Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ρωσικό δάνειο για τους τουρκικούς S-400

Τελικά ΄ξεπεράστηκε και αυτή η «κόκκινη γραμμή» του Κρεμλίνου…
Η Ρωσία προσφέρει στην Άγκυρα την μερική χρηματοδότηση της αγοράς των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 Triumf με την μορφή δανείου, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην ρωσική Προεδρία. Το νέο επεισόδιο στο…
τουρκικό σήριαλ της απόκτησης των πυραυλικών συστημάτων του τύπου, προβλέπει την επόμενη εβδομάδα συνάντηση Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων για την οριστικοποίηση της συμφωνίας που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους κόλπους του ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο Βλαντίμιρ Κόζιν, η ρωσική πρόταση καλύπτει μέρος μόνο του κόστους προμήθειας των πυραύλων –και ήταν ιδιαιτέρως σαφής σε αυτό. Το θέμα, είπε, είναι τώρα στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο ασχολείται με τις «τεχνικές λεπτομέρειες» της συμφωνίας, όπως το επιτόκιο.
Η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Μόσχα σχεδόν ένα χρόνο γι’ αυτήν την αγορά. Η συμφωνία αφορά την απόκτηση δύο S-400 (με προαίρεση για ένα ακόμη) και σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Νουρετίν Τζανικλί τον Νοέμβριο, το πρώτο σύστημα αναμένεται να παραδοθεί το 2019 –αν όλα πάνε όπως ευελπιστούν οι Τούρκοι.
Αυτό στο οποίο ενδεχομένως δεν έχουν δώσει την δέουσα σημασία είναι το γεγονός ότι μια δανειακή σύμβαση μπορεί εν δυνάμει να καταστεί πολύ πιο επικίνδυνο όπλο από ένα πυραυλικό σύστημα. Και ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει να έχει άνεση με διάφορους τύπους «όπλων»…
Αλέξανδρος Θεολόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις