Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΟΛΑ ΓΙΑ S-400 ΚΑΙ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

Αυτή τη βδομάδα θα καταλήξουν οι εργασίες μεταξύ των δύο χωρών για τους S-400 ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον
Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμιρ Πούτιν στην Άγκυρα το βράδυ της Δευτέρας.
Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο χώρες έχουν παρόμοιες θέσεις σε σχέση με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε αστάθεια στην περιοχή ενώ ανέφερε για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου απέναντι από τις ακτές τις Κύπρου ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.
Συγκεκριμένα στη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι είναι η όγδοη φορά που συναντώνται φέτος και πως οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας κάθε μέρα που περνά ενισχύονται. Ανέφερε ότι η απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και επεσήμανε ότι με τον ομόλογό του τον Πούτιν έχουν παρόμοιες απόψεις σε αυτό το θέμα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν και το Συριακό και είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα θέματα που συζήτησαν στο Σότσι, ενώ επεσήμανε ότι το δεύτερο τους βήμα είναι να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις σύντομα. Συζήτησαν τα επιπρόσθετα βήματα που μπορούν να κάνουν ώστε να συμβάλουν στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν.
Για τους S-400 ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή τη βδομάδα οι εκπρόσωποι των δύο χωρών θα κάνουν τις αναγκαίες εργασίες και θα ολοκληρώσουν αυτό το θέμα. Όπως είπε αυτή η στενή σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής.
Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησαν το Συριακό και πως οι δύο χώρες έχουν στενή συνεργασία. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία πραγματικά αναπτύσσεται με επιτυχημένο τρόπο ενώ είπε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο ο εμπορικός όγκος των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 36%. Όπως είπε, όλα αυτά έγιναν χάρη στις κοινές αποφάσεις.
Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες σχετικά με την ίδρυση του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου στην Τουρκία ενώ και ο ο αγωγός Turkish Stream (Τουρκικό Ρεύμα) προχωράει κανονικά. Για το Συριακό είπε ότι συζήτησαν τα βήματα που έγιναν στις διαπραγματεύσεις του Σότσι στις 22 Νοεμβρίου.
Για την απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με τα Ιεροσόλυμα είπε ότι προκάλεσε αστάθεια στην περιοχή και ότι μπορεί να σαμποτάρει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι ενημερώθηκε και για την σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που θα γίνει σε δύο μέρες στην Κωνσταντινούπολη ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση θετική.
Πηγή : thinknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις