Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Σάλος με την καρφίτσα της δούκισσας του Κεντ -Μαύρο κεφάλι, αιχμή για τη Μέγκαν Μαρκλ [εικόνες]

Μια παράδοξη και ίσως όχι τυχαία επιλογή έκανε η δούκισσα του Κεντ στο χριστουγεννιάτικο γεύμα που παρέθεσε πρόσφατα η βασίλισσα Ελισάβετ και στο οποίο ήταν καλεσμένη για πρώτη χρονιά η Μέγκαν Μαρκλ.

Η Μαρία Χριστίνα, πριγκίπισσα Μιχαήλ του Κεντ, σύζυγος του πρίγκιπα Μιχαήλ του Κεντ, εξαδέρφου της βασίλισσας, εμφανίστηκε στο γεύμα φορώντας μια καρφίτσα που παριστάνει έναν σκουρόχρωμο άντρα που φορά ένα τουρμπάνι.
Πρόκειται για μια καρφίτσα της σειράς «Blackamoor», αντίκα του 18ου αιώνα, η οποία από πολλούς πιστεύεται ότι συμβολίζει τις φυλετικές διακρίσεις. Τα κοσμήματα αυτής της σειράς είναι γνωστά για τις απεικονίσεις μαύρων ανθρώπων σε θέσεις υποτέλειας.
Είναι γνωστή ιστορία οι ρατσιστικές επιθέσεις που έχει δεχθεί στο παρελθόν η Μέγκαν Μαρκλ, λόγω της καταγωγής της μητέρας της, η οποία ήταν Αφροαμερικάνα. Οι δύο γυναίκες δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και όπως αναφέρει η TMZ δεν έγινε γνωστό αν συζήτησαν, αλλά η επιλογή του εν λόγω κοσμήματος από την δούκισσα του Κεντ, ήταν επιεικώς άστοχη και σίγουρα όχι το καλύτερο δυνατό καλωσόρισμα στην Μέγκαν Μαρκλ, στη βασιλική οικογένεια.
Φαίνεται ότι η επιλογή της συγκεκριμένης καρφίτσας προκάλεσε πολλά σχόλια γιατί η δούκισσα του Κεντ δήλωσε, ότι λυπάται που τη φόρεσε και η επιλογή της θεωρήθηκε ως «επίθεση» στην Μέγκαν, και ότι δεν θα την ξαναφορέσει ποτέ, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ η TMZ.
Με δήλωσή του στο People και στην Daily Mail, ένας εκπρόσωπος της Δούκισσας του Κεντ εξήγησε ότι η εν λόγω καρφίτσα ήταν δώρο και ότι την είχε φορέσει πολλές φορές στο παρελθόν.
«Η πριγκίπισσα λυπάται πολύ και είναι αναστατωμένη από το γεγονός ότι αυτό ταπείνωσε κάποιους ανθρώπους», έγραφε η ανακοίνωση.
Τι είναι αυτή η καρφίτσα σκάνδαλο
Το στιλ «blackamoor», το οποίο υπάρχει από τον 16ο αιώνα, δημιουργήθηκε στην Ευρώπη. Αναπαριστά σώματα και πρόσωπα ανθρώπων με σκούρο δέρμα, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με το New York University.
Αυτό το στιλ θεωρείται σήμερα εντελώς ξεπερασμένο, ταπεινωτικό και ίσως μια προσπάθεια υπενθύμισης της εποχής των σκλάβων. Εξάλλου η φίρμα Dolce & Gabbana είχε δεχθεί σφοδρές επιθέσεις όταν δημιούργησε μια συλλογή με εμπριμέ και σκουλαρίκια σε αυτό το στιλ.

«Το στιλ blackamoor γενικά αντιπροσωπεύει τις διακοσμητικές τέχνες που υπενθυμίζουν την ιστορία των σκλάβων στην Ευρώπη. Αλλά και τον ταπεινωτικό τρόπο με τον οποίο o ευρωπαϊκός πολιτισμός υποβάθμισε τα μαύρα σώματα σε απλά διακοσμητικά αντικείμενα», είχε γράψει το σάιτ The Root , με αφορμή την σκανδαλώδη συλλογή της διάσημης φίρμας, το 2012.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Δούκισσα του Κεντ προκαλεί με την στάση της και δείχνει έλλειψη ευαισθησίας. Το 2004, ενώ βρισκόταν σε ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, είχε φωνάξει προς ένα τραπέζι όπου έτρωγαν Μαύροι: «Γυρίστε στις αποικίες σας!», σύμφωνα με τους The New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Νέας Υόρκης, η δούκισσα και ο σύζυγός της προκαλούν σκάνδαλα από την ημέρα του γάμου τους, το 1978. Η δούκισσα, όπως άλλοτε η Γουάλις Σίμπσον, ήταν καθολική και παντρεμένη και ο πρίγκιπας Μιχαήλ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την διεκδίκηση του βρετανικού θρόνου για να την παντρευτεί.
Το 1985 κυκλοφόρησαν φήμες, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι ο πατέρας της δούκισσας, ο βαρώνος Gunther von Reibnitz, ήταν ένα σημαίνον μέλος του ναζιστικού κόμματος και θαυμαστής του Χίτλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις