Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017

Σύγκρυο στην Τουρκία – Δέκα χώρες έτοιμες να μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία τους στο Ισραήλ

Η απόφαση των ΗΠΑ να ανακηρύξουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ προκαλεί «τεκτονικές» δονήσεις στην περιοχή και μία πιθανή έκρηξη είναι πιθανή το επόμενο διάστημα, αφού πολλές χώρες του
μουσουλμανικού κόσμου αντιδρούν σφόδρα σε αυτή την απόφαση.
Φαίνεται ωστόσο πώς τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο κρίσιμα, αφού όπως επιβεβαίωσε η υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Χοτόβελι η χώρα βρίσκεται σε επαφή με «τουλάχιστον 10 χώρες» αναφορικά με τη μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ. Αυτό σημαίνει πώς την Τουρκία την έχει πιάσει σύγκρυο, αφού βλέπει τον «εχθρό» της αυτή τη στιγμή να ενισχύεται ολοένα και περισσότερα και τα σχέδια τους να πέφτουν στο κενό.
«Έχουμε επαφές με τουλάχιστον 10 χώρες ορισμένες εκ των οποίων στην Ευρώπη» αναφορικά με τη μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επισήμανε η Ισραηλινή υφυπουργός στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο.
Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε λίγο μετά την ανακοίνωση από τη Γουατεμάλα περί μεταφοράς της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ. Η υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δεν γνωστοποίησε τα ονόματα των χωρών που πιθανόν ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Γουατεμάλας.
Το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Ισραήλ, επικαλούμενο ισραηλινές διπλωματικές πηγές, αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Ονδούρα, οι Φιλιππίνες, η Ρουμανία και το Νότιο Σουδάν μεταξύ των κρατών που ενδέχεται να πάρουν μια τέτοια πρωτοβουλία.
Ωστόσο, όπως μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, προς το παρόν γίνεται λόγος για επαφές κι όχι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά στο εγγύς μέλλον των πρεσβειών αυτών των χωρών στην Ιερουσαλήμ.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις