Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Russia Insider: Η Ελλάδα πεινάει, αλλά οι ευρωβουλευτές ψήφισαν τις αυξήσεις τους

Με τίτλο «Την ώρα που η Ελλάδα πεινάει, οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν την αύξηση του μισθού τους», το ρωσικό σάιτ Russia Insider κάνει εκτενή αναφορά στα ποσά που λάμβαναν μέχρι τώρα οι ευρωβουλευτές και τα ποσά που
εισηγούνται να λαμβάνουν από και πέρα. Αναφέρει πως η πρόταση για αύξηση των μισθών τους υπερψηφίστηκε από τους περισσότερους, αλλά όχι από όλους, καθώς υπήρξε μια μικρή μειοψηφία που αντιτάχθηκε.
Τι παίρνουν οι ευρωβουλευτές
Πίσω από την πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται οι βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ. Μάλιστα, η αρχική τους πρόθεση ήταν να ζητήσουν διπλασιασμό των μισθών τους, κάτι που τελικά δεν προχώρησε.
Για την ιστορία, ένα μέλος του ευρωκοινοβουλίου λαμβάνει 8000 ευρώ ως μισθό, 4300 ευρώ ως έξοδα και αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ημέρα παρουσίας τους σε συνεδριάσεις. Αθροιστικά και κατ’ έτος αυτό σημαίνει: 174.600 ευρώ, σύν 30.000 ευρώ αν παραστεί κανείς σε 100 συναντήσεις. Συνολικά: 180.000 ευρώ. Συν τοις άλλοις, το Ευρωκοινοβούλιο καταβάλλει εκείνο τις κρατήσεις για τα συνταξιοδοτικά ταμεία των ευρωβουλευτών. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 751 ευρωβουλευτές, οι συνολική δαπάνη για τους μισθούς τους φτάνει στα 135.180.000 ευρώ, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα κόστη μετάφρασης που φτάνουν στο ποσό των 120 χιλιάδων την ημέρα ή περίπου 30-40 εκατομμύρια ετησίως. Άρα, καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα πως ετησίως το ευρωκοινοβούλιο καταβάλει 200 εκατομμύρια ευρώ για ευρωβουλευτές, βοηθούς, μεταφραστές και εργαζόμενους (4000 άτομα).
Η πρόταση
Η πρόταση που κατατέθηκε αφορά την προστιθέμενη δαπάνη που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές για τους βοηθούς τους. Επί του παρόντος, το ποσό αυτό είναι άνω των 21 χιλιάδων το μήνα, αλλά για τους ευρωβουλευτές αυτά δεν φτάνουν. Κάθε ευρωβουλευτής έχει τρεις βοηθούς που λαμβάνει περίπου 2500 ευρώ το μήνα. Ο ευρωβουλευτής λαμβάνει ανά έτος 252.000 ευρώ για τους βοηθούς τους: τα 90.000 είναι μισθολογικό κόστος και το υπόλοιπο για δαπάνες τροφής και στέγασης. Συνολικά οι 751 βουλευτές παίρνουν 15.771.000 ευρώ το μήνα για τους βοηθούς τους (189.252.000 ετησίως).
Αυτό που ζητούν τώρα είναι να αυξηθεί ο μισθός κατά 3000 ευρώ το μήνα και μετά από διαμαρτυρίες κάποιων ευρωβουλευτών έπεσε στα 1500 ευρώ.
Περιοδεύον τσίρκο
Την ίδια στιγμή, αναφέρει το Rusia Insider, υπάρχουν πάμπολλες ιστορίες στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο για ευρωβουλευτές που είναι σαν περιοδεύον τσίρκο. Όπου μένουν σε πολυτελή ξενοδοχείο, δεν πατάνε στις συνεδριάσεις, αλλά παίρνουν τα χρήματά τους κανονικά και εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη δουλειά όταν φύγουν από την Ευρωβουλή.
Πηγή: odosdrachmis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις