Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ με την Καγκελάριο της Γερμανίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σύντομη συνάντηση με την
Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το προσφυγικό πρόβλημα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ως επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα η ευρωπαϊκή συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., αλλά και να επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία οι παράτυποι μετανάστες.
Στη συνομιλία του με την κ. Μέρκελ τόνισε επίσης την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του κανονισμού του Δουβλίνου, προκειμένου να γίνουν ενιαίοι οι κανόνες χορήγησης ασύλου στην ΕΕ, θέση με την οποία φέρεται να συμφώνησε πλήρως η Γερμανίδα Καγκελάριος, που επιφυλάχθηκε και εκείνη να βοηθήσει με ενέργειές της σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ανησυχία και δυσφορία για την πρόταση Τουσκ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε σε συνέντευξή του στο κανάλι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τη σοβαρή ανησυχία του και την έντονη δυσφορία του για τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι και αφορούν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΛΚ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο λόγος είναι απλός, εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρώτα από όλα, η υφιστάμενη συμφωνία μετεγκατάστασης μπορεί να είναι μικρής έκτασης. αλλά έχει λειτουργήσει. Και αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη απόδειξη αληθινής αλληλεγγύης όσον αφορά τη μετεγκατάσταση ανθρώπων που δικαιούνται άσυλο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς αλληλεγγύη το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και εάν αφήσουμε τις εθνικές πολιτικές να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο δεν θα βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα».
«Προφανώς, ως πολιτικός που προέρχομαι από την Ελλάδα είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτό το ζήτημα, καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζει τις συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όλοι στο Ε.Λ.Κ., συνέχισε, είναι υπέρ του καλύτερου ελέγχου των συνόρων μας και της ισχυρότερης συνοριακής διαχείρισης. «Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αποφασιστεί ένα κοινό σχέδιο δράσης για τους ανθρώπους που καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που δικαιούνται διεθνή προστασία, σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία ασύλου που ισχύει σε κάθε χώρα. Αυτό που πρέπει, επίσης, να εξασφαλίσουμε είναι ότι θα ευθυγραμμίσουμε τα συστήματα παροχής ασύλου των χωρών μας όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς μπαίνουμε στο 2018.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις