Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ TOY KANOYN KAI ΑΓΑΛΜΑ.... Ο Τσακαλώτος 20ός στη λίστα του Politico με τις προσωπικότητες του 2018

O Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στη λίστα του Politico με τις 28 προσωπικότητες της Ευρώπης με καθοριστικό ρόλο για το 2018, ως ο βασικός παράγοντας για την ολοκλήρωση
του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο όπως έχει προγραμματιστεί, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αξίζει μεγάλο μέρος της πίστωσης σημειώνει το Politico, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών εντάσσεται στη λίστα με τις 28 προσωπικότητες, στην 20η θέση.
Στο σημείωμα με το οποίο περιγράφει την επιλογή του αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Δεν θα δείτε πολλά χαρούμενα πρόσωπα στην Αθήνα», λέει ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο Τσακαλώτος και ο προϊστάμενος του πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπληξαν βαθιά την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση έχει μειώσει τις συντάξεις, έχει αυξήσει τους φόρους και έχει μειώσει τον δημόσιο τομέα. Περισσότερο από το 20% του πληθυσμού είναι εκτός εργασίας.
«Οταν ήρθε η ώθηση, κατέστη δυνατή η αποτροπή των ιδεολογικών προκαταλήψεών του», δήλωσε ο Γιάννης Παλαιολόγος, Ελληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας που έχει γράψει εκτενώς για την κρίση. «Δεν είναι κάποιος που θα θέσει την πολιτική πάνω από τα συμφέροντα της χώρας».
To Politico σημείωνει ότι όταν ο Τσακαλώτος ανέλαβε τη θέση του το καλοκαίρι του 2015, λίγοι περίμεναν μεγάλα πράγματα. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο περιζήτητος προκάτοχός του, έφερε την Ελλάδα στο χείλος του οικονομικού Αρμαγεδδώνα, ανταγωνίζοντας τους πιστωτές της Αθήνας με μια στάση διαβόητης περίθαλψης προς τις υποχρεώσεις της διάσωσης.
Η Ευρώπη είχε λίγη εμπιστοσύνη ότι ο Τσακαλώτος, ένας άλλος οικονομολόγος με αριστερές απόψεις, θα ήταν πολύ διαφορετικός. Ανησυχώντας για την αγωνία της Αθήνας, η Γερμανία έσπευσε να στείλει ένα σχέδιο για να δώσει στην Ελλάδα μια δυνατότητα προσωρινής εξόδου από την ευρωζώνη, αποτέλεσμα που σχεδόν σίγουρα θα είχε ως αποτέλεσμα ένα μόνιμο «Grexit».
Ο Τσακαλώτος, ο όγδοος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέπληξε πολλούς συμφωνώντας σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ.
«Το μυστικό του: να πείσει τους συναδέλφους του στην Ευρωομάδα ότι παρά το κομμουνιστικό παρελθόν του, δεν ενδιαφερόταν να είναι ένα άλλο λαϊκίστικο poster-boy» τονίζεται στο Politico.
Σημειώνει επίσης ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 57χρονος Τσακαλώτος Τσακάλωτος διέψευσε τις προσδοκίες. Είναι επίγονος μιας εξέχουσας ελληνικής οικογένειας που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, καθώς ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, ήταν ένας από τους στρατηγούς που οδήγησε τις κυβερνητικές δυνάμεις στη νίκη εναντίον των κομμουνιστών το 1949. Αντί να αγκαλιάσει αυτή την κληρονομιά, ο Τσακαλώτος το απέρριψε, πεπεισμένος ότι η λάθος πλευρά είχε κερδίσει.
Αυτό που κάνει την πολιτική εξέλιξη του Τσακαλώτου ακόμη πιο περίεργη είναι ότι έχει εκπαιδευτεί στο βρετανικό σύστημα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι  ο γιος ενός Έλληνα μηχανικού που εργάστηκε στον ναυτιλιακό κλάδο και από την Ελλάδα στην ηλικία των πέντε ετών για το Ηνωμένο Βασίλειο και φοίτησε σε ένα αγγλικό δημόσιο σχολείο και στην Οξφόρδη.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί ως ακαδημαϊκός και σύντομα συμμετείχε στην αριστερή πολιτική.
Το Politico κάνει αναφορά στην αποδοχή του υπουργού από τους ευρωπαίους εταίρους του και υπογράμμιζει ότι ακόμη και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε πρόσφατα χαρακτήρισε τον Τσακαλώτο ως «άριστο υπουργό οικονομικών» και αριστοτεχνικό διαπραγματευτή».
Το Politico συνδέει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οπως αναφέρει οι επόμενες εκλογές δεν προγραμματίζονται μέχρι τo φθινόπωρο του 2019.
«Το κατά πόσο ο Συριζα μπορεί να ανακάμψει εξαρτάται εν μέρει από το εάν ο Τσακαλώτος θα μπορέσει να πείσει την Ευρώπη να χορηγήσει στην Ελλάδα κάποιο είδος ελάφρυνσης του χρέους κατά τη λήξη της διάσωσης».
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι υπεύθυνη για πολλά από τα προβλήματά της, υποστηρίζει, αλλά οι δυνάμεις που την οδήγησαν στο χείλος είναι βαθιά ριζωμένες στην αρχιτεκτονική της ΕΕ, μια πραγματικότητα που λέει ότι η Ευρώπη έχει ξυπνήσει σιγά-σιγά», αναφέρει το περιοδικό.
«Πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες που αποτελούν τον κύριο λόγο της κρίσης, καθώς και για την γενική άποψη ότι η ευρωζώνη και η ΕΕ δεν λύνουν τα προβλήματα», ανέφερε πρόσφατα σε μια συνέντευξη. Αν μπορεί να φέρει τους άλλους σε αυτή την οπτική - και αν η οικονομία, η οποία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, παραμένει σε καλό δρόμο - ο Τσακαλώτος μπορεί να πάει πολύ πιο μακριά από ό, τι κάποιος στοιχημάτιζε όταν αναλάμβανε καταλήγει το περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις