζει. Σε κάθε περίπτωση, Ο Υπουργός Εξωτερικών  Rex Tillerson  είπε ότι  οι ΗΠΑ  είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν  με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας για το πυρηνικό ζήτημα χωρίς προϋποθέσεις. Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι  «είναι σημαντικό οι διπλωματικές προσπάθειες να υποστηρίζονται  από στρατιωτικές εναλλάκτικές λύσεις »
Η ψηφοφορία για τον Trump.
Το Νοέμβριο του 2018, οι μεσοπρόθεσμες εκλογές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ θα καθορίσουν  παραδοσιακά όχι μόνο την εγχώρια πολιτική ατζέντα της χώρας για τα επόμενα χρόνια, αλλά θα έχουν μεγάλη σημασία για τις διεθνείς σχέσεις. Διακυβεύονται όλες οι 435 έδρες στο σπίτι των εκπροσώπων, 33 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και οι κυβερνήτες στις περισσότερες Πολιτείες. Οι Ρεπουμπλικανοί το 2014 κατέχουν την πλειοψηφία και στα δύο Κοινοβούλια, αλλά η επερχόμενη εκστρατεία υπόσχεται να είναι μεγάλη πρόκληση για τους «ελέφαντες».
Μετά από μια σειρά σκανδάλων, από τη λεγόμενη «ρωσική παρέμβαση» στις προεδρικές εκλογές, στη διαμάχη γύρω από το Obamacare, τη φορολογική μεταρρύθμιση, τους ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση και τις ενδοτοπικές αντιφάσεις, η  θέση των Ρεπουμπλικανών σε αρκετά βασικά κίνητρα, έχει  αποδυναμωθεί σοβαρά, ειδικά για τις προβλέψεις για τις εκλογές την Βουλή των αντιπροσώπων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επερχόμενες εκλογές και το πλεονέκτημα να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι  θα είναι  ψήφος εμπιστοσύνης στον Donald Trump και, ειδικότερα, στις  πρωτοβουλίες της  εξωτερικής του  πολιτικής.
Ο ίδιος ο Trump κατά τις τελευταίες εβδομάδες της χρονιάς προσπάθησε να κάνει τα πάντα για τους χορηγούς του  κόμματος,  με φόντο το ιστορικό της πτώσης του στις  δημοσκοπήσεις, δεν απομακρύνθηκε από τους ρεπουμπλικάνους: η φορολογική μεταρρύθμιση που έδωσε  παραχωρήσεις  στις μεγάλες εταιρίες, φαίνεται ότι εγκρίθηκε , κρατώντας  ο πρόεδρος  άλλη μια υπόσχεση — ενέκρινε την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
Από τους βομβαρδισμούς στην διαπραγμάτευση
Το περασμένο έτος ήταν ένα σημείο καμπής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιράκ και τη Συρία. Δύο χρόνια πριν, όταν οι Ρωσικές  αεροδιαστημικές δυνάμεις (VKS)  άρχισε να επιχειρούν στο Συριακό έδαφος, οι τρομοκράτες κρατούσαν  υπό τον έλεγχο  τους μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Από τότε, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά — όπως ανάφερε  το φθινόπωρο, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας  Σεργκέι  Shoigu, στα χέρια των τρομοκρατών παραμένει λιγότερο από το 5% του εδάφους της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.
Και υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι το προσεχές έτος θα πρέπει να τελειώσει ο αγώνας κατά των τρομοκρατών στην Συρία. Η  Ρωσία ακόμη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει μέρος των στρατιωτικών δυνάμεών της στη χώρα αυτή.
Από αυτή την άποψη, γίνεται όλο και πιο επείγουσα η πολιτική διευθέτηση που πιθανότατα θα προσπαθήσει να επιταχυνθεί το 2018. Η κύρια πλατφόρμα της παραμένει η Γενεύη, όπου διεξάγονται οι διασυριακές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αν και δεν έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα λόγω των προσπαθειών ορισμένων ομάδων της αντιπολίτευσης να προωθήσουν την πολιτική διευθέτηση των προαπαιτήσεων που είναι προφανώς απαράδεκτες για τη Δαμασκό – ιδιαίτερα, για την παραίτηση του Σύριου  Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Ένα από τα σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της πολιτικής διευθέτησης θα είναι το συνέδριο του Εθνικού διαλόγου της Συρίας, το οποίο ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι στις 29-30 Ιανουαρίου, μια ειδική προπαρασκευαστική συνάντηση θα λάβει χώρα στις 19-20 Ιανουαρίου.
Ο ΟΗΕ, στο Donbass
Ένα από τα σημαντικότερα αναμενόμενα γεγονότα το 2018 – είναι  η ανάπτυξη ένοπλης ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα αυτή η πρωτοβουλία έγινε από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών μπορούν να τεθούν στη γραμμή διαχωρισμού των  δυνάμεων στο Ντόνμπας για την προστασία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν ανέφερε ότι το Κίεβο, η Ουάσινγκτον, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν σχεδόν συντάξει το ψήφισμα του ΟΗΕ για τις  ειρηνευτικές δυνάμεις. Ωστόσο, οι θέσεις των μερών σε αυτό το έγγραφο είναι πολύ διαφορετικές.
Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν έχουν αμφιβολίες. «Υπάρχει η γνώμη στους  παρατηρητές του  (ΟΑΣΕ),  ότι στη σημερινή τους μορφή είναι άοπλοι πολίτες,  — και  είναι ασφαλέστερο για αυτούς  από ό, τι αν βάλουν ένα ένοπλο προσωπικό ,  δήλωσε στο  RIA Novosti ο Διευθυντής του τμήματος της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας  του  Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Κέιν
Παρόλα αυτά, μια λύση στο ζήτημα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή Donbass θα μπορούσε να γίνει μεγάλη επιτυχία στην επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και η  μετάβαση από το  στρατιωτικό στο  πολιτικό στάδιο.
Το τέλος της εποχής των  Castro
Τον Φεβρουάριο του έτους 2018 θα ολοκληρωθεί η εξαμηνιαία  διαδικασία των  εκλογών για τα όργανα της Λαϊκής εξουσίας της Κούβας.
Φαινομενικά, το συμβάν δεν είναι συγκλονιστικό . Αλλά το γεγονός είναι ότι, ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας   θα τερματίσει μετά από μισό αιώνα η εκπροσώπηση των Κάστρο, όταν το νησί της Ελευθερίας οδηγήθηκε από τους εκπροσώπους της οικογένειας των Κάστρο  πρώτα του Φιντέλ και στην συνέχεια του αδελφού του Ραούλ.
Ο 86χρονος Ραούλ Κάστρο, ο οποίος κατέχει τις θέσεις του Προέδρου του Συμβουλίου των Υπουργών, του Συμβουλίου τών αρχηγών του κράτους και του πρώτου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ορίσει την υποψηφιότητά του.  Και τώρα όλος ο κόσμος ανησυχεί για το ποιος θα αντικαταστήσει την επιφανή οικογένεια των επαναστατών.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο πιθανότερος υποψήφιος για τη θέση του νέου ηγέτη της Κούβας είναι ένα 57-χρονος πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του κρατικού  Συμβουλίου   Miguel Diaz-Kanel. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος δεν ανήκει   στην «παλιά φρουρά» της  κουβανικής Πολιτμπιρό , η  στάση του δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί  φιλελεύθερη. Ειδικότερα, μίλησε με πολύ ισχυρές δηλώσεις σε μια διεύθυνση στην Ουάσιγκτον.
Ανταγωνισμό στον  Diaz-Kanel  θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει η αντιπολίτευση, αλλά είναι πολύ διχασμένη, και ένα σημαντικό μέρος της πιστεύει ότι η συμμετοχή στις εκλογές δεν θα βγάλει πουθενά. Έτσι η πορεία της Κούβας για τα επόμενα χρόνια, σίγουρα θα παραμείνει σοσιαλιστική.
Στον αυτόματο πιλότο προς την κατάργηση  τους
Έχουν περάσει λιγότερο από τέσσερα χρόνια από την εισαγωγή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Και σχεδόν από τότε στην ΕΕ, από καιρό σε καιρό, γίνεται λόγος για την κατάργηση τους , τουλάχιστον εν μέρει. Πιθανότατα, το ίδιο θα συμβεί και το  2018.
Αντίθετες θέσεις για τις ρωσικές κυρώσεις εκφράζονται τακτικά από αντιπροσώπους των κυβερνήσεων  και από κορυφαίους πολιτικούς της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Κύπρου.
Η βλαπτικότητα των περιοριστικών μέτρων  εκφωνείται και από τους  βαρέων βαρών επιχειρηματικούς  κύκλους της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αλλά τα πάντα παραμένουν στα λόγια.
. Στην πραγματικότητα, όλα τα κράτη μέλη εξακολουθούν να ψηφίζουν για την επέκταση των κυρώσεων – προφανώς για να μην παραβιάζουν την αρχή της αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο προβλέψιμο μέλλον πιθανώς «ταραχές» δεν αναμένονται.
Αλλά οι  τάξεις των αντιπάλων στις κυρώσεις εξακολουθούν να αυξάνονται  σταδιακά. Η  Μόσχα ελπίζει ότι οι δομές της ΕΕ, τελικά δεν θα ακολουθήσει την μικρή , αλλά άκρως επιθετική ομάδα των Ρωσόφοβων.  Η ίδια τη Ρωσία εκφράζει την επιθυμία να αναπτυχθεί η συνεργασία με την ΕΕ στο ρυθμό που είναι πρόθυμοι οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα
Σύμφωνα με τη μόδα για τα δημοψηφίσματα που ζήτησαν το επόμενο έτος, το δικό τους δημοψήφισμα το 2018 μπορεί να γίνει στη Μολδαβία. Εδώ ο Πρόεδρος Igor Dodon τάχθηκε  σε αντίθεση με την φιλοδυτική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο και θέλει να θέσει σε διαβούλευση το ζήτημα της απαγόρευσης σε νομοθετικό επίπεδο, την ιδέα της ενοποίησης με τη Ρουμανία.
Προβλέπεται ότι το δημοψήφισμα θα είναι συμβουλευτικό. Οι προοπτικές της ψηφοφορίας, πρέπει να πω, μάλλον αμφίβολες. Το γεγονός είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Μολδαβίας δεν είναι υπέρ της ένταξης στη Ρουμανία. Σε έρευνα που διεξήχθη το Νοέμβριο, το 62,8% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκε στη λεγόμενη Ένωση, μόνο το 22,2% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της Ένωσης. Συνειδητοποιώντας αυτό το γεγονός  το Υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο είναι απίθανο να διοργανώσουν το δημοψήφισμα, που ζητάει ο  Dodon το οποίο θα αποτελούσε μεγάλο χτύπημα για την εικόνα των φιλο δυτικών στη Μολδαβία, συχνά συνώνυμο με τη λέξη «Ρουμάνος».
Ωστόσο, σε περίπτωση υλοποίησης αυτής της ιδέας, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι προφανές. Μια συνέπεια μπορεί να είναι ότι η Υπερδνειστερία θα χάσει ένα καλό διαπργματευτικό χαρτί  στις διαπραγματεύσεις με τη Μολδαβία. Επειδή η δυνητική ένταξη της Ρουμανίας στην Τραϊσπόλ χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα κύρια επιχειρήματα κατά της επανένωσης με τη Μολδαβία: δεν ταιριάζει με την πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών  της Υπερδνειστερίας. Το δημοψήφισμα, αν συμβεί, μπορεί να αφαιρέσει αυτούς τους φόβους.
Εκπαιδευτική  μεταρρύθμισης στην Ουκρανία
Στην Ουκρανία, έτος 2018 θα πρέπει να φτιάξουν το  λεγόμενο γλωσσικό άρθρο του νέου νόμου για την εκπαίδευση, το οποίο προκάλεσε μια έντονη αντίδραση στη Ρωσία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το νομοσχέδιο αυτό μειώνει σημαντικά τη δυνατότητα της εκπαίδευσης στις γλώσσες των Εθνικών μειονοτήτων. Αναμένεται ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και  το έτος 2018 οπότε τα μαθήματα διδασκαλίας στις μειονοτικές γλώσσες θα είναι μόνο στο Δημοτικό σχολείο. Η μάθηση στην δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση θα πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου στην Ουκρανική γλώσσα.
Με αυτόν τον τρόπο, επέτρεψαν τη διδασκαλία μιας η  περισσοτέρων  γλωσσών  της ΕΕ. Και από  το  2020 η εκπαίδευση στην Ουκρανία θα  εξ ολοκλήρου στην Ουκρανική γλώσσα.
Η Μόσχα πιστεύει επίσης ότι ο νόμος περί εκπαίδευσης παραβιάζει το Σύνταγμα και τις διεθνείς υποχρεώσεις του Κιέβου και μιλάει για διακρίσεις εις βάρος του Ρωσόφωνου πληθυσμού. Οι  κυβερνήσεις  από αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, δήλωσαν  ότι ο νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα των Εθνικών μειονοτήτων στην Ουκρανία. Είναι τόσο σοβαρό το θέμα έτσι ώστε, ότι ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Peter Szijjártó είπε ότι η Βουδαπέστη θα ξεκινήσει την αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ εξαιτίας αυτού του νομοσχεδίου.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε ότι «ο νέος νόμος δεν  προσφέρει  λύσεις για τις  γλώσσες που δεν είναι επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ιδίως την  ρωσική γλώσσα ως την  πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη  μη-κρατική γλώσσα» και  μιλά για τις διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε στο Κίεβο να τροποποιήσει το έγγραφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις