Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Το ρωσικό ναυτικό «προθερμαίνεται» για εξελίξεις στην Μ.Ανατολή λόγω Ιερουσαλήμ – Μπορούν οι εξελίξεις να «αγγίξουν» τη Κύπρο;

«Φωτιά» έχει πάρει η κυπριακή ΑΟΖ καθώς και ο πέριξ αυτής  θαλάσσιος χώρος της ισραηλινής και συριακής ΑΟΖ… από ασκήσεις του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού,
που «προετοιμάζεται» για εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, μετά την αμερικανική ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους.
Το θέμα της Ιερουσαλήμ βρίσκεται στον πυρήνα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης εδώ και δεκαετίες. Η σημασία της πόλης έγκειται στο γεγονός ότι φιλοξενεί σημαντικά θρησκευτικά μνημεία των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών: του Ιουδαϊσμού, του Ισλάμ και του Χριστιανισμού, ειδικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Γνωρίζουμε ότι 4 ρωσικά πολεμικά πλοία κινούνται στην Α.Μεσόγειο μαζί με περίπου 2-3 υποβρύχια για «ώρα ανάγκης».
Σε ισχύ βρίσκονται πέντε NAVTEX για περιοχές εντός της ζώνης ευθύνης της Κύπρου, με τις δύο να αφορούν σε πολεμικές ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο προετοιμάζεται εντατικά για «τρελά» σενάρια στην Μέση Ανατολή που θα περιλαμβάνουν πιθανόν και εκτοξεύσεις πυραύλων Cruise.
Την ίδια στιγμή σήμερα ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης σύμφωνα με την εφημερίδα  philenews.com ανέφερε ότι « το Ναυτικό ενισχύεται και αναβαθμίζεται ως στρατηγική προτεραιότητα της Α’ Φάσης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.
Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, σε μια εποχή που η ανάγκη να συμβάλουμε στη δημιουργία συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας αλλά και η  αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο επιβάλλουν την ύπαρξη ενός σύγχρονου Ναυτικού, το οποίο με δικά του μέσα και δυνατότητες αλλά και σε συνεργασία με φίλες γειτονικές και άλλες χώρες να μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του».
«Έχουμε περάσει από τις διακηρύξεις στις πράξεις και σε λιγότερο από ένα μήνα θα ενταχθεί στις τάξεις του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς το πρώτο πλοίο ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ.
Ένα πλοίο που έχει καθελκυσθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο οποίο εκπαιδεύεται εδώ και αρκετές βδομάδες το Κυπριακό πλήρωμα προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εξοικείωση με τα υψηλής τεχνολογίας εξελιγμένα συστήματα του πλοίου.
Την ίδια ώρα, μέχρι το τέλος του έτους, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε επίσης στην απόφαση για την κατακύρωση  άλλων δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης.
Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών. Το Ναυτικό όμως ενισχύεται σύντομα και με δύο ταχύπλοα σκάφη για τις ανάγκες των ΟΥΚ, αφού ο σχετικός διαγωνισμός έχει επίσης ολοκληρωθεί».
«Οι προσθήκες αυτές, συνέχισε, μαζί και με την αναβάθμιση πολύ σύντομα των συστημάτων ναυτικής αποτροπής που διαθέτουμε αλλά και την ενίσχυση της εμβέλειας των ραντάρ μας που έχει ολοκληρωθεί εκσυγχρονίζουν και ενισχύουν κατά τρόπο σημαντικότατο το Ναυτικό.
Σημαντική είναι και η ενίσχυση του Ναυτικού με επαγγελματικό προσωπικό. Η απόλυτα επιτυχής ενσωμάτωση των Συμβασιούχων Οπλιτών έχει προσδώσει στο Ναυτικό προστιθέμενη ποιότητα  και έχει ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες».
Σε στρατηγικό επίπεδο, υπέδειξε ο κ. Φωκαιδης, «εκείνο που θα αναβαθμίσει καθοριστικά τη σημασία του Ναυτικού θα είναι η επέκταση εδώ της Ναυτικής Βάσης.
Και πρέπει να πω ότι η υλοποίηση της πρώτης φάσης βελτιωτικών έργων έχει ήδη ξεκινήσει με την κατακύρωση πρόσφατα του σχετικού διαγωνισμού, όπως επίσης και το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης της Βάσης.
Το ενδιαφέρον που καταγράφεται από φίλες χώρες για την εδώ Ναυτική Βάση αλλά και οι δυνατότητες φιλοξενίας σημαντικού αριθμού πολεμικών πλοίων, είτε στο πλαίσιο διμερών σχέσεων ή στο πλαίσιο το ευρωπαϊκό, με την υπό διαμόρφωση νέα Αμυντική Ένωση της Ευρώπης, αναντίλεκτα διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για σημαντική αλλαγή δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι γι’ αυτό που έχουμε από την αρχή εκφράσει τη βούληση και την ετοιμότητα να διαθέσουμε υποδομές και διευκολύνσεις, εδώ στη Ναυτική Βάση Ζυγίου αλλά και στην Αεροπορική Βάση Πάφου, μέσα στο πλαίσιο της PESCO, της νέας Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, στην οποία η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος.
Το ρωσικό ναυτικό «προθερμαίνεται» για εξελίξεις στην Μ.Ανατολή λόγω Ιερουσαλήμ – Μπορούν οι εξελίξεις να «αγγίξουν» τη Κύπρο; - Εικόνα0
Τα οφέλη για την πατρίδα μας από τη συμμετοχή μας αυτή είναι προφανή και αναντίρρητα. Όσο ενισχύεται η δυνατότητα της ΕΕ να υπερασπίζεται την ασφάλεια, τους πολίτες και τα συμφέροντά της, τόσο πιο πολύ ενισχύεται και η ασφάλεια της Κύπρου».
Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου θα ανοίξει ενδεχομένως του «ασκούς του Αιόλου» σε ολόκληρη την πολύπαθη Μ.Ανατολή και ένας νέος «ιερός πόλεμος» των Αράβων κατά του Ισραήλ θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες για όλες τις χώρες της περιοχής.
Δείτε το Βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις