Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Τρελό δούλεμα στην Διαμαντοπούλου – Πόζαρε με κατεψυγμένες πίτες τις οποίες δήθεν ζύμωσε


Οι κοζανίτικες στριφτές τυρόπιτες, τα «κιχιά» όπως λέγονται, είναι πασίγνωστες και νομιστότατες. Όλες οι Κοζανίτισσες ξέρουν να φτιάχνουν κιχιά, ή τέλος πάντων σχεδόν όλες.
Η Κοζανίτισσα Άννα Διαμαντοπούλου θέλησε να μπει και αυτή στο κάδρο με εκείνες που ξέρουν να φτιάχνουν κιχιά για αυτό και πόζαρε στο Facebook κρατώντας ένα ταψί παραδοσιακές στριφτές τυρόπιτες γράφοντας:
«Αννουλα του χιονιά και του Δεκέμβρη στις 9 και 5 πρώτες ξαδέλφες Αννες και Φίλη αδελφική…. κιχιά και e-Κιχιά Κοζανίτικα οπως παντα…. κοπιάστε».
Τι καταλάβατε όλοι/όλες διαβάζοντας την προαναφερθείσα λεζάντα και βλέποντας την Αννούλα να ποζάρει με το ταψί;
Ότι η Άννα όχι μόνο ξέρει να φτιάχνει τυρόπιτες αλλά φιλεύει κιόλας όποιον κοπιάσει, από τα χεράκια της.
Όμως, οι «εκπαιδευμένες» στα κιχιά Κοζανίτισσες δεν… τσίμπισαν. Συμπολίτισσά της, που είδε τη φωτογραφία της Άννας Διαμαντοπούλου με τις τυρόπιτες, έγραψε αγανακτισμένη στο Facebook:
«Εμείς που είμαστε από την Κοζάνη και ξέρουμε από κιχια, καταλαβαίνουμε από χιλιόμετρα ότι είναι κατεψυγμένα του εμπορίου… και είναι τόσο άσχετη που άφησε και την πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων ανοιχτή και πιάνει και το ταψί χωρίς γάντια…. όλα ψεύτικα, μαρη, σαν κι εσένα…. »
Όπως ήταν αναμενόμενο, χρήστες έσπευσαν να σχολιάσουν εάν τα κιχιά της Άννας ήταν όντως κατεψυγμένα:
«Αυτό το ταψί είναι κανονικού φούρνου όχι μικροκυμάτων», έγραψε μια χρήστρια του Facebook για να της απαντήσει μια άλλη: «Ναι για να δείξει ότι μόλις τα έβγαλε από τον φούρνο… Αλλά το πιάνει χωρίς γάντια…».
«Είναι …κακός αγωγός τα χέρια της καλέ», συνέχισε η πρώτη για να συμφωνήσει και η δεύτερη «Δεν καίγεται λέμε… θαύμα, θαύμα!!».
Πάντως, για όσους ενδιαφέρει η παράδοση, βρήκαμε τη συνταγή από το «Αθηνόραμα»:
Τα κιχιά είναι ουσιαστικά ατομικές τυρόπιτες με σαλιγκαροειδές σχήμα.
Αν και εμφανισιακά μοιάζουν με τις σκοπελίτικες τυρόπιτες, ψήνονται στον φούρνο και όχι στο τηγάνι.
Ουσιαστικά φτιάχνονται με το ζυμάρι που έχει περισσέψει από τις πίτες και ενώ η κλασική εκδοχή είναι η γέμιση να περιέχει αυγά και φέτα, μπορείτε να βάλετε και άλλη γέμιση όπως ντομάτα, ελιές ή και σκέτο τυρί, όπως κάναν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας όταν ήθελαν να τα διατηρήσουν περισσότερο καθώς τα αυγά χαλάνε εύκολα.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. ξίδι
1 κ. κ. αλάτι
2 φλιτζ. χλιαρό νερό
250 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
350 γρ. φέτα μαλακιά
150 γρ. μανούρι
2 αβγά, χτυπημένα ελαφρά
Για το άλειμμα
1 αβγό χτυπημένο ελαφρά με 1 κ. σ. γάλα
ελαφρά λιωμένο βούτυρο
Παρασκευή
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό, το ξίδι, το λάδι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λεία και ελαστική, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα. Στη συνέχεια, κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, το πλάθουμε σε μακρόστενο ρολό και το κόβουμε, σε κομμάτια πάχους 5 εκ, τα οποία πλάθουμε μετά σε μικρότερες μπάλες.
Παίρνουμε μία μικρή μπάλα, την αλευρώνουμε και την ανοίγουμε σε φύλλο με διάμετρο 10 – 15 εκ.
Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τη μια πλευρά του φύλλου και στη συνέχεια κολλάμε τα φύλλα μεταξύ τους ανά τέσσερα.
Το τελευταίο φύλλο που θα βάλουμε δεν το αλείφουμε με βούτυρο.
Ανοίγουμε ξανά τα κολλημένα φύλλα αυτά σε λεπτό φύλλο και τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά.
Όλη η διαδικασία του ανοίγματος των φύλλων γίνεται με αλευρωμένη βέργα και σε αλευρωμένη επιφάνεια, για να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.
Θρυμματίζουμε τα τυριά, τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα αβγά και τα ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε το φύλλο σε καλά αλευρωμένο πάγκο εργασίας, το αλείφουμε με το βούτυρο, το κόβουμε σε τέσσερις λωρίδες και βάζουμε το μείγμα του τυριού, κατά μήκος της κάθε λωρίδας, το διπλώνουμε για να κλείσουμε τη γέμιση και το ρολάρουμε στρίβοντας το σαν φίδι.
Μεταφέρουμε το πρώτο κιχί σε ένα στρογγυλό, βουτυρωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο φύλλο.
Αλείφουμε τα κιχιά με αβγό ή με βούτυρο, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180ο С, φούρνο, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.


via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.